24-11-2007, 12:16 AM
|
#8 (permalink)
|
|
Co Administrators
Giriş Tarihi: Jun 2005
|
İlgi: Astımınız İçin Siz ve Aileniz Neler Yapabilirsiniz
Lütfen Dikkat! Ataklar için çabuk açıcı ilaçlardan çok fazla kullanmak size zarar verebilir.
Çabuk açıcıilaç kısa bir süre daha iyi hissetmenizi sağlar. Atağı durdurabilir. Bazı atak durumlarında daha iyiye gittiğinizi düşünebilirsiniz ama hava yolları gittikçe daha da şişkin hale gelir. Bu durum ölümünüze neden olabilecek kadar tehlikeli bir astım atağına girmeniz ile sonuçlanır.
Astım ataklarını durdurmak için gün aşırıdan fazlaçabuk açıcıkullanıyorsanız, bu durum koruyucu ilaçkullanmanız gerektiği anlamına gelir.

Astım ataklarını durdurmak için bir gündedört kereden fazlaçabuk açıcıyagerek duyuyorsanız,hemen bugün doktorunuzdan yardım isteyiniz
Bir kişinin ne kadar rahat nefes alıpalmadığını öğrenmek için, klinikte yada evde bir Tepe Akım Ölçer kullanılabilir.
Bu cihaz doktorun, bir kişinin astımlı olup olmadığına karar vermesine yardımcıolur.
Bir astım atağının ne kadar kötü olduğunu anlamada yardımcı olur.
Zaman içinde astımın ne kadar kontrol altına alındığını görmede yardımcı olur.
Her gün evde bir Tepe Akım Ölçerkullanıldığında, kişihırıltı veya öksürük başlamadan önce bile solunumproblemlerinin farkına varabilir. Buna göre de insanlarne kadar astım ilacına gereksinim duyduklarını bilirler.
Tepe Akım Ölçerlerin bir çok çeşidi vardır.
Tepe Akım Ölçer Nasıl kullanılır.
1. Küçük işareti gittiği kadar aşağıya doğrukaydırın. Bu ölçerin sıfıra ayarlanmasını sağlar.
2. Ayağa kalkın. Ağzınız açıkken büyük bir nefes alın.Ölçeri bir elinizle tutun. Parmaklarınızı rakamlardanuzakta tutun.
3. Dudaklarınızı sıkıca tüp kısmını örtecek şekilde,hızlıca kapatın. Dilinizi deliğe sokmayın. Bir seferde,yapabildiğiniz kadar hızla ve zorla üfleyin.
4. İşaretleyici ileri gidecek ve orada kalacaktır.İşaretleyiciye dokunmayın. Durduğu yerdekirakamı bulun.
5. Bu rakamı bir kağıda veya bir karta işleyin.
6. Ek olarak 2 kez daha üfleyin.
Her defasında düğmeyi aşağıya indirin.Rakamı her defasında yazın.
Klinik Bilgi:
"Astım İçin Küresel Girişim" (GINA) Amerikan Ulusal Kalp Akciğer ve Kan Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü’nün ortak bir girişimidir. Şu yayınları vardır: Astım Tedavi ve Önlemi için Küresel Strateji, NHLBI/WHO Çalışma Raporu, Astım programları için bilimsel bilgi ve öneriler; Astım Tedavisi ve Önlenmesi: Halk sağlığı görevlilerine ve birinci basamak sağlık personeline pratik bir yol gösterici, çalışma raporundan başlıklar; Astım Tedavisi ve Önlenmesi İçin Cep Kitabı, doktor ve hemşireler için özet hasta bakım bilgileri; Astımınız için siz ve aileniz neler yapabilirsiniz, hasta bilgilendirme kitapçığı (bu kitapçık). Tüm yayınlar NHLBI, NIH, Bethesda, MD, USA 20982 ve Global Initiative for Asthma Secretariate, Department of Respiratory Diseases, University Hospital, Ghent, Belgium adreslerinden temin edilebilir. Ayrıca internet aracılığıyla aşağıdaki adresten de alınabilir (http://www.ginasthma.com).Bu yayın Amerikan Allerji ve İmmünoloji Akademisi, Amerikan Toraks Cemiyeti, Hindistan Astım ve Bronşit Birliği, Çin Allerji Cemiyeti, Çin Koruyucu Tıp Birliği, Endüstriyel ve Çevresel Tıp Cemiyeti, Çin Toraks Cemiyeti, Avrupa Allerji ve Klinik İmmünoloji Akademisi, Avrupa Solunum Cemiyeti, Georgian Allergoloji Birliği, Hind Allerji Akademisi, Hind Göğüs Cemiyeti, Endonezya Astım Vakfı, İnterasma, Japon Allergoloji Cemiyeti, Japon Pediatrik allerji Cemiyeti, Fransız Allerji ve İmmünoloji Cemiyeti ve Union Latinoamericana de Sociadades de Tisilogiay Enfermedades Respiratorias kuruluşları tarafından onaylanmıştır. Diğer kuruluşların onayları da kabul edilmektedir.Bu kitapçığın kopyalanması ve uyarlanması için izine gerek yoktur; Astım İçin Küresel Girişim Birliği’ne teşekkür edilmesi beklenir.
|