|
İlgi: Netaş
Başbakan Erdoğan 26.12.2007 tarihinde şunları söylemiş:
TÜBİTAK'ın teknik desteğiyle Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı”nın 11 Aralık 2007 tarihinde meclise gönderildiğini anımsatan Erdoğan, “Bu tasarının yasalaşmasının ardından Türkiye ar-ge vergi teşvikleri açısından dünyanın en cazip ülkelerinden biri haline gelecektir. Örneğin araştırma personeli ücretlerinde doktora olanlar için yüzde 90, diğerleri için yüzde 80 gelir vergi muafiyeti olacaktır. Ayrıca araştırmacıların ücretleri üzerinden hesaplanan sigorta pirimi işveren hissesinin yarısı her bir çalışan için 5 yıl süreyle Maliye Bakanlığının bütçesine konulacak ve ödenekler karşılanacaktır” dedi.
12.02.08 tarihinde Başbakanlık Basın Merkezinden açıklama:
Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı, Meclis Genel Kurulu gündemindedir. Kendi teknolojisini kendisi geliştiremeyen, araştırma-geliştirme faaliyetlerine yeteri kadar önem verip kaynak ayırmayan ülkelerin, diğerleri karşısında rekabet şansı giderek zayıflıyor. Biz hükümet olarak, stratejik bir karar alarak, bilimi, teknolojiyi, araştırma-geliştirme faaliyetlerini öncelikle geliştirilmesi gereken alan olarak belirledik. Bunun için 25 yıldır var olmasına rağmen, atıl durumda bırakılmış olan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulunu aktif hale getirdik. Bu kurul, yaptığı düzenli toplantılarda aldığı kararlar ile ülkemizin bu alandaki çalışmalarına büyük ivme kazandırmıştır.''
TBMM Genel Kurulunda görüşülmekte olan Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun çıkmasıyla, bu alanda önemli bir adım daha atılacağını belirten Başbakan Erdoğan, gelecek yıllarda yüz milyarla ifade edilecek ihracat içindeki katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerinin payını ancak bu şekilde artırabileceklerini bildirdi.
Son 5 yılda AR-GE çalışmalarına harcanan kaynak miktarını, Gayri Safi Milli Hasılanın (GSMH) binde 6'sından, yaklaşık yüzde 1'ine çıkarmayı başardıklarını belirten Başbakan Erdoğan, ''Bu adım, başlı başına Türkiye'nin kendi dinamikleriyle bilim ve teknoloji üretiminde çağı yakalaması için bir devrimdir. Bu kanunun da katkısıyla, 2013 yılında Ar-Ge çalışmalarına, Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 2'sine karşılık gelecek 16 milyar dolar kaynak ayırma hedefine ulaşacağımıza inanıyorum'' diye konuştu.
|