|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Special Member
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
Mekan: İZMİR/KSK
|
Ahiret Hayatı ...
Kabir Hayatı
Kabirlerde bulunan kimselerin tamamı "Berzah" hayatı ile diri olup; * Bilirler, * Akıl ederler, * Duyarlar, * "Hiç ?üphe yok ki, ölü defnedilip arkada?ları, yanından ayrıldıkları zaman; yanından ayrılırken cenazesini kaldırıp kendisini ahirete yolcu edenlerin ayak seslerini i?itir. (6) * Peygamber efendimiz (s.a.v) Bedir'de öldürülen kâfirlerin içi ta?larla örülmemi? bir kuyuya atılmasını emretti. Ölümlerinden günlerce sonra gelip ba?ında durdu ve son ferdine kadar, onları teker teker ey falanca o?lu falan ?eklinde, isimleri ve babalarının isimleri ile çe?ırarark onlara ?öyle buyurdu: "Siz Rabbinizin size va'detti?i azabın hak oldu?unu gördünüz mü? Hiç ?üphe yok ki ben; Rabbimin bana va'detti?i zaferin hak oldu?unu gördüm." Bunun üzerine Hazret-i Ömer; "Yâ Resulallah! Sen, le? olmu? bir kimselerle mi konu?uyorsun, dedi". Bunun üzerine Peyganber Efendimiz de cevaben : " Beni hak din ile gönderen Allah'a yemin ederim ki siz, beni onlardan daha iyi duymuyorsunuz dedi." (7) * Görürler, * Kendilerini ziyaret edenleri tanırlar, * Herhangi bir kul karde?inin kabrini ziyaret edip yanında oturursa, kalkıncaya kadar, o ölü onunla arkada?lık eder ve ona kar?ılık verir. (8) * Selam verenlerin selamlarını alırlar, * Bir adam, tanıdı?ı bir kimsenin kabrinin yanından geçti?inde, ona selam verirse, selmını alır. Bir adam da tanımadı?ı bir kimsenin kabrinin yanından geçti?i zaman selam verirse o da, onun selamını alır. (9) * Birbirlerini ziyaret ederler, * Ölülerinizin kefenlerini güzel yapınız! Çünkü onlar, kabirlerinde birbirlerine kar?ı iftihar ederler ve birbirlerini ziyaret ederler. (10) * Dirilerden kendilerine ula?an kötü haberlere üzülürler, * Hiç ?üphesiz ölüye; evinde eziyet veren ?ey, kabrinde de eziyet verir. (11) * Amelleriniz, ölülere bildirilir, güzel bir?ey görürlerse sevinirler. Kötü bir?ey görürlerse; Allah'ım! Onlaru tâatına geri çevir derler." * Dua ederler, * Ölülere hayatta olanların amelleri onlara bildirilir, hayırlı bir i? görürlerse Allahü Teâlâya hamd edip sevinirler ve o hayrı yapanın hayırlı i?lerinin artması ve hayırlı i?lere devam etmesi için dua ederler. Kötü bir ?eyle kar?ıla?ırlarsa onları yapanlar için Allahü Teâlaya dua edip ?öyle derler: "Allah'ım! Onları tâatına geri çevir ve bize hidayete erdirdi?in gibi, onları da hidayete erdir. " (5) * Tasarrufları vardır, * Allahü Teâlanın kudretiyle çok büyük i?ler yaparlar. Peygamber efendimiz, Hazret-i Cafer'in öldürülmesinden sonra bir gün ?öyle buyurdu: "Bi?e halkına, ya?murun ya?aca?ını müjdeleyen meleklerin içinde Ca'fer'i tanııdım." (14) * Nimet görürler, * Nimet ve azab hem ruha hem vücuda olacaktır. Berzah aleminde bazıları ikram görürler kabirlerinde taptaze olarak namaz kılarlar, hac yaparlar. * Azab edilirler. * Peygamber efendimiz (s.a.v) kabir azabı ile ilgili ?öyle buyuruyor: "Ölüleriniz defnetmeme endi?em olmasydı; i?itmekte oldu?um kabir azabını, size de i?ittirmesi için Allah'a dua ederdim. (12) __________________________________________________ _________________ Kabir Azabı Her insan ister ölerek topra?a gömülsün, ister bo?ularak denizin dibinde kalsın veya yırtıcı bir hayvan karnında bulunsun veya yanarak külü havaya karı?sın, mutlaka kabir hayatı geçirecektir. Kabir azabının aslı, Dünya sevgisidir. Fakat ?iddet derecesi ayrıdır. Azlı?ı, çoklu?u Dünya sevgisine göre de?i?ir. Azap, kalbin Dünyaya ba?lanmasının sonucudur. Kafirlerin kabir azabı, kıyamete kadar devam eder. Yalnız cuma ve Ramazan günleri kalkar. İtaat erbabı için kabir azabı yoktur. Ancak kabrin ?iddet ve azametini hisseder. Asilere gelince bunlar için kabir azabı vardır. Ancak kıyâmete kadar devam etmez. Cuma günleri kalkar. Hatta cuma gecesi ölen asi, bir saat kabir azabı görür. Resulullah (a.s) buyuruyor: * Kabir ahiret menzillerinin birinci menzilidir. Ki?i ondan kurtulabilirse, ondan sonrakiler daha kolaydır. Ondan kurtulamazsa ondan sonrakiler bundan daha zordur, daha ?ediddir. * Kabir azabı haktır. Onlar kabirde azap çekerler, onların azabını hayvanlar i?itir. * Kabir ya Cennet bahçelerinden bir bahçedir veya Cehennem çukurlarından bir çukurdur. * Manzaraların hiçbiri kabir kadar korkutucu ve ürkütücü de?ildi!. Resulullah (a.s) bir mezarlıktan geçerken, iki mezardaki ölünün bazı küçük ?eylerden dolayı azap çekmekte olduklarını gördü. Bu iki mezardaki ölülerden biri hayatında laf ta?ıyıcılık yapıyor, di?eri ise idrardan sakınmıyordu. Bunun üzerine Resulullah (a.s) ya? bir dal almı?, ortadan ikiye bölmü? ve her bir parçayı iki kabre de birer birer dikmi?tir. Bunu gören ashap, niye böyle yaptı?ını sorduklarında: "Bu iki dal kurumadı?ı sürece, o ikisinin çekmekte oldu?u azabın hafifletilmesi umulur" buyurmu?lardır. __________________________________________________ _________________ Kaynaklar: 1) Kimyayı Saadet, İmam-ı Gazali 2) Ehl-i Sünnet İtikadı, Ahmed Ziyâüddin Gümü?hânevi, Bedir Yayınları 3) Kütüb-i Sitte 4) ?amil İslam Ansiklopedisi 5) Tenviru'l Kul?b'tan Tasavvufun İncelikleri, ?eyh Muhammed Emin Erbili, Osmanlı Yayınevi, 1997 6) Hadis-i ?erif, Buhari 7) Hadis-i ?erif, Buhari ve Muslim 8) Hz. Ai?e r.a, Buhari ve Muslim, Hatib ve Asakir rivayet etmi?tir. 9) Hadis-i ?erif,Beyhaki ve Ebiddünya rivayet etmi?tir. 10) Hadis-i ?erif,Beyhaki rivayet etmi?tir. 11) Hadis-i ?erif,Deylemi rivayet etmi?tir. 12) Müslim, Hadis-i ?erifin manası Tâc-ul-us?l kitabından alınmı?tır. C.1.S.378 13) Hadis-i ?erif, İbni Mübarek rivayet etmi?tir. 14) Hadis-i ?erif, İbni Adiy rivayet etmi?tir. __________________________________________________ __________________ Alıntıdır...
Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
|
|
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|
| Desteklediklerimiz | |
| Atabb Forum, TVPano Forum, Xyeni | |