Geri Git   Number 1 Forum Group > GENEL KONULAR & SOHBET > Doğa ve Uzay

LinkBack Konu araçları
Eski 05-10-2006, 12:56 AM   #1 (permalink)
kızıltılkı
Co Administrators

kızıltılkı'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2005
Ezan Çiçeği

Ezan Çiçeği

Bu çiçeği tanıyanınız vardır herhalde ama bilmeyenler hazır olsun; akşam ezanı sırasında açılışının her adımını seyredebildiğiniz bir çiçekle tanışmak üzeresiniz!Aşağıdaki fotoğrafları ardı arkasına çektim; bir gün boyunca bir çiçeğe bakıp da ne zaman açacak diye beklemedim yani!

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=Boyu yaklaşık 1mt bulabilen, çiçeklerin açmadan önceki hali bamyaya benzeyen, her akşam güneşin batışıyla açan bu çiceğin her bir tomurcuğunun ömrü bir gecelik. Ertesi sabah, güneşin açması ile soluyor, kapanıyor ve enerjisini o gece açacak olanlara veriyor. Eğer hava sisli ise, bir önceki gününküler de açık kalır, o zaman bir kaç günün çiçeklerini aynı anda gözleyebilirsiniz.Botanikteki adını bilmiyorum, akşam ezanında açtığı için bizdeki (en azından bize veren kişilerden öğrendiğimiz kadarıyla) adı “ezan çiçeği.” İnternetteki kısıtlı araştırmam sonunda bulduğum kadarıyla ‘Gece mumu’ da deniyormuş. İngilizcesi ‘Evening primrose’, botanikteki adı da ‘Oenothera’. Aşağıdaki bilgileri de ‘den aldım:
Yaz boyunca iri sarı çiçekler açan, rozet şeklinde tüylü yapraklı otsu bir bitkidir. Doğadaki en zengin Linoleik asid kaynağıdır.
Kullanıldığı yerler: Kan kolesterolünü ve kan basıncını düzenler aynı zamanda adet döneminde görülen gerginlik, huzursuzluğu, karın ve baş ağrısını giderir. Dikkat dağınıklığını azaltır. Egzamanın neden olduğu tahrişe iyi gelir. Ayrıca cilt kuruması, saç dökülmesi, özellikle romatizma ile ilgili eklemlerdeki şişlikler ve ağrılar içinde faydalıdır.
Cilt rahatsızlıklarında bitkiden elde edilen yağ haricen sürülür. Diğer şikayetlerde ise kapsül şeklinde alınır. Doğal bir ürün olarak (Evening Primrose) adı ile eczanelerde satılır.
Hamilelerde dikkatli kullanılmalıdır.

Çok iyi hatırlıyorum, Erdek’te, bir aile dostumuzun bahçesinde görmüştük ilk kere ve o yaz eve dönüşümüzde bir kaç kök getirmiş, yayladaki evin bahçesine ekmiştik. Öyle nazlı filan bir bitki de değil; şimdi kışın kar altında kalan yaylada da, sıcağa sıcak, neme nem demeyen Mersin’deki evin bahçesinde de büyüyor. Sadece bi su istiyor ki onu siz de istiyorsunuz.
Ben çocukken yaza denk gelirdi Ramazan. Evet, biliyorum yaşım çıkıyor ortaya ama siz kendinizi zorlamayın, ben söyleyeyim; bu sene gerçek bir Mersinliyim: 33 oldum! Bazen elektrik kesik olurdu ve böylece radyodan iftar saatini dinleyemediğimiz gibi camii hoparlörleri de çalışmazdı tabii. Böyle zamanlarda ezan çiçeklerinin çoğunun açık olması gerekiyor ki oruç bozabilesiniz; tahmin edersiniz ki hepsi birden açmıyor, en az 10dk filan sürüyor 10 – 15 kökten çıkacak çiceklerin açması.

ALINTIDIR

kızıltılkı şuan çevrimiçi  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Faydalı Linkler
Eski 05-10-2006, 12:58 AM   #2 (permalink)
yusufdal
Senior Member

yusufdal'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Jun 2006
Mekan: tekirdağ
güzel çiçekmiş. emeğine sağlık..
yusufdal Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-10-2006, 01:19 AM   #3 (permalink)
tayfuncum
Super Moderator

tayfuncum'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2006
Mekan: rfactor(no aids)
güzel resimler ve bilgilendirme için teşekkürler.
tayfuncum şuan çevrimiçi  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-10-2006, 02:18 AM   #4 (permalink)
araturka
Senior Member

araturka'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2006
ne kadar güzel vede ilginç teşekkürler
araturka Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-10-2006, 06:43 AM   #5 (permalink)
OKURT
Senior Member

OKURT'ın Avatarı

Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: usta34
güzel bilgi için teşekkürler.
OKURT Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 05-10-2006, 02:31 PM   #6 (permalink)
best54™
Co Administrators

best54™'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Mar 2005
Mekan: Hendek-Beyazsaray
Eline emeğine sağlık çok etkilendim Allah (c.c)ne hikmetleri var.
best54™ Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla

Konu araçları

Gönderi Kuralları
Kendi yeni konularını düzeltemezsin
Kendi mesaj cevap yazamazsın
Kendi mesaj eklentilerini düzeltemezsin
Kendi mesajlarını düzeltemezsin

BB Kod Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık