|
||
|
|
#26 (permalink) |
|
Senior Member
![]() Giriş Tarihi: Feb 2007
|
İlgi: Hepinizi zengin edeceğim......hah hah haaaaa
12.11.2007
Milli Gazete Sadettin İnan Yabancı bankalar ‘halktan’ kaçıyor Geçtiğimiz Ağustos ayında yazmıştık; ‘Denizbank borsa kotundan çıkarılıyor mu?’ diye. Bu soru ışığında da yabancının ‘kottan’ çıkma niyetini sorgulamıştık. Gelelim bugüne… Bu niyetler fiiliyata dökülmüş durumda. Bankanın yabancı sahiplerinin bu yöndeki açıklamaları gazetelerin ekonomi sayfalarına bile yansımaya başladı. Adamlar açıkça SPK ve İMKB gözetiminden kaçmak istiyorlar. Şimdilik Denizbank ve Finansbank’ta bu yönde bir talep var. Ama bunun arkası kesinlikle gelecek. Çünkü bankanın bilgilerini borsa aracılığıyla kamuoyu ile paylaşmak istemiyorlar. Borsanın kotundan çıkarak tamamen kendi içine kapanmak isteyen bu bankaların mevzuat engeli ile karşılaştıkları belirtiliyor. Çünkü Türkiye borsasında böyle bir uygulama bildiğimiz kadarıyla bugüne kadar yaşanmadı. Bundan dolayı olsa gerek mevzuatta halka kapanmaya müsaade etmiyor. Ama adamlar bir kere dillendirmeye başladılar. Türkiye’de yabancıların bir dediği de iki edilmediğine göre uygun olmayan mevzuatta uygun hale getirilir. Aynı stopajda olduğu gibi… Hükümet nazlanırsa piyasayı biraz sallarlar ama yine o mevzuatı uygun hale getirtirler. Stopajda da öyle olmamış mıydı? |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#28 (permalink) |
|
Senior Member
|
07 Aralık 2006 / Perşembe
Milliyet Songül Hatusaru Dexia, Deniz'i İMKB'den çıkarmak istiyor. DenizBank'ı alan Dexia, çağrıda, küçük yatırımcının sattığı hisseleri aldı. Bankanın halka açıklık oranı yüzde 3.5'e geriledi. Dexia, bankayı İMKB kaydından çıkarmak istiyor Geçen mayısta 2.44 milyar dolarlık bedelle DenizBank'ın yüzde 75'ini alan Dexia, çağrı işlemlerinde bankanın borsada işlem gören yüzde 21.5'lik hissesini daha aldı. Böylece Dexia'nın bankadaki payı yüzde 96.5'e çıkarken DenizBank'ın halka açıklık oranı yüzde 3.5'e geriledi. Bankanın çağrı öncesinde halka açıklık oranı yüzde 25 düzeyindeydi. Dexia, bankayı İMKB kaydından çıkarıp hukuken ve fiilen en kısa zamanda halka kapalı bir şirket haline getirmek istediğini açıkladı. Hızlı rekabet için DenizBank hisselerinin Dexia tarafından çağrı yoluyla toplanmasına ilişkin bilgi formunda, "Dexia, şirketin halka açık olmasının şirket üzerinde orantısız mali, yönetimsel ve idari kısıtlamalar ve talepler yarattığı ve şirketin hızlı büyüyen bir pazar dahilinde faaliyet gösterme esnekliğini azalttığına inanmaktadır. Bu sebeple Dexia, kısa ve orta vadede şirketi İMKB kaydından çıkarıp hukuken ve fiilen en kısa zamanda halka kapalı bir banka haline getirmeyi amaçlamaktadır" ifadesine yer verildi. 710 milyon dolar DenizBank'ın takasında çağrı öncesinde yabancıların 71 milyon lot hissesi vardı. Çağrı sonrasında bu hisse miktarı 7 milyon lota düştü. Bu da çağrıya yabancıların katıldığını gösteriyor. Dexia çağrının ilk üç gününde yüzde 21.5'lik hissenin alımı için 710 milyon dolar ödedi. Zorlu Holding mayıs sonunda DenizBank'ta sahip olduğu yüzde 74.99 hissenin tümünü Belçika-Fransız ortaklığı Dexia'ya 2 milyar 437 milyon dolara satmıştı. Dexia, çağrıyla birlikte banka için 3.147 milyar dolar ödemiş oldu. Bir ilk gerçekleşecek İMKB mevzuatına göre bir şirketin borsa kotundan çıkması izne tabi. Dexia'nın borsadan çıkma talebi ancak İMKB Yönetim Kurulu onaylarsa gerçekleşebilecek. Bu yapılırsa, Türkiye'de bir ilk gerçekleşecek. Son Düzenleme detan tarafından 17-11-2007 12:24 AM de yapıldı.. |
|
|
|
|
|
#29 (permalink) |
|
Senior Member
|
26 Aralık 2006 Salı
NetHaber Denizbank'ın yabancı patronu, borsada oynayan vatandaşın hisselerini de satın aldı: 800 milyon dolar daha harcadı. DENİZBANK, BORSA KOTUNDAN ÇIKABİLİR: Böylece Belçika-Fransız kökenli Dexia, çağrı dışındaki yüzde 75’lik satın alma ile birlikte Denizbank’taki payını yüzde 99.74’e çıkardı. Denizbank hissedarlarından çağrı yoluyla 800 milyon dolarlık hisse alan Dexia, bankanın halka açık hisselerinin yüzde 23.88’ini topladı. Bankanın yüzde 75’ini Zorlu Grubu’ndan satın alan Belçika-Frasız kökenli finansal hizmetler grubu Dexia, halka açık kısım için yaptığı çağrıyla, borsadaki hissedarlara 800 milyon dolar ödedi. Dexia, bu ödeme ile bankanın halka açık yüzde 25’lik kısmının yüzde 95.5’ini satın almış oldu. Çağrı dışında Dexia Grubu’nun borsadan satın aldığı hisse senetleriyle birlikte Dexia’nın bankadaki sahiplik oranı yüzde 99.74’e yükseldi. Denizbank’ın yaklaşık yüzde 75’inin Dexia’ya devri 17 Ekim’de tamamlandı ve yüzde 74.99 oranındaki hisse için 2.43 milyar dolarlık satış bedeli nakden ve peşin olarak bankanın ana ortağı Zorlu Holding’e ödendi. Bunun ardından Dexia’nın CEO’su Axel Miller, borsadaki küçük yatırımcılara da çağrı yapılacağını açıkladı. Dexia’nın İMKB’deki hisseler için hisse başına 15.1207 YTL’den gerçekleştiği çağrı işlemi, 4 Aralık tarihinde başladı ve 22 Aralık tarihinde sona erdi. Bu süre içinde, Dexia halka açık olan yüzde 25 oranındaki hisselerin yüzde 95.5’i için yaklaşık 800 milyon dolarlık ödeme yaptı. Böylece Dexia, Denizbank için satın alma ve çağrı yoluyla toplam 3.23 milyar dolar ödemiş oldu. Denizbank’tan İstabul Menkul Kıymetler Borsasına (İMKB) yapılan açıklamada Dexia Participation Belgique S.A.’nın 75.51 milyon YTL nominal değerli (halka açık kısımdan) payları satın aldığı ve Denizbank’taki payının yüzde 74.9982’den yüzde 98.8855’e yükseldiği belirtildi. DenizBank’ın çağrı öncesinde borsadan satın aldığı hisselerle birlikte Dexia Gurubu’nun bankadaki sahiplik oranı yüzde 99.74’e yükselmiş oldu. Bankanın halka açık kısmının yüzde 23.88’ini çağrı ile satın alınmasının ardından, küçük yatırımcıların elinde kalan Denizbank hisse oranı ise yüzde 0.26’ya geriledi. Bu durumda Denizbank’ın halka açık kısmının tamamına yakın bir kısmı Dexia’nın elinde olacağından, bankanın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) başvurarak borsa kotundan çıkma talebinde bulunabileceği belirtiliyor. Bugüne kadar isteğe bağlı olarak kottan çıkarılma gibi bir durum olmasa da, İMKB-30 ve 50 endekslerine girebilmek için çeşitli kriterler bulunuyor. İşlem hacmi de bunlardan biri. Bu nedenle de Denizbank’ın İMKB-30 endeksinden çıkalabileceği yorumları yapılıyor. |
|
|
|
|
|
#31 (permalink) |
|
Senior Member
|
09.11.2007
Vatan Yiğit Bulut Yabancı bankalara bu izin verilmemeli.. Hangi izin? Başlığı yeniden atayım; yabancı bankalar hisselerinin tamamını toplamış dahi olsalar “borsadan çekilemezler” yani “kottan çıkamazlar.” Nedenlerine gelince... Sevgili dostlar, son günlerde tamamı yabancılar tarafından sahiplenilen bankaların, “borsadan çekilmek üzere adım attığını” ve başındaki yöneticilerin “borsadan çıkabilmeliyiz” yönünde açıklamalar yaptığını görüyoruz. Konuya teknik olarak fazla girerek sizi sıkmadan sadece bir detayı, kamuoyu oluşması amacıyla, aktarmak istiyorum. Bankacılık sektörünün yabancılaşmasının ülke ekonomileri için ne gibi sonuçlar doğurabileceğini daha önceki yazılarda tartışmıştık. Bu çekincelerimin tamamını koruduğumu da belirterek ana fikri hemen arz edeyim; tamamı yabancı bir bankanın “denetim” ve “gözetim” açısından “borsada işlem görmeye” devam etmesi “ülke menfaatleri açısından” önemli bir ayrıntıdır... Tamamı yabancı bankaların “borsadan ayrılmak” veya teknik tabiriyle “kottan çıkmak” için gösterdikleri çabaya bakarsanız; sözlerimin daha anlamlı hale geldiğini anlayacaksınız... Sevgili dostlar, bu noktada bana “daha açık konuş” derseniz; Finansbank ve Denizbank’ın yeni sahipleri “aldıkları bankaları” borsa dışına çıkarıp “en azından borsada olmanın gerektirdiği denetim olmadan” çalışmak istiyorlar. Kendilerine göre haklı olabilirler ama kısa vadede “bankacılık sektörünün yabancılaşmasının küreselleşen dünyada ne gibi net sonuçlar doğurabileceği” görülmeden; “Türk bankacılık sektöründe” daha fazla “serbest hareket etme” imkânı tanınması kesinlikle ve kesinlikle “doğru” olmayacaktır. Sonuç 1: Kottan çıkmak isteyen tamamı yabancı bankalara şimdilik bu izinler kesinlikle verilmemeli... Bu noktada konu ile organik alakası açısından HALK BANKASI örneğine geçmek istiyorum. Diğer gazetelerde daha önceki yazılarımda özellikle yabancı kurumlar “Halk Bankası 6 milyar dolar eder” açıklamasını yaptıklarında her zaman şu fikri savundum; en az 12 milyar dolar eder. Bu rakamı da o gün işlem gören Akbank ve İş Bankası’nın piyasa değerleri ortalamasından hesaplamış ve formülü de aktarmıştım. Geldiğimiz noktada bu rakama eriştik ve 10-12 milyar dolar arasında işlem gören bir Halk Bankası var. Şimdi yabancıların hedefi belli. Halka arz sonrası kalan kısmı “blok olarak satın almak” ve “daha az hisseyle bankayı kontrol etmek...” Blok satılması kesin olarak “yanlış” olmakla birlikte bugün diyorum ki; aynı formül yani “Akbank ve İş Bankası’nın” piyasa değerleri ortalaması mantığı hâlâ geçerli. Bu bankayı “blok olarak alacaksanız” bugünkü değeri en az 20-22 milyar dolar. Bu rakamın altında yapılacak her satış “bu ülkenin malını” yabancıya “kıyak çekmektir”. Sonuç 2: Halk Bankası diğer bankalar gibi değerlendirilemez. Bu bankanın içinde Türk ekonomisinin ’DNA’sı var ve bu banka hepimizin. Bugüne kadar birçok bankamız satıldı ama hiçbiri diğerine üstünlük sağlayabilecek bir gelişme göstermedi. Bu açıdan bakınca Halk Bankası’nı alanın sağlayacağı üstünlük ve ülke ekonomisinin kodlarını ele geçirmesi gibi detaylar bankamızı ’çok daha değerli’ hale getiriyor. Sizlerden tek bir ricam var; destek olun, malımıza sahip çıkalım. Hem bizim olan bizim kalsın hem de ’banka amacına uygun işlemeye ve küçük esnafın kalbi olmaya’ devam etsin. Hükümet ille de satacağım derse de en azından “değerine” gitsin... Son söz: Halk Bankası “bu halkın” elde kalan “son malı”... Hepimizin malı, lütfen “ses vermeme” yardım edin... Malınız gidiyor... |
|
|
|
|
|
#33 (permalink) |
|
Senior Member
|
Sevgili Yiğidim, olacakla öleceğe çare olmaz derler.
Sen goygoyu bırak da, bu işe nasıl engel olunur veya bu işten bireysel yatırımcı nasıl para kazanır? Bunları anlat. ![]() |
|
|
|