Geri Git   Number 1 Forum Group > EKONOMİ - PARA ve SERMAYE PİYASALARI > Ekonomi - Para ve Sermaye Piyasaları > Döviz - İMKB - VOB Haber ve Yorumları

Kapalı Başlık

LinkBack Konu araçları
Eski 01-01-2008, 01:36 PM   #101 (permalink)
iMASLAN
Senior Member

iMASLAN'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2007
Mekan: ANKARA
İlgi: Ocak ayı şelale mi?? Ralli mi?? bilin bakalım.

Hmmm...
Aklıma geldi...
Dün gece Gregorian güzel bir yazı paste etmişti...

Bulup tekrar onu yapıştırayım...
Farkında olmadığımız güzel bir bilgi vardı orda...
iMASLAN Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Faydalı Linkler
Eski 01-01-2008, 01:39 PM   #102 (permalink)
gregorian
Senior Member

gregorian'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Dec 2007

yeni yıl zam ve artışlar ile başladı. elektrik, doğalgaz derken şimdi de kdvye geldi sıra.
hani bi laf vardır bütün kuşları öptün de bi leylek mi kaldı diye. iş kdvyi bile %1 den % 18e çıkarmaya geldiyse ne denli sıkıntı olduğu ortada.
kdv, mallar üzerine konularak tarafları mübadeleden caydırır. piyasa ekonomisinin temeli bu gönüllü mübadeledir. hem maliyeti artırır hem de vergi kaçırmayı teşvik eder yani.
vergi iadeyi kaldırırken ciddi bi gelir artışı bekliyordu maliye. ama tam tersi ciddi bir vergi kaybı yaşandı. bunun telafisi olacak elbet ama kdvye dokunmak çok riskli çokkkk.
Eski 01-01-2008, 01:41 PM   #103 (permalink)
uzuncagatay
Senior Member

uzuncagatay'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Nov 2007

dow'da ben bu hafta 13 altını göreceğimizi düşünüyorum.....

eğer güçlüyse 13 altını görür ama üstünde kalır.....

değilse 12500'e kadar soluksuz iner.....

sonuçta oraya herhalükarda inecek....çok daha aşağısına da.....

şimdi ılsonu bilançolarının pozitif olma zorunluluğu etkisi de bitti boğalar için.....

bundan sonraki ilk beklentiocak sonundaki fed toplantısı....oraya kadar boğaları köylünün yaptığı gibi mikerler.....
uzuncagatay Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Eski 01-01-2008, 01:42 PM   #104 (permalink)
uzuncagatay
Senior Member

uzuncagatay'ın Avatarı

diriltebiliriz umuduyla.....
uzuncagatay Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:47 PM   #105 (permalink)
iMASLAN
Senior Member

iMASLAN'ın Avatarı

Alıntı:
Orjinal Gönderi : gregorian Mesajı Görüntüle

EKONOMİ: Türk ekonomisi 2008'de iki yönden kırılganlığa açık

ABDÜLLATİF ŞENER (Eski Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi)

BİRİNCİ CEPHE: Ben önümüzdeki sürecin geçmiş olan sürece göre önemli farklılıklar taşıdığı bir ara noktada olduğumuzu görüyorum. Bir kere son ekonomik göstergelerde bozulmalar var.

Nedir onlar?

1- Türkiye'nin yıllık enflasyonu yüzde 4 hedeflediği bir ortamda, aylık oran kasımda yüzde 2'ye yakın çıktı. Bu, ana hedef olarak enflasyonu aşağı çekmeye çalışan bir ülkede çok yüksek ve önemli bir gösterge.

2- 2001 krizinden sonra ilk defa büyümede önemli bir kırılma var. Yılın üçüncü çeyreğinde GSYH büyümesi yüzde bir buçuk. Bu çok büyük bir düşüş. Sanırım 2007 büyüme oranı da psikolojik sınır olan yüzde 5'in altında çıkacak.

3- İşsizlik oranında 2006'nın Ağustosu'na göre 0.1, Eylül'üne göre 0.3 kadar yükselme var. Kaldı ki zaten nüfus arttığı, ekonomi büyüme trendi gösterdiği halde toplam istihdam 2001 öncesiyle aynı düzeydeydi. O yüzden bu artış bize eğride ciddi bir yön değişimi olduğunu söylüyor.

4- 2007 itibariyle 35-40 milyar cari açığın ortaya çıkacağı düşünülüyor. Toplam talep üzerindeki baskıya rağmen cari açık artıyorsa bu önemli bir hadise. Ayrıca son birkaç yıldır cari açığa sebep olan yeni bir yapısal unsurla da karşı karşıyayız: Sürekli hizmet sektörlerine giren yabancı sermayenin kâr transferleri. 2002'de cari açık tablosundaki kâr transferleri 89 milyon dolardı, 2007 yıl sonu itibarıyla 2 milyar dolara yakın çıkacağı anlaşılıyor. Bu önümüzdeki yıllarda da katlanarak artacak ve cari açığı çok olumsuz etkileyecek.

5- Dünyada var olmanın en temel göstergesi ekonomik rekabet gücüyle bağlantılıdır. Türkiye'ye baktığımızda ise kur sürekli düşüyor. Dolayısıyla sanayimiz daha pahalı girdi kullanıyor, daha az gelir elde ediyor. Kurun düşüşü ihracatı zorladıkça, ithalatı özendiriyor. "Bu kur da piyasada oluşuyor" vs. denebilir... O zaman Türkiye'yle aynı konumundaki yükselen piyasalar ekonomilerine baktığımızda o ülkelerde kurun düşüşü yok. Yine o ülkelerde bizden farklı olarak cari fazlaları var.

İKİNCİ CEPHE: Dünya hassas bir noktada. Yakın zamana kadar devam eden likidite bolluğu devam ediyor. Ama riskler var. ABD'de 300-500 milyar dolar gibi dönmeyen kredilerden söz ediliyor. Bu bir dalgalanma yarattığı takdirde finans kuruluşları dışarıya açılan sermayelerini çekerler. O zaman da bizdeki cari açığı finanse eden para bolluğu ortadan kalkar.

SONUÇ: Eğer hiçbir önlem alınmaz, "küresel dalga neyse ekonomi de odur" denirse ortaya ne çıkar? 2008 içinde dış dalga geldiği anda Türkiye'de kriz çıkar. Böyle bir dalganın oluşmasına izin verileceğini sanmıyorum, ama dışarıda olup bitenlerin de hiçbir garantisi yok. İkincisi böyle bir dış dalga gelmese bile bana göre az önce anlattığım iç veriler de önümüzdeki süreçte Türk ekonomisini darboğazlara götürebilir. Türkiye'nin artık iki yönlü kırılganlığa açık bir yapısı var.

"YABANCILAŞMAYI" TARTIŞACAĞIZ: Hiçbir şey olmadan böyle gitse bile bu durumun gideceği yer ekonominin tamamen yabancılaşmasıdır. Bu ekonomi politikalarının da yabancılaşması anlamına gelir. Sanıyorum "yabancılaşma" ekonomistlerin 2008'de ayrıca tartışması gereken bir başlık olacak. DERVİŞ PROGRAMI BİTECEK Mİ?: Hassas bir noktadayız. Yeni açılımlar yapmamız gerekiyor. Rekabet gücünü temel baz alan yeni bir ekonomik program şart. 2008'de ekonomide rekabet gücünü artırmaya yönelik aktif politikaların, tüm birimlerde görüşbirliği ve kabullenmelerin ortaya çıkması lazım.
Hiç ama hiç küçük bir değer değil bu...
iMASLAN Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:47 PM   #106 (permalink)
uyebel
Senior Member

Alıntı:
Orjinal Gönderi : profman72 Mesajı Görüntüle
...Sen nerden biliyon lem
sadece tahmin profcuğum tahmin
uyebel Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:51 PM   #107 (permalink)
uyebel
Senior Member

Alıntı:
Orjinal Gönderi : 943264 Mesajı Görüntüle
birde bu repleri nerden tıklıyoruz hic tıklamadam yardımcı olurmusuznuz bende sizleri tıklayayım
en aşağıda ortada bulunan yıldızı tuşla.itibar yorumu ekleyi işaretle tuşla yoruma istersen bir şeyler yazabilirsin.tamam tuşuna basmadan rep verilmiyor.
uyebel Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:55 PM   #108 (permalink)
profman72
Senior Member

profman72'ın Avatarı

Alıntı:
Orjinal Gönderi : uyebel Mesajı Görüntüle
profmancığım ellerin dert görmesin
profman72 Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:56 PM   #109 (permalink)
iMASLAN
Senior Member

iMASLAN'ın Avatarı

Mutlu Yıllar Sayın STAH...
Hoş geldiniz...
iMASLAN Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 01:58 PM   #110 (permalink)
uzuncagatay
Senior Member

uzuncagatay'ın Avatarı

eur/usd paritesinde de 1,12 seviyelerini bekliyorum ama 1,25'i kırması çok ama çok zor.....nasıl bir gelişme olabilir ki.....

amerika'da bankalar zarar yazdıkça usd değer kaybediyor...fakat diğer taraftan bunlar zarar yazdıkça yabancı kaynak buluyorlar.....buldukları kaynaklar şu ana kadar belki de usd rezervlerinden karşılandığı için dolara bir talep gelmemiş olabilir.....ama zararın boyutları arttıkça ve dolayısıyla paraya olan ihtiyaçları arttıkça gelecek olan her yardım usd bazında olacağından bu da doların değer kazanmasını sağlayacak....çünkü piyasadan dolar çekilecek ama bu gelen doların tekrar piyasalara geri gitmesi biraz zaman alacak.....

bu da usd'nin yen hariç tüm para birimlerine karşın değer kazanması anlamına gelecek......

zaten birkaç aydır bu anlama geldiğinden düşüşe oynuyoruz ama teori hemen pratiğe dökülemiyor....halihazırdaki pozisyonlar nedeniyle.....

diğer taraftan MIGRS işinin bu ay biteceği planlanıyor.....geçende de yazdım bu likidite durumunda alıcıların yüksek para önermesi mümkün değil....ancak ülker kiler gibi gruplar çıkarsa belki kesenin ağzı açılabilir ama onun da bu tarz gruplara gitmesi endekste hiçbir etki yaratmaz....çünkü içerideki paranın el değiştireceği düşünülür.....

koç tahtaları da riskli tahtalar arasına giriyor artık.....

plato'da bir yazımda eğer endeks kağıdı alacak olsam sadece KCHOL alırım diye yazmıştım....beklentisi nedeniyle düşüremeyeceklerini biliyordum....bundan sonrası için de almayacağım ilk kağıt KCHOL olurdu....bklenti biter bitmez muhtemelen 2. seansında çok sert düşeceği için.....

tabii dow'dan dolayı çok önce çakılmazsa......

halkb gösterdi ki pala zor durumda....mal çıkabilmek için 1-2 tahtada mecburen salağı oynayacak....

o salağı oynarken biz de cezayı keseceğiz.....hiç tereddüt etmeden....
Eski 01-01-2008, 01:58 PM   #111 (permalink)
uyebel
Senior Member

Alıntı:
Orjinal Gönderi : profman72 Mesajı Görüntüle
diğer sitedekileri repledim.geldim sana rep veremiyorum.kaynak varmı elinde
uyebel Çevrimdışı  
Eski 01-01-2008, 02:04 PM   #112 (