23-01-2008, 12:29 AM
|
#12831 (permalink)
|
|
Senior Member
Giriş Tarihi: Oct 2007
Mekan: ANKARA
|
İlgi: Ocak ayı şelale mi?? Ralli mi?? bilin bakalım.
Bir yazı daha...
Yaşar Erdinç toplamış maniplasyon yazılarını vaktiyle...
Alıntı:
Geçmiş manipülasyonlar
Yıl 2001, Aylardan Ekim. DSP-ANAP-MHP koalisyonu işbaşında. Piyasaların tadı tuzu yok. Borçların döndürülebilirliği sürekli gazetelerin ekonomi sayfalarında sorgulanıyor.
Ekonomi yazarları olarak önümüzdeki tabloya bakıp hiç umutlu şeyler söyleyemiyoruz.
Bu sırada dolar sürekli yukarı gidiyor. Dolar iki aylık süre içinde 1 milyon 300 bin seviyelerinden 1 milyon 650 bin seviyelerine gelmiş. Dolar yükseldikçe, kamunun borcu artıyor. Çünkü kamu borcunun yaklaşık yüzde 50’ye yakını dövize endeksli.
Bu ahval ve şerait içinde kimse önünü göremiyor. Büyüme oranı eksi yüzde 9’a düşmüş ve doların 2-3 milyona gidebileceği konuşuluyor. Piyasa dediğimiz mefhum, her kötü haberi dövizin yükselişine sebep olarak kullanırken, borsa 7 bin seviyelerinde sürünüyor. Tahvil ve bono piyasasındaki faizler ise yüzde 80’li seviyelerden yüzde 95 seviyelerine gelmiş durumda.
İŞİNDEN OLAN BANKACI
O sırada büyük bir skandal patlak veriyor. Bir yabancı bankada çalışan Levent Üstay, ekonomistler platformu isimli mail grubuna gönderdiği elektronik postada bankalararası döviz piyasasındaki manipülasyonu bütün ayrıntılarıyla anlatıyor.
Yabancıların başı çektiği bankaların, ve bankacı arkadaşlarının dövizde nasıl manipülasyon yaptığını anlattıktan sonra ertesi gün işinden oluyor. Levent Üstay 9 Ekim 2001 tarihli Sabah gazetesinin haberine göre şunları söylüyor;
“Piyasada herkesin bildiği bir 5’li banka grubu var. Bir de bunlara Londra’dan katılan
3-5 yabancı kuruluş daha var. Bu kuruluşlardaki trader’ların (alım satım yapanların) her türlü işlem limitleri kesik, yani hisse ya da bono alamıyorlar, TL plase edemiyorlar vs.
Tek yapabildikleri dolar alıp satmak. Değişik alanlarda uzmanlaşmış trader’lar dahil hepsi şu anda döviz piyasasında ve maalesef hepsi de Türk. Eskiden çoğu, arkadaşım olan bu kişilerle gurur duyardık, hem traderlar hem de bunlara gerekli lojistiği sağlayan ekonomistler genellikle Türkler.
Buradaki bankalardakilerin Türk olduğunu söylememe gerek yok sanırım. Bu Türk çocukları alacakları primi hak etmek için canla başla TL shortluyorlar (satıyorlar). İşin komiği buradaki Türk bankalarında çalışanlar da bu işi daha iyi yapabilsinler diye bol ve ucuz TL’yi bunlara plase ediyor. Merkez Bankası yerine yarı fiyatla yabancıya satmak daha önemli. Neme lazım sonra çalışmazlar maazallah!
Taktik çok kolay ve bu piyasada herkes de bunu biliyor. TL short-USD long git (TL sat, dolar al). Değişik kademelerde tekrarla, sebep olarak herhangi bir şeyi değişik aralıklarla tekrarlayabilirsin. Nasılsa inanan bu ortamda bol bulunur. (Bu hükümet gitmeli, güven yok, konsolidasyon geliyor, borçlar döndürülemez, erken seçim şart, askeri müdahale olacakmış, yarın deprem olacakmış vs.)
POZİSYONU SAVUNDU
Daha sonra bu pozisyonu savunmaya başla. İşlem yapmasan dahi bankalararası piyasada, ya da Londra’daki brokerlarda Bid fiyatını yüksek tut. Kazara biri sana satış yaparsa ben o banka ile çalışmıyorum deme lüksüne sahipsin, Türkiye’de de Reuters deailng’den gelene “Sorry no line” dersin olur biter. Bu arada piyasada seni alıcı zannetmiş ve fiyatları yukarı çekmiştir...
Allah için suçun büyük kısmı ekonomiyi yönetenlere ait ama, Öksüz’den beri hiç mi iyi olay olmadı bu ülkede? Kusura bakmayın, 6-7 tane kendini akıllı zanneden, ama hem bizim hem de çocuklarımızın geleceğini karartan bu insanların spekülasyon yaptığını ve doları aşırı yükselttiğini MB hangi seviyede görecek, merak ettiğim için düşündüklerini paylaşma ihtiyacı hissettim.”
TAM TERSİNİ DÜŞÜNÜN
Sonuç; yukarıda anlatılanların tam tersini bugüne uyarlayın. Yabancı olarak bu ül***e gelmişsiniz, dolarlarınızı bozdurmuşsunuz ve TL bazlı bonolarda ve tahvillerde alım yapmışsınız. Vadesi dolunca ya da bunları sattığınızda, doları ne kadar aşağıdan alırsanız o kadar yüksek kâr yazarsınız. Bu sayede yüzde 14 olan TL getirisini, yüzde 16-17 dolar getirisine çevirirsiniz ve üstleriniz de sizin sırtınızı sıvazlar.
Hesap ortada. Siz olsaydınız aynı şeyi yapmaz mıydınız? Doları aşağı itmek için sebep çok. Fakat kısa vadede ekonomiye doping etkisi yapan bu hareket tarzı, orta ve uzun vadede ekonominin üretim hücrelerini zaafa uğratır ve bu hücreler bir bir ölmeye başlar. Manipülasyonlara karşı kimler ne mi yapmış? Bunu yarınki yazıya saklıyorum.
12.02.2006
|
|
|
|