Geri Git   Number 1 Forum Group > EKONOMİ - PARA ve SERMAYE PİYASALARI > Ekonomi - Para ve Sermaye Piyasaları > Hisse Senetleri Haber ve Yorumları

LinkBack Konu araçları
Eski 12-06-2008, 11:49 AM   #26 (permalink)
format
Junior Member

Giriş Tarihi: Jun 2008
İlgi: Dillendirilen hisse senetleri.

0,74 mmart alım gerçekleşti .. Hadi hayırlısı ..
format Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Faydalı Linkler
Eski 12-06-2008, 11:16 PM   #27 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Jan 2008

hayırlısı.bende şişecam aldım hayırlısı.

Son Düzenleme sahan tarafından 04-11-2008 11:31 PM de yapıldı..
sahan Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 16-06-2008, 11:48 AM   #28 (permalink)
format
Junior Member

Giriş Tarihi: Jun 2008

Kaplamin - geçen hafta ve bugün sat - al imkanı çok oldu ama değerlendiremedik . Düsüşte ilave alımlarda mevcut lot sayısını arttırıp maliyet düşürebildik ...

Son Düzenleme format tarafından 17-06-2008 10:48 AM de yapıldı..
format Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 19-10-2008, 02:00 PM   #29 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

en son haziranda yorum yapılmış bu konuya.20.10.2008 den itibaren ne olacak acaba.
sahan Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-11-2008, 11:32 PM   #30 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

hiç bi hisseyi dillendirmeye gerek yok anlaşılan.bu gün 4.11.2008
dolar alınır anca 1.48 den falan
sahan Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 13-11-2008, 10:13 PM   #31 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

13 Kasım 2008 bakalım bu tarihyen itibaren ne zaman gerçekleşecek bu hikayeler.

Ortalık yine gelişmekte olan ülkelerden gelen haberlerle tarumar durumda. Rusya'da üç bankaya el konulması ve İzlanda'ya yapılacak yardımda sorunlar çıkması ortalığı karıştırdı. Aslında geçen hafta sonu Çin'in açıkladığı 560 milyar dolarlık paket herkes tarafından olumlu karşılandı ama, bu paket durumun vehametini ve dünyadaki dış talebin daralmasının ölçülerini gösteriyordu.

Öncelikle Çin'İn açıkladığı 560 milyar dolarlık harcama paketinin ne anlama geldiğini söyleyeyim. Bu paket Çin'İn GSMH'nın neredeyse yüzde 20'sine yaklaşıyor. Yani devlet kamu harcamalarını bu miktarda artıracak. Düşünsenize biz eğer bu tür bir paket açıklamış olsaydık ne yapardık? Bizim GSMH'mız yaklaşık 550 milyar dolar civarındaydı. Bunun yüzde 20'si 100 milyar dolardan fazla ediyor. Şu anki kurla zaten bizim bütçemiz 120 milyar dolardır. Bunun üzerine 100 milyar dolar daha harcama planını açıklasaydık ne olurdu?

Peki Çin bunu niye yaptı?

Çünkü çinde son birkaç yılda kurulan fabrikaların tümü yaklaşık yüzde 90 kaldıraçla kuruldu. Yani siz 10 lira koyup 90 lira da banakadan borç alıp fabrikaları kurdunuz. Krizle birlikte dış talep kesilince, bu sefer Çin iç talebi canlandırmaya çalışıyor ve makinelerin çalışmasını sağlayıp, Fabrikaların bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirmesini istiyor. Fakat başarılı olamayacaklar. Çünkü Çin'de insanların tasarruf eğilimi çok yüksektir. Yani Japonya gibidir. Devlet harcamalarını ne kadar artırırlarsa artırsınlar, bu para harcamaya dönüşmeyip tasarruf edilecek ve çarpan etkisi yaratmayacaktır. Dolayısıyla Çin ekonomisi de şiddetli bir resesyona girmek zorundadır. Fakat bu hemen olacak birşey değil. İleride göreceğiz.

Şimdi "hocam biz kendi derdimize mi yanalım? Çin'in derdine mi yanalım" dediğinizi duyuyorum. Merak etmeyin bizim derdimiz falan yok. Ekonomi yönetimimiz hala krizin boyutlarının farkında değil. 100 yılda bir ortaya çıkan türde bir kriz var ama "beni ısırmaz" mantığı hakim.

Bundan sonra olacakları anlatayım. Dolar 1.75'e gelecek. Yeniden buradan aşağı dönecek gibi olacak. Fakat ardından bu seviye yukarı kırılınca 1.80 civarında Merkez Bankamız müdahale ederek, 2-3 gün içinde en az 8-10 milyar doların daha dışarı kaçmasına ve rezervlerin erimesine sebep olacak. Bu arada vatandaşlarda aynı seviyelerde hızla dolar satmaya başlayacaklar. Bunları da dışarı kaptıracağız. Hele ki Rusya'dan ruble'nin devalüe edildiği haberi geldiği anda kurları tutmak mümkün olmayacak.

Şu an Bankalar her ne kadar kredileri geri çağırmasa da kredi faizleri yüzde 30'u geçmiş bulunuyor ve dışarıdan borçlanan firmalarımız şimdi içeriye döndüler ama nakit bulamıyorlar. Bursa, Eskişehir, Denizli sapır sapır dökülüyor. Krizin ayak sesleri ortalığı inletmeye başladı. Bankalar şu an eleman çıkarıyorlar. Hatta eleman çıkarmakta olan bir banka basım mensuplarını çağırıp, eleman alacağız, büyüyeceğiz falan diyor. Kamu bankaları da eleman çıkarmaya başladılar. Kısa bir süre notmuz da düşecek ve ortalık yangın yerine dönecek. Aslında hala vaktimiz var ama, sesimizi duyuramıyoruz. Duyanlar ise "yaşar sen de çok abartıyorsun" diyorlar.

Ben bu filmi tam kırk kere izledim. Aynı şeyler oluyor. Son 7 yılda 40 tane krizi dakika dakika inceledim. Filmin bütün sahneleri aynı. Ekonomi yönetimleri aynı şeyleri söylüyor. Arjantin krizi öncesinde Arjantin devlet başkanının veya Meksika krizi öncesinde Meksika Başkanının söyledikleri adeta copy edilip şu an paste ediliyor.

Borsa daha da düşecek. Önümüzdeki bir yıl içinde 1 doların da altını göreceğiz.

Dolar dünyada değer kazanmaya devam edecek. Şu an gelişmekte olan ülkelerde dolar borcu olan herkes dolar bulup bunu kapatmaya çalışıyor ve dolar yetmiyor. Düşünsenize tüm dünyada neredeyse 5 trilyon dolarlık likidite sağlanmış ve hala dolar değer kazanıyor. Herkesin borç kapatmak için dolara nasıl saldırdığına bir bakın. Bu arada Japonya'dan carry trade yapanlar da dolar bulup Yen pozisyonlarını kapattığı için, Japon Yeni de dolara karşı değer kazanıyor. Artık kâr ve zarar mehfumu ortdan kalkmış durumda ve yeni bir felaket HEDGE Fonlardan gelecek. Bu hafta sonu hedge fona yatırım yapanlar paralarını çekip çekmemeye karar verecek. Ocak ayında ise bunun sonuçlarını göreceğiz. Soros'un söylediği gibi 2 trilyon dolarlık hedge fon piyasası belki de 600 milyar dolara düşecek. TÜREV olan herşeyin şu an integrali alınmaya çalışılıyor ve dünyadaki felaket gittikçe büyüyor.

Herkes dolar borcunu kapattıktan sonra, takriben 2009'un Mart-Nisan aylarından sonra belki de daha erken bir zamanda bu dolarlar piyasaya çıkmaya başlayınca seyreyleyin cümbüşü. Bir yandan faizler hızla artmaya başlarken bir yandan da şiddetli bir enflasyon gelecek ve tek adres altın olacak. Çünkü dolar tahttan inince bu boşluğu altın dolduracak. Ben yarın ne olacağını anlatmıyorum. Ben sizlere önümüzdeki 1-2 yılda neler olacağını anlatıyorum. Bu yüzden kalkıp da yarın bana "Altın düştü" hocam demeyin. Kısa vadede belki de altın 640 dolarlara kadar inecek ama ondan sonraki yükselişi de çok sert olacak. Neyse bu konuyu ileriki zamanlarda daha uzun uzun yazacağız ama o zaman geldiğinde sizlere "dönüp 2008 Kasım ayında yazdığım yazıları bir daha okuyun" diyeceğim. Fakat şimdilik dolar revaçta kalmaya devam edecektir. Euro/dolar paritesi önümüzdeki 3 ay içinde 1.16 seviyelerine kadar gerileyebilir. Euro/Dolar'da 1.2950 yukarı kırılmadığı sürece 1.16'ya gerileme olasılığı yüksektir.

Dün gece dow jones yüzde 4'ten fazla düştü. Bugün bizim borsa da 24 bin civarında açılıp yeniden 23.500 seviyelerini görebilir. Fakat bunun bir önemi yok. Borsadan ne olursa olsun uzak durun. Çünkü hiç ummadığınız şirketler iflas edebilir. Dün mahkemedeydim. Bilirkişi olarak elime birçok dosya geliyor. Şu an mahkemelerde haciz dosyaları ikiye katlanmış ve iflas erteleme talebiyle başvuranların sayısında ciddi bir artış var. Tüm bunlar olurken, hala "kriz bizi etkiler mi" tartışması abuk subuk bir tartışmadır.

Son bir veriden bahsedip yazımı bititiriyorum. Navlun endeksi 19.850 tepe seviyesinden 875'e kadar düştü. Yani 6 ay önce geminizi bir günlüğüne 19.850 dolara kiraya verirken, şimdi geminin günlük kirası 875 dolardır. Bu para ile gemide çalışanların günlük yemek ihtiyacını bile karşılayamazsınız. NAvlun endeksleri dünya ekonomisinin en iyi öncü göstergeleridir. Gelecek yıl dünya ticaret hacminin ne kadar daralacağını gösteriyor. IMF tahminlerine göre dünya ticaret hacmi yüzde 2 daralacakmış. Sevsinler sizi... Bu rakamın en az beş katı daralma olacak. Dow Jones endeksinin önümüzdeki 1 yılda 4-5 bine düştüğünü görürseniz de hiç şaşırmayın. Biz hala çok güzel günlerimizi yaşıyoruz.

Ama şunu da söyleyeyim ki; bu yazıyı okuyup iki gün sonra unutacaksınız... Çünkü beyin Cenab-ı Allah tarafından öyle programlanmıştır. Kötüyü kabul etmek istemez. Krizler "cash is king" siz de cash'de kalmaya devam edin. Bu durum ekonomi için hiç iyi birşey değil ama, herkes hep birlikte harcamaya karar vermedikçe, sizin tek başınıza gidip harcama yapmanız ekonomi batarken sizi de batırıyor.

Elimde çok iyi hazırlanmış bir kriz planı var. Bu plan 40 krizin dakika dakika incelenmesi ve 36 krizin de akademik sonuçlarının incelenmesiyle hazırlanmıştır.
Bu krizlerde neler olmuş?
Hükümetler neler yapmış?
Hangi reçete en iyi sonucu vermiş?
Biz neler yapabiliriz?
En başarılı sonucu verecek kriz planı nedir?

sorularının hepsi incelendi ve cevap verildi. Devlet büyüklerimiz, ekonomi yönetimimiz, Merkez Bankamız, TOBB, TUSİAD, MÜSİAD, Hazine kim dinlemek isterse gelip anlatacağım. Fakat burada yazamam. Çünkü yazarsam planın işlerliği kaybolur.

Kalın sağlıcakla...

POSTED BY: Yaşar ERDİNÇ AT 07:41 pm
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 20-11-2008, 09:15 PM   #32 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

20 Kasım 2008

Eğer ekonomiyi yöneten birisiyseniz;

1. Her gün, yeni bir kriz önlemi ile sahneye çıkmayın. Bu önlemler açıklanır ve saman alevi gibi söner gider.

Örnek: a. Kobilere 350 milyon YTL kredi vereceğiz!

b. Yurt dışındaki paraları ül***e çekmek üzere yasa çıkartıyoruz.

2. "IMF ile anlaşın" diyenlere hiç aldırmayın. Onlar şöyle bir varsayım yapıyorlar; "IMF ile anlaşılırsa kurlar istikrara kavuşur ve herkes güven duyar ve rahatça para harcamaya başlar". Daha önce bu varsayımı yapan ülkelerde neler olduğunu oturup bir inceleyin. Bu varsayım sadece birer hayaldir.

Örnek:

Asya ülkelerindeki aşırı borçluluk ve paralarının hızla değer kaybetmesiyle birlikte, Bu ülkeler default’un eşiğine geldiler. İlk ülke tayland'dı bunu Endonezya, Güney Kore ve Malezya ile Tayvan izledi.
Sonuç olarak IMF’nin kapısına dayandılar ve para istediler
IMF, her zaman yaptığı gibi bilinen şartları öne sürerek yardım yapmayı kabul etti. Bu şartlar neydi?
Dalgalı kur politikası
Sermaye hesabı açık tutulmalı ve hiçbir sınırlama getirilmemeli ve finansal liberasyon derinleştirilmeli.
Asla sermaye kontrollerine izin verilmemeli, aksine tam bir serbestlik sağlanmalı
Faizler sert bir şekilde artırılmalı (enflasyonu önlemek ve yatırımcı güvenini tesis etmek için)
Para politikaları sıkılaştırılmalı
Mali disipline her zamankinden daha fazla önem verilerek, devlet harcamaları kısılmalı.
Bankalara ve zora düşen özel sektör şirketlerine asla devlet yardımı yapılmamalı (Endonezya ve Tayland’da birçok finansal kurumun kapısına kilit vurulması istendi)
Yabancıların yerli yatırım araçları ve şirket hisseleri alımındaki kontroller kaldırılması ve yüzde 10 olan oranın yüzde 100’e çıkarılması istendi. Yani yabancılar bir şirketin yüzde 10’undan fazlasını satın alamıyorlardı ve bu oran yüzde 100’e çıkarıldı
Hatta o kadar ileri gidildi ki, Endonezya ile imzalan niyet mektubu, yabancıların üretim plantlarını ve toptan ticaret şirketlerini tümüyle satın almasını bir şart olarak koydu
Tüm Kamu iktisadi teşebbüslerinin kuruluşlarının özelleştirilmesi istendi
Devlet sübvansiyonlarının tümüyle kaldırılması istendi
IMF İSTEKLERİ SONRASINDA SONUÇLAR NE OLDU?

Bu önlemleri alan ülkelerde (Güney Kore, Tayland ve özellikle ENdonezyada) finansal kriz, ciddi bir resesyon ve reel krize dönüştü
Aşırı daraltıcı para politikaları iç talebi çökertti ve GSYH oranları sert biçimde düştü.
Bazı bankalara el konulması ve mevduat garantisi verilmemesi nedeniyle mevduat sahiplerinin güvenlerinin azalmasına neden oldu
Yüksek faiz oranları, şirketlerin borç ödeme güçlüğüne girmesine zemin hazırladı ve dolayısıyla bu durum geri dönmeyen kredi oranlarını hızla artırdı.
Makro politikalar, mikro ekonomiyi çökertti ve finansal kriz reel bir krize dönüştü
Birçok yerel şirket kapandı ve binlerce işsiz ortaya çıktı.
Reel ekonominin çöküşü, tabi ki yerli ve yabancı yatırımcı güvenini alt üst ederek kısır bir döngü yarattı. Bu nedenle hem yerli hem de yabancı sermaye dışarı kaçtı.
Faiz oranları artırıldığı halde, yerel paralar değer kaybetmeye devam etti (Özellikle Endonezya’da)
Endonezya hükümeti birçok sübvansiyonu kaldırdığı için akaryakıt fiyatları ve ulaşım maliyetlerinde sert artışlara sebep oldu ve sosyal bir patlamanın eşiğine gelindi.

3. Kurlar hızla yukarı hareket ettiğinde kurlara müdahale etmeyin. Kan kaybı yaşar elinizdeki dövizleri dışarı kaçırırsınız. Halbuki ileride zor zamanlarda o dövizlere ihtiyacınız olacak. Birkaç günlük müdahalede en az 8-10 milyar dolar kaptırabilirsiniz. SAKIN HA!...

Örnek: Rusya, Ekim Kasım aylarındaki müdahalelerinde tam 54.7 milyar dolar kaptırmış.

4. Bankalara "faizleri artırmayın" demeyin. Bankaların faizleri artırmamaları için gerekli alt yapıyı hazırlayın.

5. Vatandaşlara "biz güvenin" demeyin. Bunun anlamı "Siz bize güvenmiyorsunuz, ben de size güvenmiyorum" demektir.

6. Ekonomide bir yanlışın bütün doğruları götüreceğini unutmayın.

7. Asla medya aracılığıyla banklara, merkez bankasına, IMF'ye, sivil toplum örgütlerine, reel sektör temsilcilerine mesaj göndermeyin.

8. Malezya Başbakanı Mahathhir Muhammed gibi, krizi yönetecek üç beş kişilik ekibi oluşturun ve kriz planı hazırlamalarını söyleyin ve onlarla hergün en az 2-3 saat vakit geçirin (Mucize bir programı ancak böyle oluşturabilirsiniz)

9. 1999 depremi sonrasında, kurtarma araçları ve ambulanslar trafik yüzünden varmaları gereken yerlere varamayınca Afet koordinasyon merkezleri (AKM) oluşturuldu ve bir deprem anında nelerin yapılacağını önceden planladılar. Bu planlara göre bir deprem durumunda, anayasada varolan seyahat özgürlüğümüz kamu yararı adına engellenebilir. Şu an elinizde önceden hazırlanmış bir "ekonomik kriz yönetim planı" olmadığı için hergün bir tedbir açıklamak zorunda kalıyorsunuz. Halbuki sizin de şu an ekonomideki depremi durdurmak üzere, birçok özgürlüğü engellemeniz lazım. Şartlar normal değilse, alacağınız önlemlerin normal olması beklenemez. ABD'de şu an alınan önlemlerin anormal olması (herşeyin kamulaştırılıyor olması bu yüzdendir.)

10. Her gün yeni bir tedbir açıklamak yerine bunu paket haline getirin. Eğer bu paket açıklandığı anda herkes "Aaaaaa bu da neymiş, vaaayyyyy beeee" diye şaşırmıyorsa, açıkladığınız paketin hiçbir etkisi olmaz. Herkes şok olmalı ve beklentileri tümüyle değiştirmelidir. Bu paket iki önemli soruya cevap vermezse faydası olmaz. Bu sorular;

1. Kur ne olacak?
2. İşimi kaybedecek miyim?

sorularıdır. Vatandaş bu iki soruya cevap bulursa, harcama ya da tasarruf kararını rahatça verecektir. Bu iki soruya cevap verecek paketin ne olduğunu bilmiyosanız beni arayın.
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 22-11-2008, 08:48 PM   #33 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

Alıntı:
Orjinal Gönderi : sahan Mesajı Görüntüle
hiç bi hisseyi dillendirmeye gerek yok anlaşılan.bu gün 4.11.2008
dolar alınır anca 1.48 den falan
1.48 den aldığım dolarımı perşembe akşam 1.71250 den sattım hayırlısıyle.
sahan Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 22-11-2008, 08:51 PM   #34 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

Alıntı:
Orjinal Gönderi : sahan Mesajı Görüntüle
1.48 den aldığım dolarımı perşembe akşam 1.71250 den sattım hayırlısıyle.
şimdi bi kaç hisse nin peşinde koşuyorum onlarda beni kandırdı 1.73 den aşağı gelir diye bekledim yoncayı gelmedi 1.89 kapadı.
0.40 gelir diye bekledim işfini .44 kapadı bakalım neler olacak...
sahan Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-11-2008, 12:39 PM   #35 (permalink)
finansmy
Junior Member

Giriş Tarihi: Nov 2008

merhaba dolar kaça kadar gider, GüncelBorsa.com • Portal da yazarın bi tanesi 2.00 ytl diyor
finansmy Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 23-11-2008, 09:09 PM   #36 (permalink)
sahan
Senior Member

sahan'ın Avatarı

Alıntı:
Orjinal Gönderi : finansmy Mesajı Görüntüle
merhaba dolar kaça kadar gider, GüncelBorsa.com • Portal da yazarın bi tanesi 2.00 ytl diyor
kardeş dolar 1.95 ve üzeri gidecek gibi görünüyor.1.55 veya 1.58 arası tekrar yerine koymayı düşünüyorum dolarları.
sahan Çevrimdışı  
Alıntı Yaparak Cevapla
Eski 04-12-2008, 10:17 PM   #