|
||
|
|
#753 (permalink) |
|
Senior Member
![]() Giriş Tarihi: Oct 2007
|
İlgi: Günün Güzeli...!!!
evet dostlar...simdi su asagidaki mesaji almis bulunuyorum cevabinida yazdim...yinede sevgi ile...TResam yollamis...yahu soyle biz kafadarlarin ve hizli olanlarimizin sikinti cekmeden-kendi humorlarini yansitabilecekleri bir serbest mekan bulunuz...cok okunan bir mekan olsun...beni de cagariniz...orada olacagim...bütün piyasa tarihimi- sirlarimi orada yazacagim...
o vakte kadar sevgi ve saygi ile...Arkadaşım burası senin cinsel dürtülerini tatmin edeceğin bir alan değil. Çok meraklı isen o işlere açık bir çok site var, oralara git. Avatarını yine değiştireceğim. Tekrar değiştirir ve düzgün bir şey koymazsan bir daha uyarmayacağım.Banlanırsın haberin olsun. görüsmek üzre...saglicakla...
|
|
#755 (permalink) |
|
Senior Member
|
hadi ayrilalim...birakalim bu topigi...biraz daha durusak adimiz sapiga cikacak...bidaha ugramayalim...nasil ki mey en eyi ve en emin dost masasinda iciliyorsa...e cok normal beni bizi bilmezler tanimazlar...buraya takildik diye bizi sapik zanneti her hal kardeslerimiz...hah hah hah haaaaaaaaaaaaaaa...haklilar...
hade hade...gidelim...meyhaneye icmeye... eyi geceler... |
|
|
|
|
#757 (permalink) | |
|
Senior Member
|
Alıntı:
hade gidelim guzel kardesim...Sir'üm...ama asla Platoya deel...illaki bulusucaz...borucugum bulur bize bir mekan... ![]() |
|
|
|
|
|
#758 (permalink) |
|
Senior Member
|
ALIP BASINI GITMELER
Aslinda hepimiz hayatin bir çesit gezgini degilmiyiz?.. Kimi birkaç rengin,kimi de benim gibi bütün renklerin pesine düser..O kadar çok renk var ki, biri ya da birkaçi bitse bile mevcutlardan yeni bir renk olusturmayi bilmek gerek.. Yeni cografyalarda yeni soluklar almak,zaman zaman içine düstügüm çikmazlarin en etkili ilaci olmustur..Yani sira yeni kültürlerde bilgilenmek,lokalize hesaplarin kurbani olma tehlikesinden de kurtarmistir beni.. Birseyleri basarma hirsiyla çok seyleri kaçirma riskine karsi en iyi ilaçtir gezginlik..Hayata kisir döngülerin kurbani olarak degil ,çok yönlü evrensel bakabilmektir gezginlik.. Attila Atasoy ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
#759 (permalink) |
|
Banned/Foruma Giremez
Giriş Tarihi: Oct 2007
|
yine bebenin teki haddini aşmış diyeceğim emme..
burnuma başka kokular da gelmiyor değil.. amaaann..boşveeer getsin.. gül geç yafu.. Son Düzenleme Sir tarafından 09-05-2008 02:37 AM de yapıldı.. |
|
|
|
|
#761 (permalink) |
|
Senior Member
|
Ormanda bekliyorum…
06 Mayýs 2008 Salý Saat:09:40 Ýktisatçý hem piyasayý iyi analiz etmeli hem de piyasa þartlarýnda aðaçlara bakarken, ormaný gözlemeli… Günlük telaþ içinde herkes aðaçlara bakarken, iktisatçý ve gazeteci Meriç Köyatasý ormaný göstermeye çalýþýyor. Meriç KÖYATASI Sevgili dostum Atilla Yeþilada, bu nezih iktisatçýlar sitesinde yazý yazmamý istediðinde biraz tereddüt etmiþtim. Global finans piyasalarýný hiç sektirmeden izleyen ve analiz eden bir internet sitesinde, piyasa dýþý ekonomi yazmak nasýl olurdu?... Esasýnda fena fikir de deðildi. Aðaçlara bakmaktan ormaný görmeyenlere ormaný hatýrlatmak da ilginç olabilir diye düþündüm. Malum her gün an be an global piyasalarda özellikle de ABD ekonomisindeki verileri deðerlendiren bizim piyasamýzý anlamak güçtür. ABD tarým sektöründeki istihdam verilerinde en küçük bir olumsuz istatistik, örneðin 300 milyon nüfusa yaklaþan ABD’de patates eken Amerikalý çiftçi istihdamýndaki azalmanýn, beklenenden beþ bin kiþi düþük çýkmasý, Türkiye’nin dev sanayi þirketlerinin ya da bankalarýnýn piyasa deðerlerini aþaðý çekiyor, bununla da kalmýyor, dünyada faizler inerken, Türk hazinesinin daha yüksek oranlarda borçlanmasýna ve dolayýsýyla Türk halkýnýn yurtdýþýna daha fazla servet transfer etmesine neden oluyordu… Diðer taraftan iktidar partisinin kapatýlmasý için Anayasa Mahkemesi’nde dava açýlmasý, Türkiye’de enflasyonun, hedeflenenin iki katý üzerinde olmasý Ýstanbul Borsasý’ný etkilemiyordu… Haydi gelin buradan bakalým ve yorumlayalým. Bu sitede yazan ve bu siteyi okuyanlarýn büyük çoðunluðu iktisatçý… Ýktisatçýnýn görevi, olaylarý açýklamak ve geleceðe yönelik güçlü tahminlerde bulunmaktýr. Dünya faizleri düþürürken, biz niye artýrýyoruz? ABD’de patates ya da mýsýr eken adam sayýsý düþtü diye, bizde karlarýný yükselten bankalarýn, üretim ve karlýlýðý artýran sanayi þirketlerinin deðeri neden düþüyor? Ýktisatçýlar bu globalizmi nasýl açýklýyor? Aðaçlara ve ormana bakan adam ne diyor? Ýþte bu sorulara cevap aramak için sevgili Atilla Yeþilada’nýn teklifini biraz gecikmeli de olsa kabul ettim. Sevgili Atilla Yeþilada’nýn yanýsýra, yine deðerli dost Yaþar Erdinç’in de bu sitede olmasý yazma motivasyonumu artýran etkenlerin baþýnda geliyor… Piyasa dediðimiz mekanizma herkesin aðaçlara bakmasýný gerektiriyor. Günlük piyasa þartlarý nedeniyle orman ihmal ediliyor. Bu yazýlarýmda, bir iktisatçý olarak ormana bakmak istiyorum. Zaman zaman da, 30 yýla yaklaþan gazetecilik mesleðinin verdiði tecrübeleri kullanarak toplumsal ve siyasal analizlere bulaþmayý arzuluyorum. Mesela 1 Mayýs, mesela DÝSK, mesela KESK, mesela Türk Tabibler Birliði, mesela Ýstanbul valisi, mesela emniyet müdürü Cerrah, mesela demokrasi, mesela RTE, mesela AKP, mesela CHP, mesela MHP, mesela devrim, mesela bolþevizm, mesela liberalizm, mesela döneklik, mesela liberalizmin namusu, mesela Atatürkçülük, mesela sen, mesela ben… Bu konularý da iþleyeceðiz. Ama þimdi ilk yazýda þu sorunun cevabýný arayalým: Amerika’da patates ya da mýsýr eken adam sayýsýnýn düþmesi, Türkiye’de karlýlýðýný artýran bir banka ya da sanayi þirketinin deðerini neden düþürüyor? Türk hazinesi, dolayýsýyla Türk halký neden daha yüksek faizle borçlanýp kendini sömürtüyor? Bu sorunun iki deðiþik üslupla ama ayný kapýya çýkan bir cevabý var. Ýki üslubu da biliyorsunuz. Ormana bakarsanýz hatýrlayacaksýnýz. Biliyorsunuz, ben sadece ormaný hatýrlatýyorum. Birinci cevap Temel fýkrasý yöntemi ile… Ardeþenli Temel, Rusyalý Olga ile Trabzon’da buluþur. Trabzon’da Hacý Dursun’un yerinde Karadeniz pidesi deðil, Mc Donalds’da hamburger yerler ve oteldeki buluþmada Fransýz þarabý içerler. Odadaki hizmet sonrasý Temel, Olga’ya lira ya da ruble deðil, dolar ile ödemede bulunur. Temel’in otele konaklama ve Fransýz þarabý için yaptýðý ödeme de euro’dur. Ýþte bunun adý globalizmdir. Bu fýkranýn bilimsel açýklamasý ise þudur. Olga bir hizmet satmaktadýr ve bu hizmet dünyanýn her tarafýnda dövizle (dolar, euro, altýn) satýn alýnabilecek türde bir hizmettir. Temel’in cebindeki para döviz deðildir… Bu nedenle Temel elindeki serveti borçlanarak ya da satarak dövize çevirir. Temel üretmeden ama servet tüketerek Olga ile beraber olmuþtur. Gelelim ikinci cevaba… Ül***i yöneten siyasi kadro, iç açýk (kamu maliyesi) ile dýþ açýðý (cari açýk) ciddiye almýyorsa… Ül***i yöneten siyasi kadronun þakþakçýsý iktisatçýlar, cari açýk tehlikesini gündeme getiren iktisatçýlara “bunlar cahil ekonomi bilmiyorlar” diye baðýrýp çaðýrýyorlarsa… Ýç ve dýþ açýklar, siyasi otorite tarafýndan ciddiye alýnmayýp ekonomi borçlar katlanýp yönetiliyorsa… Hem devlet, hem de insanlar borçlanarak, ürettiklerinden fazla tüketip bunun bir ekonomik geliþme olduðuna inanýyorlarsa… (Ki bu insanlar, çizgili pijamasý ile sedire oturup göbeðini kaþýr, gelen bulgur, mercimek, pirinç ve kömürü alýp mutlu olurlar ve de oy kullanýrlar) Ya da bu insanlarýn bankalarý, televizyonlarý, turizm þirketleri, inþaat þirketleri vs vardýr hem yaðcý hem de destekçidir. Devleten ihale ya da arazi rantý alýrlar… Ve bu ekonomik geliþme bir mucize olarak sunulur. Ýþin bu noktasýnda aklýnýza iki TV kanalý, bir banka, otomotiv ithalatçýsý bir holding mi geldi? Yok caným daha neler? “ Neyse konumuza dönelim… O ülkenin finansal fonlarý, yurt içi tasarruflarý sanayi þirketlerine yöneltmek yerine, yurt dýþý piyasalardan borçlanarak devlete ya da büyük sanayi þirketlerine borç aktarýyorsa… Ülkenin tasarruf üretme kabiliyetinden yoksun finansal fonlarý yerine yabancý fonlar Ýstanbul Borsasý’nda yüzde 71 aðýrlýða sahip oluyorsa… Ýþte o zaman okyanusun diðer ucundaki Amerika’da mýsýr ya da patates üreticisi Amerikalý iþçi sayýsý düþerse, senin sanayinin, bankalarýnýn ve hazinenin ödediði fatura þiþer… Ýþte yazmak istediðim budur… Sizler bunlarýn hepsini biliyorsunuz. Ben bu yazýlarda siz deðerli piyasa analizcilerine biraz ormaný göstermeye çalýþacaðým… Zaman zaman da ekonomi dýþýna çýkýp muhterem bürokrasimizin muhterem uygulamalarýndan bahsedeceðim. Meriç KÖYATASI fena bir yazi deel...