|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Senior Member
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
|
Stefan Zweig - Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar (Türkçe)
![]() http://rapidshare.de/files/12772234/...anlar.txt.html Stefan Zweig, romanlarının ve uzun hikayelerinin yanında, özellikle biyografi alanında önemli eserler ortaya koymuş, bu çalışmalarıyla pek çok ünlü kişinin renkli dünyasının gözlerimizin önüne sermiş bir yazardır. Dr. Ayda Yörükan, onun, bir biyografi yazarı olarak, çok zengin bir dil kullandığını, tasvirlerinden mecaz, teşbih ve sembolik anlatım gibi her türlü benzetmeye yer vererek, hayatını yazdığı kimselerin çok canlı bir portresini çizdiğini söylüyor. Dr. Ayda Yörükan, Zweig'in bu eseriyle ilgili olarak "Stendhal'ın bastonuna dayanarak ağır ve sarsak adımlarla o çok sevdiği bulvardan geçişini, gecenin bu geç saatlerinde, kalabalık sokağın parıldayan ışıkları içerisinde yavaşça kayıp giden hüzünlü ve siyah bir gölge gibi ölümüne doğru adım adım ilerleyişini; kaderin Bohemya'nın pis bir köşesine fırtlattığı Casanova'nın, eski moda elbiseleri içerisinde, söylene söylene, homurdana homurdana, Dux şatosundan şehre doğru yürüyüşünü veya buz gibi şatonun içerisinde hizmetçilere ve can düşmanı Feltkirchner'e söverek öfkeli öfkeli dolaşmasını; Tolstoy'un malikanesinde geçirdiği bir günü; sabaha karşı evden kaçışını ve sonra küçük bir istasyon binasının fakir odacığında can verişini... Ve daha bu gibi yüzlerce sahneyi, sanki bir film seyredermiş gibi canlandırabiliyoruz gözlerimizin önünde. Ve artık bütün bunlar gerçek mi, değil mi diye sormuyoruz, hatta gerçek olup olmaması da önemli gelmiyor: Çünkü çizilen kişilik tipine öylesine uyuyorki bu sahneler, bu değilse bile bunun gibi bir sahne mutlaka geçmiştir diye düşünüyoruz ve eserlerini çok renkli bir kale idosco seyredermiş gibi zevkli okuyoruz." diyor |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|