|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Senior Member
![]() Giriş Tarihi: Dec 2005
|
Patates baskılı ikiz kediler
![]() ![]() Patates baskılı ikiz kediler - Kedili çalışmalarına ne zaman, nasıl başladınız? - 198-82 yıllarında Hasan Cemal ve Okay Gönensin Cumhuriyet gazetesini yönetmeye başlamışlardı. Okay arada bir Cumhuriyet'e çizmemi istemişti. Bana 'Demlik' isimli bir köşe verdi. Buraya bir süre güncel olmayan, özgürce çizilmiş desenlerimi gönderdim. Bu durum epeyce sürdü. Aynı dönemlerde Müge ve Semih Sökmen Metis Yayınları'nı yeni kurmuşlardı ve tanışmıyorduk. Müge ve Semih'ten bir mektup aldım. Cumhuriyet'te Demlik köşesinde çıkan desenlerimden bir kitap yapmak istiyorlardı. Ben de cevap olarak; ilgileri için teşekkür ederek, bu tip kitapların çok satmadığını, eğer fazladan harcayacak paranız varsa bir kenara koyun. Bir İstanbul'a geldiğimde Boğaz'da rakı içip balık yiyerek harcarız diye cevaplamıştım. Bu mektubuma tekrar cevap olarak; hem kitabı yapacak hem de Boğaz'daki ziyafet için paraları olduğunu söyleyerek kitap fikrinde diretiyorlardı. Ve böylelikle kitap, içinde çok az, bir iki sayfa kedi deseni olmasına rağmen 1983'de Kedili 'Geçmiş Zaman' adı altında yayınlandı. 1987'de yine Metis'ten 15 kedi kartpostalından oluşan Pürtelaş kitapçığı yayınlandı. İç kapağına "Çizmekten, boyamaktan yorulduğumu hissettiğim sıralar ara verip dinlenmek için kedi resimleri çizip boyadım hep. Belki de gizliden tembelliğe övgüydü yaptığım..." yazmıştım. - Albüm nasıl oluştu? - Daha önce birkaç çocuk kitabımı yayınlayan Belçikalı yayıncım, zamanla biriken kedi desenlerimden haberdardı. Bunlardan bir albüm yapmayı önerdi. Kitap Regards de Chats adı altında 1991'de PASTEL/L'Ecole des Loisirs Yayınevi'nden yayınlandı. Paul Bayle bu resimler için metin taraması yaparak yazar ve şairlerden yapılan alıntılar ile zenginleştirildi. Aynı albüm 1999 yılında Türkiye'de YKY'dan Kağıttan Kediler olarak yayınlandı. Bu baskıya Türk yazar ve şairlerinden de metinler ekledik. Aynı kitap daha küçük boyutta, daha fazla sayıda kedi resmi ile 2004'te ikinci baskısını yaptı. Baskısı hemen tükenen bu kitabımın yeni baskılarını umarım yayıncım bir gün akıl eder. Başka Kediler'i kitap yapmaya karar verince yayıncı olarak aklıma ilk Müge ve Semih Sökmen'in Metis Yayınları geldi. - Başka Kediler'in hikâyesi... - Bu kitapçıktaki resimleri 2003 yılının nisan ayında İtalya'ya yaptığım bir haftalık yolculuk sırasında 5x5 cm. büyüklüğündeki bir deftere, yine aşağı yukarı aynı büyüklükteki sulu boya takımının sekiz rengini kullanarak çizip boyadım. Resimleri hep defterin sağ taraflarına çizdim, sol sayfaları boş bırakarak. Kimi sayfalardaki resimler henüz kurumadan diğer sayfaya geçtiğim için tıpkı patates baskısında olduğu gibi iz bıraktılar. Bu kirlenmelerin, sırt vermelerin bazıları, küçük fırça darbeleri ile yeniden kedileştiler. Bazı sayfaları olduğu gibi 'kirli' bıraktım. Kitabın son sayfalarındaki siyah fondaki kedilerde ise bunu bir teknik gibi kullanıp (patates baskı tekniği diyelim buna) ikiz kediler serisini oluşturdum. Orijinal boyutları 5x5 cm. olan bu resimler kitaplaşırken yüzde yüz
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|