|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Site Admin
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
Mekan: San Francisco
|
Türk İslâm Mu****si Külliyatı
Ulus Müzik’in başlattığı, Türk İslâm Mu****si Külliyatı’nın ilk beş CD’si Tevşihler serisi ile başladı. İslâm Mu****si formlarını içerecek eserlerle devam edecek olan seri, 100 CD’yi bulacak bir antolojik eser olarak ortaya çıkacak. ZEREN ÇELEBİ Dört gözle geleceği günü beklediğim albümler nihayet elime geçti. (Yaklaşık bir, bir buçuk ay öncesinden bahsediyorum) Zarfı açtım 5 adet kitapçıklı birinci sınıf olduğu her halinden belli olan CD çıktı zarftan. (Ulus Müzik etiketini taşıyan Türk İslâm Külliyatından; Tevşihler I, II, III, IV, V külliyatın ilk 5 CD'sini oluşturuyor. Her bir CD'de 14-17 adet tevşih bulunuyor.) Anladım ki bu işe gönül koyulmuş, emek verilmiş ve ciddi ciddi para harcanmış. Malzemeden çalmadan ve tamamen rıza-i ilahi için yapılmış. Bütün bunlar memnuniyet verici tabi. Takdir duyguları uyandırıyor insanda. Bu insanların alnından öpesiniz geliyor. Derken o muhteşem tezhipli kapaklardan geçip o her sayfasında mu**** ilminin sırlarına dokuna dokuna nağmelere ulaştığınızda kendinizi medeniyetin zirvesinde hissediyorsunuz. Osmanlıya bir kez daha bir kez daha hayran oluyorsunuz. Uçuyorsunuz desem yeterli olmaz. O mu**** ile tüy gibi yukarılara taşınıyorsunuz. Belki de kanetun olmak dediğimiz şey böyle bir anlam taşıyor olabilir. Mu****den bir mabedin geçirgen duvarlarından akıp sonsuz ve sınırsız güzellikler aleminde seyrediyorsunuz ferahlana ferahlana. Seyirden kastım yolculuk etmek, izlemek değil. Ne desem yeri değil ki. Ne desem yine de eksik kalır. Doyulmayan bir huzur ve sükun hali, sanki ind-i ilahi'deki mu**** bu mu****. İşte Allah'ın görkemli güzellikler, bilgelikler medeniyeti. Ve o medeniyetin mu****sinin zirvesinde Kur'an-ı Kerim kıraati, Mevlevi ayinleri (Ayin-i Şerif), Nat-ı Peygamberi, Durak, Miraciye, İlahi, Şugul, Nefes, Tevşih, Ezan, Tekbir, Temcid Münacatı, Tesbih ilahi, Cumhur İlahi, Namaz ve Mahvel tesbihleri, Ezan, Kamet, Cuma namazı ve Hutbe, Mersiye, Salat-ı Ümmiye, Salat-u Selam, Savt, Mahfel Sürmesi, Salat ve Selam, Münacaat, Mevlid. Bunlar kitaplardaki ifadeyle dini mu****mizi oluşturan yapı taşları. Bir yanda böyle bir servet ve bir yanda bu medeni servetin kandırılmış, kısırlaştırılmış mağdur vatandaşları bizler. Medeniyetler hukuklar içerir. Bu medeniyetin hukuku adalet esasına dayanır. Mu****si de hukukundan nasibini almıştır. Nasıl bir hukuk olduğunu dinlerken duyarsınız, anlarsınız. Ve ne yazık ki unumuz var yağımız var ve biz onların nimet olduğunu unutmuşuz. Görmezden geliyoruz. Ve bu gökyüzü medeniyetinin rahmetini çok azımız üzerimize çekebiliyoruz, içimize çekebiliyoruz. Mevlid’in özel okuyucuları Bu rahmet menbaı formlara bakalım birlikte. Mesela mevlid nedir? Müzikal bir form değil midir? Aynı zamanda Hz. Muhammed (S.A.V.)'in hayatını anlatan Süleyman Çelebi'nin mesnevi tarzında yazdığı şiirdir. Asıl adı? "Vesiletün necat'tır. Ama daha sonraları Mevlid adıyla anılmaya başlanmış. Mevlid serbest okunur, yani belli bir usul kalıbı yoktur. Her birine Bahr denilen Münâcaat, Doğum, Risalet, Mi'rac, Hastalık, Ölüm gibi bölümlerden oluşur. Münacaatlar bağışlaması için Allah'a yalvaran kaside türündeki şiirlerin bestelenmesinden doğmuş bir türdür. Sözleri Arapça ve Farsçadır. Durak Evferi usulü ile ölçülmüştür. Bu bölümler arasında okunan büyük ya da küçük usullü ilahilere de tevşih denilir. Kelime anlamı olarak 'tevşih' süslemek demektir. Bu ilahilerle mevlid süslenmiş olur. Bahrler arası sadece tevşihler okunmaz. Sureler, kasideler de okunur. Mevlid'in özel okuyucuları vardır. Mevlid, Mevlidhanlar tarafından okunur. Serbest okunmasının yanı sıra bahrlerde çesitli makam geçkileri de yapılır. Peki bugüne geldiğimizde bunların hangisini görebiliyoruz? Evet gelenek belli bazı kesimler tarafından yaşatılıyor ama oralarla sınırlı kalıyor. Türk İslâm Külliyatından isimli projenin doğuşunda da işte bu geleneği yaşayan ve yaşatan, milli ve hissi şuurlarını yitirmemiş büyük isimler yer alıyor. Ahmet Şahin yönetimindeki ekip, Mehmet Kemiksiz, Sadrettin Özçimi, Özer Özel, Bekir Reha Sağbaş, Derya Türkan, Osman Kırlıkçı, Ferruh Yarkın, Mehmet Fatih Zülfikar'dan oluşuyor. İşte bu noktada sözü Türk İslâm Mu****si Külliyatını günümüz Türkiyesine taşıyan İskender Ulus'a bırakmak istiyorum. Neden böyle zahmetli bir çalışma içersine girmişler gelin kendi kaleminden okuyalım. "TÜRK İSLAM MUSİKİSİ KÜLLİYATINDAN" adı altında projelendirdiğimiz bu özel çalışmayı ülkemize ve halkımıza olan vefa borcumuzu ödemek üzere, kültürümüzün bu çok önemli parçasına gelecek nesillerin de sahip çıkması temennisiyle sunuyoruz. Günümüzde sesli yayınlar alanında bir çok tasavvuf mu****si yayını yapılmışsa da, bunlar sadece birkaç türü (başta Mevlevi-ayini, sonra da ilahi) kapsamaktadır. Halbuki dini Türk Mu****si çok büyük bir şekil ve tür zenginliğine sahiptir. Bunların müstakil diziler halinde kültür-sanat yayınları arasında yer alması, hem Türk İslâm dünyasına, hem bütün İslâm alemine ulaştırılması gerektiği kanaatindeyiz." Sanıyorum bu hepimizin ortak kanaati. Bu külliyatla birlikte dini mu****mizde, icra sahalarında yeni sayfalar açılacağına inanıyorum. Böyle bir çalışmanın bedeli ancak gönülden, dua ve şükranla ödenebilir. Çok teşekkür ederim. Dualarımız sizinle
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|