|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Site Admin
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
Mekan: San Francisco
|
Konak Belediyesi, Edebiyatçılar Derneği İzmir Temsilciliği ve Ege Kültür Vakfı tarafından ortaklaşa düzenlenen 7. İzmir Öykü Günleri başladı. 14-16 Şubat 2008 tarihleri arasında devam edecek kültür faaliyetinde İzmirliler birçok ünlü sanatçı, edebiyatçı ve öykü yazarını tanıma fırsatı bulacak, öyküleri yazarlarından dinleyecek. Ayrıca etkinliğin bir bölümü okullarda yapılarak öğrencilerin de katılımı sağlanacak.
7. İzmir Öykü Günleri, "Öykülerden Uyarlanan Filmlerin Afişlerinden" konulu serginin açılışıyla başladı. Açılışa Konak Kaymakamı Ali Muhsin Nakiboğlu, Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, belediye meclis üyeleri, Muzaffer İzgü ve Fürüzan gibi yazarların yanısıra çok sayıda İzmirli ve çeşitli okullardan öğrenciler katıldı. Başkan Tunçağ, Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan ve Ege Kültür Vakfı Başkanı Azra İnmeler'in konuşmalarının ardından Selim İleri'nin kaleme aldığı Dünya Öykü Günü Bildirgesi, Ferda İzbudak Akıncı tarafından okundu. Açılışta konuşan Tunçağ, bu yıl "Öyküden Sinemaya" isimli bir ayraç açmayı uygun gördüklerini ifade etti. Tunçağ, "Edebiyatla sinema ilişkisi, bu etkinliğimiz içinde değerli sanatçı ve araştırmacılarca incelenecektir. Sinema sanatında film oluşumunun yazılı aracı öykü ya da roman değil, çekim senaryosudur. Dünya sineması ve sinemamız açısından öyküden yola çıkan senaryoların başarılı örnekleri incelendiğinde, edebiyatın sinema dilindeki dönüşümünün farklı tadının öyküye de yeni boyutlar kazandırabileceği görülecektir." dedi. Öykü Günleri'nde hikaye, roman, deneme, eleştiri ve anlatım dallarında edebiyata katkıda bulunan sanatçılarla tanışma imkanları sağlanacağına da değinen Tunçağ, ayrıca "Ustalara Saygı" kuşağında Sait Faik, Necati Cumalıve Aziz Nesin'in anılacağını, onur misafiri Fürüzan'ınsa sinema öykülerine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Edebiyatçılar Derneği Başkanı Cengizhan ise Dünya Öykü Günü'nde günümüz edebiyatında öykü türünde gözlenen verimliliğin değerlendirileceğini belirtti. Cengizhan, 7. İzmir Öykü Günleri süresince Türk hikayeciliğinin nicel ve nitel değerlerinin tartışılacağını, öyküyle öyküseverlerin buluşacağını söyledi. Ege Kültür Vakfı Başkanı İnmeler de böyle önemli bir etkinlikte yazarları biraraya getirmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. İlk gün programında Füruzan ile Ferda İzbudak Akıncı, Melike Koçak ve Hülya Soyşekerci bir söyleşi yaptı. Mehmet Atilla ve Oya Uslu'nun okuduğu öykülerin ardından Dinçer Sezgin, "Neden Öykü?" konusunu işledi. Program, İşçi Öyküleri ve İşçi Öykülerinden Filmler, Hayallerim, Öyküm ve Sinema filmiyle devam etti. Aynı günün akşamı Safa Önal'ın sunumuyla Ustalara Saygı bölümünde Sait Faik konuşuldu. İkinci gün, hikayesini Osman Şahin'in yazdığı ve Şerif Gören'in yönettiği Kurbağlar adlı filmle başlayacak. Ardından Buğra Balcı ve Semih Önyer ikilisi tarafından minik bir konser verilecek. Program, Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerince sunulacak "36 Öykücük 36 Yazarcık" ile devam edecek. Öğleden sonra öykü okumalarla devam edecek. Akşam programında ise Necati Mert, Ustalara Saygı bölümünde Necati Cumalı'yı işleyecek. İkinci günün programı, Roger Vadim'in 1968 yapımı Edgar Allan Poe Öyküleri isimli filmiyle sona erecek. 1990 yılı yapımı "Benim Sinemalarım" isimli filmle başlayacak olan üçüncü gün, hikaye okumalarıyla devam edecek. Ustalara Saygı bölümünde Dilek Tunalı, "Aziz Nesin'den Sinemaya" adlı konuyu işleyecek. 7. İzmir Öykü Günleri, Edgar Allan Poe Öyküleri film gösterimi bölümünde, Louis Malle'nin 1968 yapımı William Wilson adlı filmiyle son bulacak
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|