|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Site Admin
![]() Giriş Tarihi: Aug 2005
Mekan: San Francisco
|
İstiklal Marşı sevgisi engel tanımıyor...
MEHMET R.YEĞEN İstiklal Marşı, ilk öğrencilik yıllarının en heyecan veren şiiridir. Hem öğreniyor olmak hem de şiirin coşkulu ahengi unutulmaz bir iz bırakır zihinlerde. 1921 yılında millî marş olarak kabul edilen mısraların üstünden seksen yedi yıl geçti. Her yıl olduğu gibi bu yıl da tüm illerdeki okullarda 12 Mart, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü olarak kutlandı ve öğrenciler yine İstiklal Marşı’nı coşkuyla okudu. Ancak o coşkulu öğrenciler arasında bir öğrenci vardı ki, onun okuyuşu İstanbul’daki törenin yapıldığı Prof. Dr. Mümtaz Turhan Lisesi’nde bulunan tüm davetlileri ağlattı. Çünkü o öğrenci, ilköğretim 4. sınıf öğrencisi otistik bir çocuktu. Halil Yiğit Karakaya, binlerce otistik çocuktan biri. Hastalığı dolayısıyla da yaşıtları kadar kolay öğrenemese de 2004 yılında eğitim görmeye başladığı Özel Çamlıca Kalem İlköğretim Okulu’nda bir hayli değişim yaşamış. Yiğit, sınıfındaki tek otistik çocuk. Diğer arkadaşlarıyla birlikte okulda ve okul dışında vakit geçirerek normal davranışların nasıl olması gerektiğini öğrenmeye çalışıyor. Aslında bu metot Özel Çamlıca Kalem İlköğretim Okulu’nun hep uyguladığı bir yol. Okulda hemen her sınıfta bir otistik öğrenci bulunuyor. Otistik öğrencileri bir okulda ya da sınıfta toplamak yerine, normal öğrencilerin arasına koyup, onları örnek alarak öğrenmeleri amaçlanmış. Yöntem tutmuş olacak ki, Yiğit çok hızlı bir gelişim göstermiş ve daha üç yıl öncesine kadar temel ihtiyaçlarını gideremezken bugün birçok şiirin yanında İstiklal Marşı’nın on kıtasını da ezberlemiş. Yiğit’in üzerinde çalışmaya başladığı İstiklal Marşı’nı ezberleme olayı sadece birkaç gün sürmüş. Öğretmeni Fatima Akpınar, Yiğit’in bu başarısında en büyük payı olan isimlerden biri. 3 yıldır eğitimine, öğretimine ve günlük hayatta neredeyse her şeyi yeniden öğrenmesine katkıda bulunduğu öğrencisinin bu başarısından dolayı çok mutlu. Anne Nafize Karakaya ve baba Kadir Karakaya da onun mutluluğunu paylaşıyorlar. Türkiye genelinde tüm illerde gerçekleştirilen yarışma, ilköğretim ve ortaöğretim olmak üzere iki kategoride düzenleniyor. İstanbul’daki yarışmada ilköğretim dalında Beykoz Şehit Adil Doğan İlköğretim Okulu’ndan Vildan Büyük birinci olurken, ortaöğretimden ise Büyükçekmece Esenyurt Lisesi’nden Burhan Gezer birinciliğe layık görüldü. Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nde gerçekleştirilen törene, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ve ilçe belediye başkanları ile birlikte öğrenciler ve veliler katıldı. Dereceye girenlerin ödüllerini aldığı törende bir ilk de yaşanmış oldu. 10 yaşındaki otistik öğrenci Yiğit’in ödül alması bu anlamlı günü ve yarışmayı daha anlamlı hale getirdi. Yiğit’in başarısı sadece anne-babası ve öğretmenini mutlu etmedi. Yiğit’in sahnedeki performansı ve coşkusu, İstiklal Marşı’nın ruhunu ortaya koyarken, bir başarı öyküsünü de izleyenlerin gözleri önüne serdi. Bu başarı öyküsü, ailesi ve öğretmeniyle birlikte, eğitimde yeni bir yöntem deneyen okulunun da başarısıydı. Yiğit’teki değişiklikleri anlatan okulun kurucu temsilcilerinden Ömer Utkan, “Yiğit, 2004 yılında okula başladığında kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılama ve özbakım becerilerini yerine getirme konusunda yetersizliğe sahipti. Ancak şu anda başta özbakım becerileri olmak üzere, eğitim öğretimle ilgili bütün ihtiyaçlarını diğer öğrenciler gibi kendi imkanlarıyla karşılayabilir duruma geldi.” değerlendirmesini yapıyor.
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|