|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Senior Member
![]() Giriş Tarihi: Sep 2005
|
Linux ile televizyon seyretme ***fi
Linux ile televizyon seyretme ***fi Uzun süre önce ilk Linux sürümünü bilgisayarıma yükledi imde Ses Kartını tanıtmak için saatlercene u raşmıştım. Ancak bugün Linux çok ilerlemiş ve hiç bir zahmete gerek kalmadan Ses Kartını, Ekran Kartını ve bunun gibi di er arabirimleri tanıtmayı sa layan araçları çeşitli da ıtımlar sunmaktadır (SAX, Yast, Linuxconf, netcfg...). Ancak maalesef TV kartını tanıtan yardımcıları bulunmamakta ve el ile girilmesi gerekmektedir. İşte bu yazının amacı elimizdeki TV kartını LINUX ile tanıştırmak. Günümüzde Linux (çekirdek 2.x'dan sonra) modül yapısını desteklemektedir. Bu modüller gerekti inde yüklenen programcıklardır. Böylelikle işletim isteminizde kullanmadı ınız bir çok işlem için boşu boşuna Hafıza harcanmayacaktır. Şimdi bu modülleri tanıtmak için gerekli olan komutların bir kısmını tanıyalım. lsmod: Bu komut ile o anda yüklü olan modülleri listeler. Sisteminize root kullanıcısı olarak girin. Örne in root@linux:/home/gezer > lsmod Module Size Used by tuner 2960 1 (autoclean) bttv 48064 1 (autoclean) kcompat22 3552 0 (autoclean) [bttv] i2c-algo-bit 7696 1 (autoclean) [bttv] i2c-core 10720 0 (autoclean) [tuner bttv i2c-algo-bit] Benzer şekilde siz de çıktı alabilirsiniz. insmod: Bu komut ile çekirde e el ile modül yükleyebilirsiniz. rmmod: Bu komut ile sisteme yüklenmiş bir modülü kaldırır. Evet artık gelelim sistemimize televizyon kartını tanıtmaya. Bu yazımı yazmaya başlarken aslında kullandı ım çekirdek 2.2.16 idi, ancak daha sonra evdeki boş bir vaktimden yararlanarak yeni çekirdek derledim 2.4.2 ve bu çekirde in dökümanlarından TV kartı deste inin artdı ını ö renmiş oldum ) Bu bakımdan ben de yazıma bu çekirde e göre ekler yapmaya karar verdim. Aksi belirtilmedi i sürece siz elinizdeki 2.2.x çekirdekleri ilede bu yazdıklarımı uygulayabileceksiniz. Zaten Gelecek Linux 1.1 de 2.4.x çekirde i ile çıkaca ını http://www.geleceklinux.com adresinde belirtmiş durumda. (Ufak Not ben SUSE 7.0 Proffesional kullanmaktayım ama GELECEK LINUX 1.1 benim favorim olacak). Evet işlemlere başlamadan önce bize gerekli olan bilgiler neler. İlk başta ROOT kullanıcı hakları. Bu hak ile /etc altında bulunan modules.conf (bazı sistemlerde conf.modules) üzerinde de işikler yapmamızı sa layacak. Bunların dışında elinizdeki TV kartının modelini de bilmeniz gerekmektedir. Şimdi sırasıyla aşa ıdaki işlemleri yapalım. Adım 1 Sisteme Root kullanıcısı olarak ba lanalım. Adım 2 /etc/modules.conf dosyasını bir editör ile açalım. Benim favorim vi ) Adım 3 Aşa ıdaki satırın varlı ını kontrol edelim yoksa ekleyelim. alias char-major-81 bttv Adım 4 Aşa ıdaki listeden TV kartınızın modelinin de erini seçin (Bu liste 2.4.x çekirde i için olan de erlerdir. 2.2.x çekirde i için bu listenin ilk 19 de eri geçerlidir) card=0 - Otomatik card=1 - MIRO PCTV card=2 - Hauppauge (eski) card=3 - STB card=4 - Intel card=5 - Diamond DTV2000 card=6 - AVerMedia TVPhone card=7 - MATRIX-Vision MV-Delta card=8 - Fly Video II card=9 - TurboTV card=10 - Hauppauge new (bt878 card=11 - MIRO PCTV pro card=12 - ADS Technologies Channel Surfer TV card=13 - AVerMedia TVCapture 98 card=14 - Aimslab VHX card=15 - Zoltrix TV-Max card=16 - Pixelview PlayTV (bt878 card=17 - Leadtek WinView 601 card=18 - AVEC Intercapture card=19 - LifeView FlyKit (Tunersiz sadece Video Kameralar için) (2.2.x çekirdek için Flyvideo 98 card=20 - CEI Raffles Card card=21 - Lucky Star Image World ConferenceTV card=22 - Phoebe Tv Master + FM card=23 - Modular Technology MM205 PCTV, bt878 card=24 - As***/Typhoon/Anubis Magic TView CPH051/061 (bt878 card=25 - Terratec/Vobis TV-Boostar card=26 - Newer Hauppauge WinCam (bt878 card=27 - MAXI TV Video PCI2 card=28 - Terratec TerraTV+ card=29 - Imagenation PXC200 card=30 - FlyVideo 98 (Radyo Kartsız) card=31 - iProTV card=32 - Intel Create and Share PCI card=33 - Terratec TerraTValue card=34 - Leadtek WinFast 2000 card=35 - Chronos Video Shuttle II card=36 - Typhoon TView TV/FM Tuner card=37 - PixelView PlayTV pro card=38 - TView99 CPH063 card=39 - Pinnacle PCTV Studio/Rave card=40 - STB2 card=41 - AVerMedia TVPhone 98 card=42 - ProVideo PV951 card=43 - Little OnAir TV card=44 - Sigma TVII-FM card=45 - MATRIX-Vision MV-Delta 2 card=46 - Zoltrix Genie TV/FM card=47 - Terratec TV/Radio+ card=48 - Dynalink Magic TView card=49 - GV-BCTV3 card=50 - Prolink PV-BT878P+4E (PixelView PlayTV PAK) card=51 - Eagle Wireless Capricorn2 (bt878A) card=52 - Pinnacle PCTV Studio Pro card=53 - Typhoon TView RDS / FM Stereo card=54 - Livetec 9415 TV card=55 - BESTBUY Easy TV card=56 - FlyVideo '98/FM (Radyo Kartlı) card=57 - GrandTec 'Grand Video Capture' card=58 - Phoebe TV Master Only (No FM) Adım 5 Şimdi modules.conf dosyasına aşa ıdaki satırı yukardaki card de eri ve pll de erlerine göre yazın. pll burada TV kartınızın kristalinin kaç MHZ de calıştı ını gösteren De eri e er Quartz bulunmuyorsa bu genelde sadece Video Capture (yani tunersiz) kartlarda 0. 28MHz de calışan kartlarda 1 35 Mhz calışan kartlarda 2 de erindedir. Benim test etdi im tüm TV kartlarında şimdiye kadar 1 de erinin uygun oldu unu gördüm. Tahminimce 2 de eri ABD için ) Radyonuz varsa radio=1 yoksa radio=0 yazın. Satırımız aşa ıdaki şekle benzemesi gerekmektedir. options bttv pll=1 radio=1 card=56 |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|