|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Co Administrators
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
|
Quake adını ne zaman duysam çok heyecanlanırım. İlki 1996 yılında piyasaya sürülen bu efsane oyunun adını sanırım aranızda duymayan yoktur. Ama bu oyunun tarihini bilmeyenlar aramızda olabilir o yüzden Quake tarih dersimize hoşgeldiniz. İlk Quake 1996 yılında piyasaya sürüldü ve oyun piyasası Quake’in piyasaya sürülmesi ile alt üst oldu. Çünkü id Software’in dahi çocuğu John Carmack’ın geliştirdiği Quake motoru ile ilk defa bir FPS oyununu tamamiyle 3D olarak oynama şansına eriştik. Oyunu alıp 486 DX2 66 8 MB Ram’e sahip bilgisayarımda oynayışımı daha dün gibi hatırlıyorum. Oyun o kadar yavaş çalışmıştı ki adeta kare kare ilerliyordu, ama o haliyle bile başından kalkamadan bitirmiştim. 1997 yılında ise ikinci büyük deprem dalgası geldi. Quake II piyasaya sürüldü ve 3D hızlandırıcı furyası başlamış oldu, sırf bu oyun için Diamond Monster 3D ekran kartı almıştım. Quake II’nin birçok insanın da olduğu gibi kalbimdeki yeri ayrıdır, oyunun hikayesi oldukça güzeldi ve çok güzel anlatılıyordu. Bu oyunla birlikte Srogg ırkı ve onların pislikleri ile tanışma imkanına eriştik. id Software 1998 yılında yaptığı açıklama ile Quake II’den sonra gelecek yeni Quake oyunun çoklu oyuncu üzerine yoğunlaşacağını duyurduğunda ise tüm hayallerim yıkılmıştı. Ben ve birçok Quake hayranı Quake II’nin devamını beklerken id Software bize çok farklı bir oyun sunacaktı. 1999 yılında Quake III Arena piyasaya sürüldü, her ne kadar oyuna şüpheyle yaklaştıysam da çok sevdim ve yıllarca oynadım (zaman zaman hala oynarım). Quake III Arena çok tutuldu ve 2000 yılında Team Arena adında bir genişleme paketi yayımlandı. 2005 yılına kadar Quake’ten bir haber alamadık, taki Raven Software tarafından geliştirilen Quake 4 piyasaya sürülene kadar. Quake 4 hikaye olarak Quake 2’nin sonrasında geçen olayları konu alıyordu ve o da çok sevildi (oyunun fiyatı şu sıralar 20 YTL’ye düşmüşken bence kaçırmayın). 2007 yılında ise Wolfenstein: Enemy Territory’nin yapımcısı Splash Damage bize Enemy Territory: Quake Wars’ı sundu. Bakalım oyunumuz nasıl olmuş?2 Taraftan Birini Seçin Ve Savaşa Girin Yazıya geçmeden önce bir konuda sizleri bilgilendirmek istiyorum. Oyunun incelemesinin neden geç yapıldığını bilmek isteyebilirsiniz, hemen anlatayım. Quake Wars ilk piyasaya sürüldüğünde oyunda sesli iletişim desteği bulunmuyordu ve yapımcı firma oyunun çıkışından yaklaşık bir hafta sonra 1.2 yamasıyla sesli iletişim desteğinin ekleneceğini duyurdu. Biz de bu yamanın çıkışına kadar bekleyip oyunun incelemesini o zaman yapmaya karar verdik. Çünkü çoklu oyuncu oyunların olmazsa olmazı sesli iletişim olmasaydı oyunun puanı gerçekten de düşük olurdu (buna bir Quake oyununa düşük puan vermeye gönlüm el vermedi de diyebiliriz). Bu küçük hatırlatmadan sonra yazıya dönelim. Enemy Territory: Quake Wars, Quake II ve Quake 4 oyunlarında olduğu gibi insanların (GDF) Strogg’larla olan savaşını konu oluyor. Tam olarak oyun, Strogg’ların dünyayı istila ettikleri zamanda yani Quake II’de yaşanan olayların öncesinde geçiyor (Quake II’de hatırlarsanız biz dünyalılar olarak Strogg gezegenine saldırıyor ve Strogg’ların lideri Makron’u yok etmeye çalışıyorduk). Acaba siz bu savaşta dünyamızı mı kurtamaya çalışacaksınız, yoksa Strogg’ların arasına katılıp dünyayı mı yok edeceksiniz?
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Co Administrators
|
İlgi: Enemy Territory: Quake Wars
Savaşmak İçin Doğanlar Mı, Yaşamak İçin Savaşanlar Mı?
Enemy Territory: Quake Wars’ın oynanışı Battlefield oyunlarına oldukça benziyor, oyunun başında takımınızı ve karakter belirleyip oyuna giriyorsunuz. Karakter sınıfları oldukça çeşitli ve hepsinin özellikleri birbirinden farklı olarak hazırlanmış. Oyundan bulunan karakter sınıflarına gelin hep birlikte bakalım: GDF Soldier: İnsanların en çok seçilen karakterlerinden birisi. Silahları pompalı tüfek, makinalı tüfek, ağır makinalı tüfek ve roketatar. Medic: Yaralandınız diyelim ne yapacaksınız? Hemen yanınıza bir doktor çağırıyorsunuz ve o size hemen bir ilk yardım çantası uzatıyor. Doktorumuzun silahları makinalı tüfek ve pompalı tüfek. Engineer: Mühendis birimi ile istediğimiz yere otomatik taretler kurabiliyoruz ve haritalarda bulunan bozuk aletleri tamir edebiliyoruz. Mühendisimizin silahları makinalı tüfek ve pompalı tüfek. Field Ops: Mermilerimiz bittiği zaman devreye Field Ops birimi giriyor ve bize mermi kutuları dağıtıyor (çok cömerttir kendisi). Ayrıca istediği yere havan topu saldırı ve roket saldırı aracı kurabiliyor. Silahı ise makinalı tüfek. Covert Ops: Bu birime casus birimi diyebiliriz. Kurduğu radar ile düşmanlarınızım yerini belirliyor. Düşman bilgisayarlarını bozabiliyor. Silahlarına gelecek olursak, dürbünlü makinalı tüfek ve keskin nişancı tüfeği. ![]() STROGG Aggressor: İnsanların Soldier birimine denk diyebiliriz. Silahları lacerator, obliterator, hyperblaster ve nailgun. Technician: Strogg ırkının sağlık birimi. Takım arkadaşlarının sağlıklarını dağıttığı sağlık paketleri ile iyileştirebiliyor. Silahları lacerator ve nailgun. Constructor: Bu da Strogg ırkının mühendis birimi. Constructor ile istediğimiz yere otomatik taretler kurabiliyor ve haritalarda bulunan bozuk aletleri tamir edebiliyoruz. Silahları lacerator ve nailgun. Oppressor: Bu karakter sınıfını da insanların Field Ops’una benzetebiliriz. Haritalara kurduğu araçlarla topçu saldırıları düzenleyebiliyor. Silahı lacerator. Infiltrator: Bu da Strogg ırkının casus birimi. Kurduğu radar ile düşmanlarınızım yerini belirliyor. Düşman bilgisayarlarını bozabiliyor. Silahları ise dürbünlü lacerator ve railgun (Quake oyunlarında en sevdiğim silahtır).
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Co Administrators
|
Quake Wars’ın bölümleri görev yapmak üzerine kurulu ve Unreal Tournament oyunlarında bulunan Assault modunu andırıyor. Her bir görevi tamamladıkça savaşlar haritanın farklı bir bölümüne taşınıyor ve orada devam ediyor. Tabii her bir görevi tamamlayan takım haritanın tamamlanan görev kısmını ele geçirmiş oluyor ve bu sayede orada bulunan araçlara ve yeniden doğuş (Spawn) noktalarına sahip oluyor. Ancak şunu belirtmem lazım görevleri sırayla yerine getirmeniz lazım aksi takdirde sonraki görevleri yapamıyorsunuz. Bazı görevleri yapmak içinse belirli bir karakter sınıfına sahip olmanız gerekiyor. Mesala yıkılmış bir köprüyü mühendis birimi olmadan tamir edemiyorsunuz. Oyunda bulunan tüm karakter sınıflarının her haritada farklı görevleri bulunuyor, bu da oyunun çeşitliliğini arttırıyor (zaman zaman tüm görevleri görmek ve yapabilmek için baştan sonra tüm karakterleri denediğim oldu, sonra anladım ki ben en iyi mühendis sınıfı ile oynayabiliyorum). Ayrıca mühendis birimleri ile haritanın belirli yerlerine koruma amaçlı silahlar dikebiliyor ve harita yıkılmış olarak bulunan gözetleme kulelerini yeniden inşaa edebiliyorsunuz (bunlar keskin nişancı birimleri için hayli işe yarıyorlar). Tüm bunlara ilaveten oyunda detaylı bir şekilde hazırlanmış tecrübe puanları yer alıyor. Savaşlardaki görevleri tamamladıkça, uzun süre hayatta kaldıkça veya bir aracı başarılı bir şekilde kullandıkça kazandığınız bu puanlar sayesinde yeni silahlar açılabiliyor veya karakterinize yeni özellikler eklenebiliyor (bu özellikler ve silahlar iki ırk için tamamiyle farklı olarak hazırlanmışlar ve çok çeşitliler). Tabii bu özellikler sadece savaş sonuna kadar kalıyorlar, diğer bir oyuna başladığınız zaman standart halinizle oyuna başlıyorsunuz. Ayrıca oyunda detaylı bir istatistik sistemi de yer alıyor, oyunu iyi oynadıkça rütbeniz yükseliyor ve oyunun istatistik sitesinde tutulan bilgilerinizi diğer oyuncularla karşılaştırabiliyorsunuz. Listede birinci sırada olmak isteyenler tabii ki olacaktır, şunu söylemeliyim ki bunun için oldukça çok alıştırma yapmanız gerekiyor.
![]() Oyunda 3 adet oyun modu buluyor. Objective modunda belirli bir zaman aralığında saldıran takım görevlerini yerine getirmeye çalışırken, savunan takım saldıran takımın görevlerini yerine getirmesini engellemeye çalışıyor. Campaign modu Objective modu ile aynı sayılır ancak 3 harita ard arda oynanıyor ve görevler tamamlanıyor (bir nevi hikaye modu), Stopwatch modunda ise takımlar haritada sırayla saldırıyor ve savunuyorlar, en kısa zamanda saldırıyı tamamlayan oyunu kazanıyor. Oyun diğer Quake oyunlarında olduğu gibi oldukça hızlı bir oynanışa sahip zaman zaman ne olduğunu anlamadan vurulabiliyorsunuz. Ancak bu hızlı oynanış oyunun eğlencesini oldukça arttıyor. Team Fortress 2’den başımı kaldırabildiğim zamanlarda direkt olarak bu oyuna giriyorum (peki ben ne zaman normal bir insan gibi yaşıyorum o zaman, yaşamıyorum desek yeridir). Oyunun sunucuları ve çoklu oyuncu sistemi de gayet başarılı yapılmış. İnsan sayısı ne kadar fazla olursa olsun ping sayısı yükselmiyor ve oyundan aldığınız zevk azalmıyor, yakında sayısı artacak olan Türk sunucuları ile daha oyunu daha da rahat oynabilirsiniz (zaten 1 MBPS internet bağlantısı bu oyun için gayet yeterli, ancak Unreal Tournament III için yeterli değil). Sesli iletişim desteği de oyuna sonradan eklenmesine rağmen gayet güzel ve sorunsuz çalışıyor. Oynanış açısından demoda da olduğu gibi tek bir kusur gözüme çarptı o da düşmanlarınızı vurup vuramadığınızı tam olarak anlayamıyorsunuz. Tam sürümde bunu düzeltirler diye sanıyordum ancak düzeltilmemiş. Önceki Quake oyunlarında olduğu gibi düşmanlarınızı vurduğunuz zaman bir ses efekti çıkıyor ve bu sayede az çok anlayabiliyorsunuz ama zaman zaman bu bile yeterli olmuyor. Oyunda araç kullanmak ise hayli zevkli, takım arkadaşlarınızla bindiğiniz bir tankla düşman üssünü dağıtmak gerçekten de oldukça zevkli oluyor. Araç kullanımı oldukça kolay, hatta Battlefield’dan daha kolay olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim (en azından bana öyle geldi, bu oyunda helikopteri rahatlıkla uçurabildiğim için oldukça mutlu oldum). Oyunda toplam 13 tane kullanılabilir araç bulunuyor. İsterseniz gelin hep birlikte araçları tanıyalım:
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Co Administrators
|
GDF
Husky: Bu araca dört tekerlekli motor diyebiliriz. Oldukça hızlı ve tüm arazilerde giden bu aracı kullanarak istediğiniz yere çok hızlı olarak ulaşabilirsiniz. Armadillo: İçerisine 5 kişi alabilen bu jip ile de oldukça hızlı savaş alanına gidebilirsiniz. Üstelik üzerinde bulunan makinalı tüfek ile karşınıza çıkanları birer birer öldürebilirsiniz. Ama durun onları silahla öldürmeyin, üzerlerinden geçin ve onları ezin. Bu daha zevkli oluyor. Trojan: 6 tekerleğe sahip olan bu araç da aynı Armadillo gibi içerisine 5 kişi alabiliyor. Oldukça güçlü bir zırha sahip olan alette hem makinalı tüfek hem de havadan gelebilecek saldırılar için misil sistemi yer alıyor Titan: Titan’a insanların sahip olduğu en güçlü araç diyebiliriz. İçerisine 2 kişi alabilen bu tankla haritada bulunan herşeyi yok edebilirsiniz. Ama ne olur ne olmaz siz yine yanınızda bir mühendis birimi bulundurun. MCP: Titan’a insanların sahip olduğu en güçlü araç dedik. MCP’ye ise en büyük ve yok edilmesi zor olan araç diyelim. Çok güçlü makinalı tüfeğe sahip olan bu araç ile haritada bulunan yeni yerleri ele geçirebiliyorsunuz. Platypus: Dünya’nın 3’te 2’si su bunu biliyoruz. Peki Quake Wars’taki suya sahip olan haritalarda ne yapacağız? Burada devreye Platypus giriyor ve bizi su üzerinde yolculuğa çıkarıyor. Platypus içerisine 2 kişi alabiliyor ve bir makinalı tüfek içeriyor. Anansi: Eğer uçmak isterseniz imdadınıza Anansi (ismine alışamadım nedense) yetişiyor ve ayaklarınızı yerden kesiyor. İçerisine 2 kişi alabiliyor, makinalı tüfeğe, misil sistemine ve roketatara sahip. Bumblebee: Hemen aklınıza Transformers gelmesin, çünkü alakası yok. Bu da Anansi gibi bir helikopter ancak daha çok taşıma için kullanılıyor. İçerisine 5 kişi alabiliyor. 2 tane makinalı tüfeğe sahip kendisi. ![]() STROGG Hog: İnsanların Husky’sine çok benziyor ancak Hog içerisine 2 kişi alabiliyor, ayrıca elektromanyetik zırha ve hyperblaster silahına sahip. Desecrator: Bu da Strogg ırkının tankı. İçerisine 2 kişi alabiliyor, plazma ve hyperblaster silahlarına sahip. Cyclops: Bu aleti görünce direkt olarak kaçın başka birşey demiyorum. 2 ayaklı bu büyük robot içerisine 1 kişi alabiliyor. 2 tane plazma silahı bulunduruyor ve yanına yaklaşan insanları ezmek gibi kötü bir huyu var. Icarus: İşte oyunda en sevdiğim alet. İçerisine biniyorsunuz havalanıyorsunuz ve havadan istediğiniz noktaları bombalıyorsunuz. Sonunda ise bir misil size çarpıyor ve yere düşüyorsunuz genellikle (veya ben beceriksizim). Tormentor: Bu araçta uçmak için tasarlanmış ancak Icarus’a göre hayli büyük ve güçlü. İçerisine 2 kişi alabiliyor ve hyberblaster, plazma ve roketatar silahlarına sahip. Quake Wars’ta 12 tane de hepsi birbirinden farklı harita bulunuyor (oyunun hayranları tarafından yapılmış bir sürü harita ve modu da internetten bulup indirebilirsiniz). Tüm haritalar oyunun konusundan ötürü dünya üzerinde geçiyor. Açıkcası Stroggos gezegeninde de geçen haritaların olmasını da isterdim, kim bilir belki ilerde çıkabilecek oyunun genişleme paketinde Stroggos gezegeninde geçen haritalar yer alır.
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Co Administrators
|
Tek Kişilik Oynamak İsteyenler Ellerini Kaldırsın
Oyunda yapay zeka kontrollü botlar bulunuyor. Eğer internet bağlantınız yoksa veya çoklu oyunculu olarak oynamak istemiyorsanız oyunu bu botlar ile de oynayabiliyorsunuz. Ancak bu botların yapay zekası tam olarak iyi hazırlanmamış, çoğu zaman oldukça gereksiz hareket ediyorlar ve takılıp kalabiliyorlar. Neyse ki bu yapay zeka sorunu da yamarla biraz olsun düzeltildi de biraz mantıklı hareket etmeye başladılar. Ancak hala Unreal Tournament’ın botları ile karşılaştırılamayacak derecede aptallar. Battlefield’ın botlarına göre ise hayli zeki olduklarını söyleyebilirim (ama bana zaman zaman hile yapıyor gibi de geliyorlar, çok uzak noktalardan imkansız derecede iyi vuruşlar yapıp sizi öldürebiliyorlar). Kısacası botlar görevleri yerine getirebiliyor ve verdiğiniz komutları uygulayabiliyorlar (oyunda takım arkadaşlarınıza ve yapay zeka kontrollü botlara aynı Battlefield ve Counter Strike oyunlarında olduğu gibi komutlar verebiliyorsunuz). Tabii bu botlar hiçbir zaman gerçek insanların yerlerini tutmuyorlar ama oyuna alışmak için bu botlarla oynamanızda fayda var. Aksi takdirde oyunun sunucusuna girip daha ateş edemen ölmek işten bile değil. ![]() Tech 4 ve Megatexture Da Nedir? Enemy Territory: Quake Wars, Tech 4 (eski adı ile Doom 3 grafik motoru) grafik motorunun Megatexture tekniği ile geliştirilmiş bir versiyonu kullanılarak hazırlanmış. Megatexture teknolojisi sayesinde tüm harita sadece bir dokudan oluşuyor ve bu sayede oyunun performansı oldukça artıyor. Tabii performans dışında oyunun haritalarını hazırlamak da oldukça kolaylaşıyor (buradan oyuna harita ve mod yapacaklara duyurayım oyunun 1.2 versiyon numarasına sahip beta SDK’sı da yayımlandı. İnanın oyuna harita yapmak bu teknolojisi sayesinde oldukça kolay). Oyuna girer girmez oyunun grafiklerini beğeniyorsunuz, CrySis ile tabii ki karşılaştırılamaz ancak yine de grafikler oldukça güzel. Quake Wars’ta bulunan haritaların tümü oldukça geniş ve birbirlerinden farklı olarak hazırlanmışlar. Bir haritada buzlu bir ortamda savaşırken, bir haritada da çölde savaşıyorsunuz. Anlayacağınız haritalardaki çeşitlilik bir hayli fazla. Doom 3 ve Quake 4’ün insanı boğan dar koridorlarından sonra bu oyunun haritalarının içimi açtığını söylemeliyim. Oyunun efektleri de hayli başarılı olarak hazırlanmış, bombaların patlaması, su efektleri, silahların efektleri, araçlardan çıkan duman efektleri hepsi de birbirinden güzel. Bu oyun sayesinde Doom 3 motoru kullanan bir oyunda su görme şansına da erişmiş olduk, çok da iyi olmuş. OpenGL kullanılarak hazırlanmış oyunun grafik motorunda HDR ile baş edebilecek kalitede hazırlanmış Bloom efekti de bulunuyor. Modellemelere gelecek olursak araçlar ve haritadaki nesneler de müthiş gözüküyorlar. Hatta tüm araçların kokpitleri bile modellenmiş ve çok kaliteliler (hız göstergeleri bile var, ne işe yaracaksa). Karakter modellemeleri için ise aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Karakterlerin modelleri her ne kadar güzel gözükse de, hareket ederken çok komik gözüküyorlar. Quake 4’e de son yamayla eklenen karakterlerin koşarken öne doğru eğilmesi bu oyunda da yer alıyor. Ama oyun oldukça hızlı oynandığı için bu hareketler arasında geçiş göze yumuşak gelmiyor ve komik bir görüntü ortaya çıkıyor. Grafikler konusunda tek kusur bulduğum nokta da zaten bu durum oldu. Kısacası grafikler Quake 4 ve Doom 3’ten daha temiz ve güzel gözüküyor aynı zamanda sisteminizi de zorlamıyor.
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Co Administrators
|
Fizikler ise pek olmamış gibi gözüküyor. Tamam bu bir çoklu oyunculu oyun her ne kadar fizik olarak pek birşey beklemesem de, bari karakterleri vurunca bir Ragdoll efekti olsaydı. Eski oyunlarda olduğu gibi karakterler birkaç ölüm şeklinden birini seçerek ölüyorlar. Harita içinde fizik etkileşimi de oyunda pek fazla bulunmuyor, hatta hiç bulunmuyor. Oyundaki her bir nesne haritayı yapıştırılmış şekildeler (dediğim gibi çoklu oyunculu oyunlarda bu pek bir sorun teşkil etmiyor). Araçların fizikleri ise oldukça güzel hazırlanmışlar. Bir tank kullanırken tank kullandığınızı rahatlıkla hissediyorsunuz, tabii ben en çok Strogg’ların Icarus’una binip harita üzerinde uçmayı seviyorum.
Önceden de belirttiğim gibi oyun sistemi pek fazla zorlamıyor. id Software yine kendinden beklenildiği gibi oyunu oldukça iyi optimize etmiş. Bu kadar geniş haritalar sunan oyunu Intel P4 2.8 GHz, NVIDIA GeForce 7800 GS, 1 GB DDR Ram’e sahip kendi bilgisayarımda tüm grafik ayarları en sondayken 1024 x 768 çözünürlükte oyunu rahatlıkla 40 FPS’nin üzerinde oynayabildim ve hiç takılma yaşamadım. Yani anlayacağınız bu oyunu Intel Celeron 2.4 GHz, NVIDIA GeForce 6600 GT, 768 MB DDR Ram’e sahip bir bilgisayarda bile orta seviyede rahatlıkla oynayabilirsiniz. Ancak oyunun kullandığı Megatexture teknolojisi nedeniyle en azından 1 GB Ram’e sahip olmanız oyunun rahat çalışması için iyi olacaktır. Eğer bilgisayarlarınız Doom 3 ve Quake 4’ü rahatlıkla çalıştırabiliyorsa bu oyunu da rahatlıkla oynayabilirsiniz. Zaten yayımlanan yeni yamalarla oyunun hızı daha da arttırıldı. Ama Ben Makron’un Gülmesini Duymak İstiyordum Enemy Territory: Quake Wars’ın sesleri ve müzikleri ortalmanın üzerindeler, ne çok iyiler ne de çok kötüler. Zaten oyunda kullanılan birçok sesi eski Quake ve Doom oyunlarında da duymuştuk, sesleri direkt olarak o oyunlardan aktarmışlar. Tabii birkaç yeni ses de eklenmiş (araç sesleri, karakter konuşmaları ve birkaç yeni silah sesi). id Software’i gerçekten bazen anlayamıyorum, grafik konusunda tüm firmalardan her zaman bir adım önde oluyor ama iş ses konusuna gelince yan gelip yatıyorlar ve eski oyunlardaki sesleri kullanıyorlar. Bunu sesler kötü diye söylemiyorum yalnızca insan biraz farklılık istiyor. Karakterlerin konuşmaları ise son derince başarılı olarak hazırlanmış. Strogg ırkının konuşması içinizi ürpertiyor, konuşmalarından kana susamış bir ırk olduklarını rahatlıkla anlıyorsunuz. Eğer iyi bir 5.1 veya 7.1 ses sistemine sahipseniz kulaklarınız bayram edecektir. Quake 4 ve Doom 3 oyunlarında bulunan Creative’in EAX 4 teknolojisi ise ne yazık ki bu oyunda bulunmuyor. Kim bilir belki yayımlanacak olan yeni yamalarla bu destek oyuna eklenir. Müziklere gelecek olursak oyunda menü ve yüklemeler dışında herhangi bir müzik yer almıyor. Ana menüde ve yüklemelerde çalan müzikler ise oldukça hoşuma gitti, oyunun acımasız atmosferi ile son derece uyumlular (ancak demo inceleme yazısında da belirttiğim gibi ben Quake II’nin gaz müziklerini istiyorum, id Software duy sesimi). ![]() LAN Partilerinin Vazgeçilmezi Olmaya Aday Enemy Territory: Quake Wars hakkında son sözlerime gelmeden önce söylemek istediğim bir konu var. Oyunu çıkar çıkmaz incelemediğim için kendimi çok şanslı hissediyorum (bence siz de kendinizi şanslı hissedin, bana kızmayın inceleme çok geç oldu diye), çünkü yazıda da belirttiğim gibi çıkan yamalarla Quake Wars daha güzel ve dengeli bir hal aldı. En önemlisi ise çoklu oyunculu oyunların olmazsa olmazı olan sesli iletişim desteği eklendi ve bizi yazı yazma veya komut verme çilesinden kurtardı (oyuna birçok özellik ekleyecek ve bulunan eksikliklerini giderecek 1.4 yaması da 2008’in ilk ayında yayımlanacak, gözünüz o yamada olsun). Şimdi gelelim son sözlerime henüz ikinci oyunları olmasına rağmen Splash Damage gerçekten de çok iyi bir iş çıkartmış ve oyunu başarıyla bizlere sunmuş, evet botlar biraz gerizekalı ama buna da şükür (oyunun gerçek tadı zaten insanlara karşı oynayınca çıkıyor). Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Quake Wars, 2007 yılında piyasaya sürülen Unreal Tournament III ve Team Fortress 2 oyunları ile birlikte en iyi ve en zevkli çoklu oyunculu oyun olma özelliğini taşıyor (ancak bana göre 3 oyun arasında en zevk aldığım Team Fortress 2 oldu). Eğer çoklu oyunculu oyunlardan hoşlanıyorsanız saydığım diğer iki oyunla birlikte Quake Wars’ı da arşivinize katın pişman olmazsınız. Ayrıca eğer oyunu almayı düşünüyorsanız benim gibi Steam’den alın, kutulu olarak almayın. Steam’de oyun 39.95 dolara satılırken ülkemizde ise kutulu olarak 90 YTL gibi yüksek bir fiyata satılıyor (aynı zamanda 1 Ocak 2008 tarihinde kadar Steam’den 29.95 dolara satın alabilirsiniz). Oyun oynayacağım diye kendi hayatınızı unutmayın. Herkese iyi oyunlar.
|
![]() |
| Konu araçları | |
|
|
| Desteklediklerimiz | |
| Atabb Forum, TVPano Forum, Xyeni | |