Geri Git   Number 1 Forum Group > SERBEST KÜRSÜ > Tartışma Grupları > Politika

LinkBack Konu araçları
Eski 19-11-2007, 10:11 PM   #1 (permalink)
KHALİMA
Member

KHALİMA'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Jul 2006
İlginç ! Türkiye Malezya olurmu'nun cevabı işte budur.

Malezya'dan Mektup
Uluslararası Malezya İslam Üniversitesi mezunu Tubanur SÖNMEZ'den Malezya'yla ilgili bir haber sitesine gönderdiği mektubu aşağıda yayınlıyoruz.

Malezya'da yaşayan bir Türk hanımın serzenişi...

Merhaba Nazmiye Hanım,

Dört yıla yakın Malezya'da yaşamaktayım.

Üniversite öğrenimimi bu ülkede tamamlamış ve hala burada çalışmakta olan bir Türk genci olarak ülkemdeki "Türkiye Malezya olur mu?" tartışmasına kayıtsız kalamadım.

Ancak bu soruyla tam olarak neyin kastedildiğini hala anlayabilmiş değilim.

Şunu çok açık söyleyebilirim ki; günlerdir medyada anlatılan ülke ile benim yaşadığım Malezya birbirinden çok farklı.

Güneydoğu Asya'da her dem barışçıl politikalarıyla bilinen, Türkiye dostu, IMF karşıtı, 1997 Asya ekonomik krizinden çıkıp Asya Kaplanı olabilmiş, teknoloji, modern hayat ve İslam'ı birbirinden ayrı tutmayan, yılların sömürülmüşlüğünden başı dik bir millet yaratıp 31 Ağustos 2007'de bağımsızlığını 50. kez kutlayan ülke, Malezya çıkartması yapan gazetecilerin eksik ve yanlış haberleri yüzünden, ne yazık ki bambaşka tanıtılıyor.

Peçeli Arap turistin fotoğrafını çekerek "Burası Malezya! Korkun buradan!" imasında bulunan Sabah Gazetesi, bana göre bir millete, bir kültüre karşı düşmanlık çağrısı yapıyor.

Oradaki turisti Malezyalı gibi gösteren gazeteci, hem okuyucusunu kandırıyor hem de kamuoyunu yanıltıyor. …

Size gerçek Malezya'yı, daha doğrusu yaşadığım, tanıklık ettiğim Malezya'yı bir de ben anlatmak istiyorum kısaca, vakit ayırıp okursanız sevinirim.

Hatırlıyorum, Türkiye'ye döndüğümde beni en çok zorlayan sokaktaki huzursuz, mutsuz yüzler olmuştu.

Oysa Malezya'da önce şaşırıp sonra alıştığım, hayat koşturmacası içindeki insanların hem yabancılara, hem birbirlerine bir tebessümü çok görmedikleri; bu nezaket kültürüyle farklılıklara açık bir hoşgörü toplumu inşa etmeye tabandan başladıklarıydı. …

Malezya bir üniversiteler ülkesi ve burada pek çok tanınmış yabancı üniversitenin şubesi bulunuyor.

Öğrenciler başarıları, mesleki eğilimleri ve bütçeleri doğrultusunda istedikleri üniversitede istedikleri kıyafette okuyabiliyorlar.

Türkiye'de başörtüsü zorunluluğu nedeniyle her fırsatta gündeme getirilen ve benim de Siyaset Bilimi bölümünden mezun olduğum Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'ne gelince; dünyanın yaklaşık 90 ülkesinden öğrencisi bulunan bu üniversite ISO 9001/2000 kalite belgesine sahip.

Her yıl buluş ve icatlarla öğrencileri dereceler kazanıyor, münazara ve hitabet yarışmalarında zirveye yerleşiyorlar.

Kıyafet yasağının ***fi uygulamalarla sürdüğü ve türlü kılıflarla gerekçelendirilmeye çalışıldığı ülkemin eli çuvaldızlı, hayatında iğne yememiş insanlarının Malezya'da dini eğitim veren okullar dışında, herkesin, her yerde istediği kıyafeti giymekte serbest olduğu gerçeğini gözden kaçırmaması gerek. Türkiye'nin Malezya olması için bizde de herkese kıyafet özgürlüğü tanınması lazım gelir ki bu birilerini hayli rahatsız eder, hatta korkutur kanımca.

Benim ülkemde özgürlük alanım birilerinin fobi alanına girdiği için, özgürlüklerin prangaya vurulduğunu, özgürlük girişimlerinin ardından niyet okumaları yapıldığını biliyorum. …

Özellikle vurgulamak istediğim bir nokta var.

Malezya federal sistemle ve anayasal monarşiyle yönetilen, yani bizden çok farklı, çok dinli, çok ırklı, çok dilli, çok kültürlü bir ülke.

Bu çeşitliğin sokaktaki yansımasına baktığınızda cami ile Hindu tapınağının yan yana inşa edilebildiğini, kimsenin birbirini dininden ötürü baskı altında tutmadığını, "sare"sini sarmış Hintli bir kadının da başörtülü bir Malay'ın da haklarının korunup gözetildiğini görürsünüz.

Her kültürün dini bayramlarında resmi tatil ilan ediliyor.

Kral ve Kraliçe tarafından tebrik mesajı veriliyor, her dinin mensubunun ibadet hakkı gözetiliyor.

Dini eğitim veren okullar da (Müslüman, Hıristiyan), farklı dillerde (Mandarin, İngilizce, Arapça) eğitim imkânı da mevcut.

Malezya'da başörtüsü şehirli kadının tercihi.

Köylerine gittiğiniz zaman pek rastlamazsınız örtüye.

Kentli kadının parçasıdır başörtüsü ya da tartışmalı adıyla türban.

Başı örtülü kadın hayatın her alanında görünür ve bundan da ne kimse gocunur, ne de kendini baskı altında hisseder. …

Keşke, Malezya halkının farklılıklara açık, değişimden ve değişik yaklaşımlardan korkmayan yüzünü bir nebze olsun yansıtabilseydi gazeteciler. …

"Türkiye Malezya olur mu olmaz mı?" tartışmalarının ardında Malezya'nın sgerçeklerine de kendi toplumuna da yabancı zihinlerin, üzüm yemek değil amaçlarının bağcıyı hırpalamak olduğunu düşünüyorum.

Ve bu beni gerçekten çok üzüyor.

Sevgilerimle…

Tubanur SÖNMEZ (SETA Araştırma Asistanı)
Alıntı Yaparak Cevapla
Faydalı Linkler

Konu araçları

Gönderi Kuralları
Kendi yeni konularını düzeltemezsin
Kendi mesaj cevap yazamazsın
Kendi mesaj eklentilerini düzeltemezsin
Kendi mesajlarını düzeltemezsin

BB Kod Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık