|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2005
|
Dondurma sanarak sütlü buz yemeyin!
"
Merhaba arkadaşlar, uzun süredir aklımda olan ama sürekli olarak unuttuğum için paylaşamadığım bir konuyu paylaşacağım. Önce kendi düşüncem ve yorumumu yaptıktan sonra, Algida ve Ülkere yazdığım emaile Algida ve Ülkerin verdiği cevabı kopyala yapıştırla emailimin sonunda yazacagım. Sizi bilmem ama ben dondurma ve çikolatayı çok aşırı yerim. Kışın çok aşırı yediğim çikolata, yazın aşırı sıcaklarında ağır geldiğinden fazla yiyemiyorum, dondurmayı ise kışın da çok sayılabilecek derecede yememe rağmen yazın aşırı tüketirim. Dondurma ile ilgili önemli olan bir konuyu sizinle paylaşmak istedim. Bir markete girip dondurma almak için dondurma dolabını açtığınızda hiç farkettiniz mi, özellikle kutu dondurmalarda kapak üzerinde bazılarında dondurma bazılarında sütlü buz yazar. Hepsi dondurma diye satılır biz de öyle biliriz. Ben de çok zaman önce öyle bilirdim. Ta ki sürekli alışveriş yaptığım ve çocukluk arkadaşım olan market sahibi bu konuya dikkatimi çekinceye kadar. Sütlü buz yazanı ağzınıza alıp ısırmaya, çiğnemeye kalktığınızda sanki buz tutmak üzere olan donmaya başlamış su gibi "gırc, gırc" diye ses yapar, sanki yediginiz dondurmanın içine (daha dogrusu dondurma sandığınız) buz kırıntıları konmuş gibi hissedersiniz. Ama gerçek dondurma öyle değildir, Algida markaların kutu dondurmalarının geneli öyle sütlü buz yazar, ama Ülkerin Royal marka kutu dondurmalarının neredeyse tamamında dondurma diye yazar. Özellikle kaymak yazanın çok güzel tadı var Ben merak edip bu konuyu özellikle muhataplarına (Algida ve Ülker) sormaya karar verdim. Sitelerine girip iletişim kutularına yazarak sütlü buz ile dondurmanın farkını sordum. İşte algida ve ülkerden soruma karşılık bana gelen emailler. Önce Algida ve sonra da Ülkerin cevaplarını sırasıyla aşağıda vereceğim. ALGİDA DAN EMAİLİME GELEN CEVAP EMAİLİ kalın yazıyla aşağıya kopyala yapıştırla yapıştırıyorum. 2 nolu maddede parantez için kırmızı renkte ve büyük harflerle yazılı olarak kendi yorumumu ekleyecegim) Sayın Tuketici Öncelikle ürünlerimize göstermiş olduğunuz ilgi ve güven için teşekkür ederiz. Türkiye'de ilgili yasal mevzuata göre dondurma tipi ürünler iki grup altında ifade edilmiştir. 1) Dondurma: içinde yağ cinsi olarak süt yagı (krema, tereyağı, kaymak gibi) kullanılan ürünlerdir. 2) Yenilebilir Buzlu Ürünler: Sütlü buz, Sorbe ve Su buzu ürünler bu gruba girmektedir. Sütlü Buz içinde yağ cinsi olarak bitkisel yağ kullanılan ürünlerdir, diğer özellikleri dondurma ile benzerdir (BU PARANTEZ İÇİNE BEN YORUM EKLEYEYİM BAKIN DONDURMA DEMİYOR DONDURMA İLE BENZERDİR DİYOR). Sorbe ve Meyveli su buzu ürünlerinde süt ve yağ yoktur(YİNE YORUM YAPAYIM SÜT YOKTUR DİYOR SÜTSÜZ YAPILAN BİR DONDURMA DÜŞÜNEBİLİYOR MUSUNUZ, SÜTSÜZ YAPILAN DONDURMA DONDURMA DEGİLDİR. DEMEKKİ DONDURMA DİYE DONDURMA OLMAYAN BİR ŞEYİ ALIP YİYORUZ). Türkiye de üretilen ve piyasada satılan tüm dondurma tipi ürünler yukarıdaki ürün sınıflandırmasına göredir. Ürün etiketleri üzerinde ürün ismi ve sınıfı yazılıdır. Her ürün için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan üretim izni alınır ve bu izin numarası ürün etiketi üzerinde yer alır. Yukarıdaki bilgilerin yeterli oldugunu ümit ederiz. Gelecekte de ürünlerimizle ilgili tüm görüşlerinizi 0800 211 33 50 no'lu ücretsiz tüketici hattımıza veya www.algida.com.tr adresimize bildirebilirsiniz. Saygılarımızla, Algida ŞİMDİ DE ÜLKERİN EMAİLİME VERDİGİ CEVAP Değerli Ülker Dostu; Mesajınızı aldık. İlginiz için teşekkür ediyoruz. Sizlerin desteği ile daha nice güzel şeyleri hep birlikte yapabileceğimize inanıyoruz. Değerli müşterimiz; sütlü buz ve dondurma arasındaki farkı kısaca açıklamak gerekirse; sütlü buz sınıfındaki ürünlerde Türk Gıda Kodeksi' nde belirlenen oranlarda bitkisel yağ kullanılmakta, dondurma sınıfındaki ürünlerde ise Türk Gıda Kodeksi' nde belirlenen oranlarda süt yağı kullanılmaktadır. Göstermiş olduğunuz hassasiyete teşekkür eder; HER ZAMAN KALİTELİ VE SAĞLIKLI '' ÜLKER GOLF'' ürünlerini, içinize tam sinerek, sağlık, afiyet ve güvenle kullanmaya ve sunmaya devam etmenizi dileriz. Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle. Saygılarımızla." Alıntı |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
![]() |
| Konu araçları | |
|
|
| Desteklediklerimiz | |
| Atabb Forum, Uyuz Adam | |