|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Special Member
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
Mekan: İZMİR/KSK
|
Ani Bebek Ölümü Sendromu
Amerika Birleşik Devletlerinde, her yıl, görünüşte sağlıklı olan 2000’den fazla bebek, SIDS ya da beşik ölümü diye de bilinen ani bebek ölümü nedeniyle ölmektedir.
SIDS aniden ve sessizce, genellikle geceleri vurur. Tipik olarak, huzur içinde uyuyan bebek bir daha hiç uyanmaz. Vakaların çoğunda, hiçbir sebep bulunmaz ve ölüm en iyi şekilde SIDS ölümü olarak tarif edilmektedir. Rahatsızlık 2 haftalıktan evvel ya da 6 aylıktan sonra nadiren meydana gelmektedir. Ölümlerin çoğu 2 aylık ile 4 aylık çocuklar arasında meydana gelmektedir. Ancak bazı cesaretlendirici haberler mevcuttur. Çocukların riskini azaltmak için ebeveynlerin alabileceği basit tedbirleri araştırmacılar belirledikleri için, SIDS ölümlerinin sayısı 1990’dan itibaren çarpıcı bir biçimde düşme göstermiştir. Bunların içinde en önemlisi bebekleri yüzükoyun yatırmak yerine sırtüstü yatırmaktadır.
Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
|
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Special Member
|
Nedenleri
SIDS in nedeninin tanımlanması zordur. Yıllar boyunca, araştırmacılar, nefessiz kalma, kusma veya boğulma, doğumsal kusurlar, metabolik anomaliler, enfeksiyon ve solunumu kontrol eden beyin kısımlarında kötü gelişme gibi olası nedenlerin birkaç tanesini incelenmişlerdir. Genel olarak, bu araştırmaların çoğu solunum problemlerin nasıl SIDS’e yol açtığına odaklanmıştır. Şimdi, kalple ilgili problemler de yakın dikkat istemektedir. Bazı SIDS bebeklerinde, aniden meydana gelen aşırı derecede düşük ve resüsitasyonla artmayan ritimleri, gözlenmiştir. Bunun hala neden olduğu pek belli değildir. Araştırmacılar SIDS ile ani aşırı hızlı kalp ritimlerine neden olan ve kalpteki elektriksel bir bozukluktan kaynaklanan uzamış QT sendromu arasında muhtemel bir bağlantıyı da araştırmaktadır. Araştırmacılar bazı SIDS bebeklerinin bu sendrom için geni olduğundan şüphelenmektedir. Eğer ailenizde SIDS vakası varsa, doktorunuz bebeğinizde QT sendromunu araştırmak isteyecektir. Bu genellikle elektrokardiyogram (ECG) ile yapılabilir ve gerekirse genetik çalışmalarla doğrulanabilir. Beşik ölümüne muhtemelen neden olmayan faktörler arasında şunlar bulunmaktadır: · Bebeğin çevresindeki bir toksin ya da zehir. Sigara dumanı buna bir istisnadır. Sigara dumanına maruz kalan bir bebek, uyanmada veya uyandırılmada zorluk yaşar; bu da araştırmacılara göre SIDS riskini arttırabilir. · Aşılar veya aşıların ihmal edilmesi. Amerikalı bebeklere çeşitli aşıların yapılmasının SIDS’te bir rol oynadığına bazı insanlar inanmaktadırlar. Ancak, 2003 ün Mart ayında İç hastalıklar enstitüsünde (Institute of Medicine) basılan bir raporda, çocukluk çağı aşısı ile SIDS arasında hiçbir bağlantı bulunamamıştır. Aynı zamanda, aşılanmamış çocukların riskinin artmış olduğuna dair herhangi bir kanıt da yoktur. · Elektrik veya manyetik alanlara ya da ev hayvanlarına maruz kalma. Ayrıca, SIDS alerji veya alerjik reaksiyonlara bağlı gibi görünmemektedir. Zamanla, bilim adamları hangi faktör veya faktörlerin kombinasyonunun SIDS’e sebep olduğunu tam olarak öğrenebileceklerdir. Şimdilik, bebeğinizin riskini azaltmak için bazı tedbirler alabilirsiniz. Bir bebek aniden ya da beklenmedik bir biçimde ölürse, enfeksiyon veya metabolik problemler için detaylı bir otopsi yapılması son derece önemlidir.
Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Special Member
|
Risk Faktörleri
SIDS herhangi bir bebeğe vurabilmesine rağmen, araştırmacılar bebeğin riskini arttırabilen birkaç faktörü belirlemişlerdir. Şu bebekler yüksek risklidirler: · Erkek olma. Erkek bebekler, kız bebeklere oranla SIDS’den daha fazla ölmektedirler · 2 haftalık ile 6 aylık arasında olmak. Bebekler hayatın ikinci ve üçüncü ayları arasında en narindirler. · Prematüre veya düşük doğum ağırlığında olma. Prematüre ise ya da 4,4 libre veya daha düşük doğum ağırlığında ise, bebeğiniz SIDS e daha fazla yatkındır. · SIDS ten ölen bir kardeşin olması. · Aniden hayatı tehdit eden ve resüsitasyon gerektiren bir hastalığın meydana gelmesi · Siyahî veya Kızılderili olması. Tam anlaşılamayan nedenlerden dolayı, ırk SIDS’te rol oynuyor gibi görünmektedir. Bazı metabolik rahatsızlıkların insidansının yüksek olması da bazı çocukların riskini arttırmaktadır. Ayrıca, çocuk bakımındaki, bebeklerin sırtüstü yatırılıp yatırılmaması gibi kültürel farklılıklar da muhtemel bir faktördür. · Karın üstü yatırılarak uyutma. Mide üzerinde uyuyan bebekler, sırtüstü yatan bebeklere nazaran, SIDS’ten ölmeye iki ya da üç misli daha fazla yatkındırlar. Bir zamanlar, doktorlar, bebekler bu pozisyonda daha rahat uyuduklarından karın üstü uyumayı önermekteydiler. Ancak, bugün karın üstü uyumanın bebeğin riskini arttırdığı artık bilinmektedir. · İlaç kullanan annelerin bebeği olma. Gebelik esnasında sigara içen ya da kokain, eroin veya metadon gibi ilaçlar kullanmanız, bebeğinizin SIDS riskini arttırmaktadır. · Sigara dumanına maruz kalma. Sigara dumanına maruz kalan bebekler, SIDS riskini arttıracak şekilde uykudan uyanmada zorlanmaktadır.
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Special Member
|
Önlem
Aşağıdaki önlemler bebeğinizin SIDS riskinin azalmasında yardımcı olabilir: · Bebeğinizi uyuması için sırtüstü yatırmak. Bebeğinizi, ilk 6 ay için, karın üstünde yatırmak yerine, sırtüstü yatırın. Bebeğiniz uyanıkken veya 6 aydan daha büyükse ve kendi etrafında sizin yardımınız olmadan dönebiliyorsa, bu gerekli değildir. Bebeğiniz kendi kendine dönmeyi öğrendikten sonra SIDS riski azalmıştır. · Akrabalarla beraber veya kreşte iken bebeğinizin uyumak için sırtüstü yatırıldığından emin olun. Eğer bebeğiniz sırtüstü yatmaya alışkınsa, karın üstü yatma alışkanlığına dönmemesine dikkat edin. Başkalarının bebeğinizi doğru pozisyonda yatıracağını varsaymayın. Bebeğiniz için ne istediğinizi bildiklerinden emin olun. · Sigara içmeyin. Sigara dumansız bir çevre gebelik esnasında ve bebeğinizin hayatındaki ilk yılında özellikle önemlidir. Hamilelik esnasında ve sonrasında sigara içen annelerin bebekleri, sigara içmeyen annelerin bebeklerine nazaran, üç misli daha fazla SIDS ten ölmeye yatkındırlar. · Yatak malzemelerini dikkatle seçin. Su yatağı gibi yumuşak yataklardan ziyade sert bir yatak kullanın. Bebeğinizi kalın, kuzu kürkü gibi kabarık doldurulmuş ya da çok kalın şiltelere yatırmaktan kaçının. Bunlar bebeğinizin yüzü yaslandığında solunuma tesir edebilir. Aynı sebeple, tüylü kabarık oyuncakları veya doldurulmuş hayvanları bebeğinizin beşiğinde bırakmayın. Bunun yerine, hafif bir örtüyü beşiğin ayakucuna sıkıştırıp sadece omuzlarını örtecek kadar gevşekçe örtün. Eğer bebeğinize kimono ya da uyku tulumu giydiriyorsanız, oda soğuk olmadığında ya da beşik soğuk bir havada cam kenarında değilse, battaniye kullanmanız gerekmeyebilir. · Bebeğinizi yatağınız yerine uyuması için beşiğe koyun. Yetişkin yataklarının çoğu küçük bebekler için güvenli değildir. Bir bebek yatak başlarının, şilte ve yatak kenarı veya şilte ile duvar arasında sıkışıp boğulabilir. Katlanabilir yataklar bebekler için özellikle tehlikeli gibi görülmektedir. · Orta derecede oda ısısı. Bebeğinizin odasındaki ısıyı sizin için rahat olan, normalden daha sıcak olmayan bir ısıda tutun. Eğer bebeğinizin boyun veya yüz çevresinde terleme varsa, bunun anlamı bebeğinizin sıcak olması ya da bir ateşi veya hastalığı olmasıdır. Bu olunca, daha fazla değil, daha az battaniye kullanın. · Bebeğinizi emzirin. Emzirme SIDS riskini azaltabilir. Emzirmenin neden bebekleri SIDS’e karşı koruduğu tam olarak açıklanamamışsa da, bazı araştırmacılar anne sütünün küçük bebeklerde enfeksiyonları azalttığını tahmin etmektedirler. Bazı ebeveynler, yeni doğanın kalp hızı ve solunumu elektronik olarak takip edildiği zaman kendilerini daha güvende hissetmektedirler. Ne yazık ki, SIDS’e bağlı ölümleri önlemek için izleme yapmak pek mümkün değildir. Eğer izlemeyi denemeye karar verirseniz, bunu kullanmak için özel bir eğitime ihtiyacınız olacaktır.
|
|
|
|
![]() |
| Konu araçları | |
|
|
| Desteklediklerimiz | |
| Atabb Forum, TVPano Forum, Xyeni | |