|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Special Member
![]() Giriş Tarihi: Oct 2005
Mekan: İZMİR/KSK
|
Atlet Ayağı
Atlet ayağı gelişmiş ülkelerdeki insanları yaşamlarının bir döneminde etkileyen sık görülen bir mantar enfeksiyonudur.
Bu vakalar ortak duş ve dolapların kullanıldığı yerlerde fitness merkezleri gibi halka açık alanlarda kolaylıkla yayılabilmektedir. Genellikle ayak parmaklarınızın arası etkilenmektedir. Ancak ayak tırnaklarınıza tabanlarınıza ve ayağın yan taraflarına yayılabilmektedir. Bu enfeksiyon avuç içinde, kasık veya koltuk altlarında görülebilir. Özellikle yetişkinlerde görüldüğü halde atlet ayağı çocukları da etkileyebilmektedir. Aynı zamanda tinea pedis olarak adlandırılan atlet ayağı benzer adla bilinen diğer cilt hastalıkları ile yakından ilişkilidir. Tinea bir mantar türüdür ve pedis “ayak” kelimesinin Latince karşılığıdır. Atlet ayağına verilen diğer adlar “cilt” ve “bitki” kelimeleri için Rumca’da türetilen ayak halkalı kurtçuğu ve dermatofitoz terimleridir. Diğer yaygın tinea enfeksiyonları: • Vücut mantarı kurtçuğu (tinea corporis). Bu vakalarda cildinizin üst tabakasında kırmızı, kabuklu bir halka veya deri döküntüsü oluşmaktadır. • Bacak mantarı (tinea cruris). Bu rahatsızlıkta genital organlar, uyluğun iç kısmı ve baldırlar da etkilenir. • Kafa derisi mantarı (tinea capitis). Bu tip çoğunlukla çocuklarda görülür ve kafa derisi üzerinde saçsız bölgelere neden olan kırmızı, kaşıntılı izler bırakır. Çoraplarınızı değiştirmek, ayaklarınızı kuru tutmak ve ayakkabılarınızı değiştirmek, atlet ayağı enfeksiyonunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Atlet ayağı genellikle cilt üzerine tedavilere iyi cevap vermektedir. Daha şiddetli vakalarda oral yoldan ilaç tedavisi yapılması gerekli olabilmektedir. TEŞHİS VE TEDAVİ İÇİN DOKTORUNUZA BAŞVURUNUZ!
Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
|
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Special Member
|
Bulgu ve Belirtiler
Atlet ayağının belirti ve semptomları çok sayıda olabilir, ancak bunların hepsi sizde görülmeyecektir: • Ayağın özellikle dördüncü ve beşinci parmakları arasında kaşıntı, iğnelenme ve yanma hissi • Ayak tabanları üzerinde kaşıntı, iğnelenme ve yanma oluşması • Kabarcıklar oluşması • Ayak tabanları üzerinde ve ayak parmaklarınızın arasında deri çatlaması ve dökülmesi • Kötü koku hissi • Ciltte kalınlaşma hissi • Kalın, kırılgan, pürtüklü, renk bozukluğu görülen veya yatağından ayrılmış tırnaklar
Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
|
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Special Member
|
Nedenleri
Eski çağlarda insanlar atlet ayağının böcek ısırmasından kaynaklandığını düşünüyordu. On dokuzuncu yüzyılda bilim adamları mikroorganizmaları ve daha sonra dermatofitler olarak adlandırılan mantarların ana etkenler olduğu ispatlandı. Atlet ayağı olgularında sıklıkla adı geçen Trichophyton rubrum türüdür. Daha sonra Trichophyton mentagrophytes ve Epidermophyton floccosum gelmektedir.
Bu organizmalar derinin yüzeysel tabakasına bulaşan, ağaç dallarına benzer uzantılar olarak yayılmaktadır. Bu mantar büyümesine tepki olarak derinin alt tabakasında normalden daha fazla deri hücresi üretilir. Bu hücreler yüzeye doğru itildikçe deri kalınlaşır ve pullanmış görünüm alır. Daha yaygın olarak mantar daha fazla yayıldıkça cildinizde daha fazla pullanma oluşur.
|
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Special Member
|
Önlem
Aşağıdaki ipuçları atlet ayağından korunmanıza veya enfeksiyon oluştuğunda semptomlarını hafifletmenize yardımcı olacaktır. • Ayaklarınızı ve özellikle ayak parmaklarınızın arasını kuru tutun. • Pamuk veya yün gibi doğal kumaştan yapılan çorapları giyin. • Çorap ve uzun çoraplarınızı düzenli olarak değiştirin. Ayağınız çok fazla terliyorsa, çoraplarınızı günde iki kez değiştirin. • Hafif ve hava alan ayakkabıları giyin. Vinil veya kauçuk benzeri sentetik malzemeden yapılan ayakkabılardan kaçının. • Ayakkabılarınızı 2 ila 3 gün arasında değiştirip kurumasını sağlayacak şekilde yedek ayakkabı bulundurun. • Halka açık duş, havuz, fitness merkezi ve diğer alanlarda su geçirmeyen sandalet veya duş ayakkabıları giyin. • Her gün mantar pudrası kullanın. • Başkasının ayakkabısını giymeyin.
|
|
|
|
![]() |
| Konu araçları | |
|
|
| Desteklediklerimiz | |
| Atabb Forum, TVPano Forum, Xyeni | |