Geri Git   Number 1 Forum Group > GENEL KONULAR & SOHBET > Genel Sohbet Muhabbet > Sağlık

LinkBack Konu araçları
Eski 11-07-2006, 06:32 PM   #1 (permalink)
cebedexx
Special Member

cebedexx'ın Avatarı

Giriş Tarihi: Oct 2005
Mekan: İZMİR/KSK
Exclamation İyotlu tuz uyarısı

VAN (İHA) - Sağlık Bakanlığı, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, anne ve çocuk ölümlerine yol açan iyot eksikliğinin giderilmesiyle ilgili uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar imzasıyla Van Valiliği'ne gönderilen bildiride, iyot eksikliğiyle ilgili uyarılarda bulunuldu. Türkiye için önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliğinin yol açtığı hastalıklar ve sağlık problemlerinin önlenmesi için neler yapılması gerektiği aktarılan açıklamada, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk gruplarının, kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğu bildirildi. Açıklamada, "Bebek ve çocuklarda, büyüme ve gelişme geriliği, zeka geriliği, öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma, her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu sağlık problemlerinden sadece bir kaçıdır" denildi. Türkiye'de de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik, 1994 yılından beri Sağlık Bakanlığı ile UNICEF işbirliğinde, 'İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi ve Tuzun İyotlanması Programı'nın yürütüldüğü hatırlatılarak, "1995 yılında programın başlangıcında iyotlu tuz tüketim oranı yüzde 18.2 iken, 2003 Türkiye nüfus ve sağlık araştırmasına göre, aynı oranın yüzde 70'e ulaştığı görülmüştür. Kırsal alanda hane halkının yaklaşık yarısı iyotlu tuz kullanırken, kentlerde bu oran yüzde 80'e çıkmaktadır. Bu sonuçlar dünyada söz konusu programı uygulayan ülkeler içinde başarı sıralamasında ön sıralarda almamızı sağlamıştır. Bu önemli sorunun ortadan kaldırılması ve toplumun yüzde 100'ü nün iyotlu tuz kullanması hedefine ulaşmada, sağlık sektörü dışında diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmak ve ellerindeki olanakları bu alanda işbirliği anlayışı içinde kullanmak gerekmektedir. Hepimizin bu sorunu çözmeye yönelik inanç ve gücümüzü birleştireceğimize, yapılacak katkıların halk sağlığının iyileştirilmesine yönelik çabaların yararlı olacağına inanıyorum" ifadeleri kaydedildi.

Yağmurlu bir günde görmüştüm seni Üstünde çubuklu formalar vardı Bir anda tutuldum aşık oldum ben Hayatın anlamı siyah-beyazdı Ölümle yaşamı ayıran çizgi Siyahla beyazı ayıramaz ki Her yolun sonunda ölüm olsa da Sevenleri kimse ayıramaz ki
cebedexx Çevrimdışı  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usBookmark Post in TechnoratiFurl this Post!Google Bookmark this Post!Yahoo Bookmark this Post!Live Bookmark this Post!Spurl this Post!Reddit! Wong this Post!
Alıntı Yaparak Cevapla
Faydalı Linkler

Konu araçları

Gönderi Kuralları
Kendi yeni konularını düzeltemezsin
Kendi mesaj cevap yazamazsın
Kendi mesaj eklentilerini düzeltemezsin
Kendi mesajlarını düzeltemezsin

BB Kod Açık
[IMG] kodu Açık
HTML kodu Kapalı
Trackbacks are Açık