|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2005
|
Dadaloğlu
Alırım Kız Seni Komam İllere
Oturmuş ak gelin taşın üstüne Taramış zülfünü kaşın üstüne Bir selam geldi başım üstüne Alırım kız seni komam illere Bir taş attım karlı dağlar ardına Yuvarlandı düştü yarin yurduna Ben yeni de düştüm sevda derdine Alırım ahdımı komam illere Atımın kuyruğu cura saz gibi Divana vurmuş da ergen kız gibi Alarmış yanağı bahar yaz gibi Getirin kır atım göçem illere Dadaloğlu der de oldum kastana Gelip geçer selam verir dost bana Göçeyim mi bilmem Namrun üstüne Çekilem mi kahpe Bulgar illere |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aslımı Sorarsan Avşar Soyundan
Aslımı Sorarsan Avşar Soyundan Ayrı Düştüm Aşiretten Beyimden Pınarbaşı'ndan Da Beş Yüz Evinen Çıkıp Da Cana Kıyanlardanım Çekerim Çileyi Böyl'olsun Bugün Alırım Mı Sandın Sol Kozan Dağın Biz Bir Kurt İdik De Bozoklu Koyun Ürkütüp Sürüsün Yiyenlerdenim Dadaloğlum Der De Böyle Olmazdım Gördüğüm Günlerin Birini Görmezdim Kavga Kızışınca Geri Durmazdım Meydanda Kardaşa Kıyanlardanım |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Avşar Elleri
Kalktı göç eyledi Avşar elleri Ağır ağır giden eller bizimdir Arap atlar yakın eder ırağı Yüce dağdan aşan yollar bizimdir Belimizde kılıcımız kirmani Taşı deler mızrağımın temreni Hakkımızda devlet etmiş fermanı Ferman padişahın dağlar bizimdir Dadaloğlum yarın kavga kurulur Öter tüfek davlumbazlar vurulur Nice koç yiğitler yere serilir Ölen ölür kalan sağlar bizimdir |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bizim Yaylamız Otlu Olur
Bizim yaylamız otlu olur Sütü kaymağı tatlı olur Kız gelinden kıymatlı olur Kızlar gelir yaylamıza Bizim yaylamız meşeli Dibinde güller döşeli Eli top top menevşeli Kızlar gelir yaylamıza Bizim yaylamız kayalı Pınarları süt mayalı Tepesinde kar dayalı Kızlar gelir yaylamıza |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Çıkarım Bozok Dağına
Çıkarım Bozok dağına Avşar ili görünür mü Allah bir de işi iki Gitti ama gelinir mi Yücelerde olur geyik Yol bekliyor gözü büyük Benim yarim allar giyik Nazlı nazlı salınır mı Sehil kuşu Rum'a uçtu Eğlenmenin vakti geçti Yaylalar aklıma düştü Coştu gönül durulur mu Dadal'ım der ki zatımız Artar ün ve firkatımız Yaylaya dönse atımız Hasret olan yorulur mu |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Çıktım Yücesine Seyran Eyledim
Çıktım yücesine seyran eyledim Cebel önü çayır çimen görünür Bir firkat geldi de coştum ağladım Al yeşil bahçeli Kaman görünür Şaştım hey Allahım ben de pek şaştım Devrettim Akdağ'ı Bozok'a düştüm Yozgat'ın üstünde bir ateş saçtım Yanar oylum oylum duman görünür Biter Kırşehir'in gülleri biter Çağrışır dalında bülbüller öter Ufacık güzeller hep yeni yeter Güzelin kaşında keman görünür Gönül arzuladı Niğde'yi Bor'u Gün günden artmakta yiğidin zarı Çifte bedestanlı koca Kayseri Erciyes karşıdan yaman görünür Dadaloğlu'm der ki zatından zatı Çekin eyerleyin gökçe kıratı Göçmek değil bizim elin muradı Ağ yare gitmemiz güman görünür |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Dostun Bahçesinden (Nazlı Dilber)
Dostun bahçesinden yad el geçmesin Kurutur ha nazlı dilber kurutur Senin sevdan yüreğimde yağ komaz Eritir ha nazlı dilber eritir Yüksek olur Arap atın kaytağı Eşsiz kalmaz koçyiğidin yatağı Korkarım kötüye değer eteği Geri dur ha nazlı dilber geri dur Arap at üstünde olsa postumuz İkrarından döndü m'ola dostumuz Birgün kara toprak örter üstümüz Çürütür ha nazlı dilber çürütür Dadaloğlu'm der ki ben ne yapayım Hangi din hak ise ona tapayım Eğil de bir al yanaktan öpeyim Beri dur ha nazlı dilber beri dur |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Garipçe Garipçe Öten İbili
Garipçe garipçe öten ibili Acep göçtü m'ola Avşar illeri Alabel bahçesi güzel konalga Açtı m'ola Ilıca'nın gülleri Arık yazı nergislerin bitti mi Turnaların garip garip öttü mü Seyfi gözlüm senden semah tuttu mu Çalkan bile Yarsıfat'ın gölleri Hubların durağı Cihan'ın suyu Güzel eğlencesi Merci'nin kıyı Gitti de gelmedi bir delim deyi Ara sıra gözler m'ola yolları Dadaloğlu'm der de bulandı bendim Badeyi içti de söylüyor kendim İzin ver kuluna beyim efendim Yakın olsun ıraktaki çölleri |
|
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Gavur Dağın Boranı
Yine Tuttu Gavur Dağ'ın Boranı Hançer Vurup Açarladı Yaramı Sana Derim Mıstık Paşa Ereni İçindeki Bunca Beyler Nic'oldu Sabahaca Kandilleri Yanardı Soytarılar Fırıl Fırıl Dönerdi Ha Deyince Beş Yüz Atlı Binerdi Sana İnip Konan Beyler Nic'oldu Ağlayı Ağlayı Dadal'ım Söyler Vefasız Dünyayı Şu İnsan N'eyler Bir Yiğidi Bir Kötüye Kul Eyler Şimd'en Sonra Yaşaması Güç Oldu |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Gecebaş Geldi De (Ağıt)
Gecebaş geldi de nerde kışladı Ufacık canlara zulüm işledi Taze gelin büyük kızdan başladı Analar yürekten yanmışa benzer Ölüm de güzeli sevmişe benzer Gecebaş geldi de el ayak şaştı Han evler kapandı beyler hep göçtü Koç yiğit kalmadı toprağa düştü Arap atlar öksüz kalmışa benzer Ölüm de yiğidi sevmişe benzer Şu gecebaş düz ovaya oturdu Zalim ne bulduysa alıp götürdü Birer birer vurdu bizi bitirdi Tenhada avını bulmuşa benzer Ölüm de bizleri sevmişe benzer Ulu minarede sela verildi Bin bir ayak bir araya derildi Kabirciye kazma kürek verildi Dediler ki Mehti gelmişe benzer Ölüm de gençleri sevmişe benzer Bilmem bu gidişin sonu n'olacak Bizsiz koca dünya mamur olacak Dediler Hallac-ı Mansur gelecek Gecebaş her yeri atmışa benzer Ölüm de böylece bitmişe benzer Dadaloğlu bu içtiğin ağudur Pençe vurur can evini dağudur Ecel bir değirmen unun öğüdür İnsan da buğdaya dönmüşe benzer Ölüm de insanı sevmişe benzer |
|
|
|
|
|
#11 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Gelir (Yürü Bire Yürü)
Yürü bire yürü Antep elleri Senin yakışığın yazınan gelir Başı top top olmuş yüzü peçeli Gelinler karışmış kızınan gelir Haydi yiğit haydi yoluna yürü Alaz alaz olmuş dağların karı Gayet güzel derler yiğidin yari O da sevdiğine nazınan gelir Yiğide yiğitlik veren hep varlık Yiğidi köt-eden kör olsun darlık Sen seni sarpa vur kınalı keklik Beyoğlu üstüne bazınan gelir Sana derim sana hey Kınalı taş Üstünden geçiyor göksü ala kuş Göllerde oynaşan iki yeşil baş Göllerin sefası kazınan gelir Yürü yiğit yürü yol nedir sorma Her yüze güleni dost diye görme Ecelden korkup ta sen geri durma Yiğidin alnına yazılan gelir Misis köprüsünde yolların bağlı Ayrılık elinden ciğerin dağlı Göksun'a varınca Beyazıt oğlu Sana gelen beyler sözünen gelir Dadaloğlu'm der ki kolun yazılı Atın gök kır attır yanın tazılı Ovada koyunlar renk renk dizili Karışmış sağmalı kuzunan gelir |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Hasan Kalesi (Oldu)
Sana derim Hasan Kalesi sana Alt yanında döğüş oldu yön oldu Yiğit olan yiğit çıktı meydana Koç yiğitler arap ata bin oldu Akşamki gördüğüm şu kara düşler Hesaba gelmedi kesilen başlar Eyerlen atımı küçük kardaşlar Hünkar tarafından bize yan oldu Akşamınan ikindinin arası Aldı beni şu düşmanın yarası Ecel geldi ölmemizin sırası Ağladı el-oba gözü kan oldu Dadaloğlu'm eydür belim büküldü Gözümün cevheri yere döküldü Üçyüz atlı ile cenge çıkıldı Yüzü geldi iki yüzü dön oldu |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Her Sabah Seyran Gezerken
Her sabah her sabah seyran gezerken Iras geldim selvi boylu fidana Top top olmuş kirpiklerin bölünmüş Hoş benzettim samur kaşlar kemana Al yanağın elmas m'ola kar m'ola Çapraz vurmuş düğmeleri dar m'ola Acap mislin şu cihanda var m'ola İnsem gitsem Hindistan'a Yemen'e Eliftir kirpiği iradır kaşı Bu güzellik sana mevla bağışı Arasam cihanda bulunmaz eşi Hiç mislin gelmemiş devr-i zamana Dadaloğlu'm der de hubların hası Ferhat'ın Şirini Mecnun Leylası Aklım eğlencesi gönlüm yaylası Bir yel esti başımdaki dumana |
|
|
|