|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
Tunceli Yöresine Ait Türküler
MUNZUR DAGİ
Bir uzun havadir şu munzur daği Mor bir katar gibi dizilir gider Saz calinir aksamlari cem olur Gönlüm terazisi bozulur gider Koca firat vura vura başini Benim anam döğe döğe döşünü Aşar çiğliklari anaciklarin Ağitlar yükselir munzura doğru MUSTAFA KUL(TUNCELİ) |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Super Moderator
|
İlgi: Tunceli Yöresine Ait Türküler
DERSİM DÖRT DAĞ İÇİNDE
Dersim dört dağ icinde Gülü var bağ icinde Dersimi hak saklasin Bir gülüm var içinde N'oldu ağama n'oldu Sarardi benzim soldu Ağam burdan gideli Bu yerler viran oldu Harput'un alti kelek Dersim'e gidek gelek Eli elimde olsun Kapi kapi dilenek Dersim'in yazilan Meliyor kuzulari Ben buraya gelemezdim Alnimin yazilari Elim elimde degil Mavzer belimde deiğil Yikarim seni Dersim Ferman elimde deil ANONİM (TUNCELİ) |
|
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Munzur Suyu
Karlı dağlar eteğinden Akar gider Munzur Suyu Ekine bereket katar Çağlar gider Munzur Suyu Şavaklar göçer dağına Doyulmaz peynir yağına Munzur'un ateş bağrına Çağlar gider Munzur Suyu Alabalık derde deva Yaktı yürekleri sevda Ali'ye kavuşmak var da Çağlamaz mı Munzur Suyu |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Beni Görüp Yüzün Öte Dönersin
Beni görüp yüzün öte dönersin Ne dedim ki niye benden küsersin Gözlerinden dolu dolu dökersin Melek yüzlüm ağlama Kömür gözlüm ağlama Ben ölürüm ağlama Aşamadım karlı dağını ardını Çokta çektim hasretini derdini Atarmıyım hiç içimden sevgini Melek yüzlüm ağlama Kömür gözlüm ağlama Ben ölürüm ağlama Hasretin kor olur yanar içimde Beyazlar büründü siyah saçımda Affeyle sevdiğim benim suçumsa Melek yüzlüm ağlama Kömür gözlüm ağlama Ben ölürüm ağlama
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ervah-ı Ezelde Levh-i Kalemde
Ervah-ı ezelde levh-i kalemde Bu benim bahtımı kara yazdılar Bilirim güldürmez devri alemde Bir ahtımı yüzbin zare yazdılar Aşık olan bilir aşık halini Çıkarır kalbinden kıyl-ü halini Herkes yare verdi arzıhalini Bizimkini rüzigara yazdılar Hitaba erişti kırklar erenler Sedaları hoştur derviştir onlar Kayboldu bir yana çok aşıkanlar Nihani'yi bir kenara yazdılar |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Gezdim Cihanı Dolaştım Geldim
(Erkek) Gezdim cihanı da dolaştım geldim O gül cemalini görünce eğlendim kaldım Gülüm kalaylı tasta ayranı taze mi yaydın Hüda'nın aşkına doldur ver içem ayranı Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı (Kız) Var git oğlan sen bu dağların efesimisin Yaydığım ayranın kahyasımısın Yoksa başımın belasımısın Anam evde yoktur vermem ayran Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı (Erkek) Bunca yıldır gurbet elde dururum Çeker silahımı seni vururum Ya yaranı alır ya da ölürüm Gel kerem eylede doldur ayranı Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı (Kız) Ayranı atlarıma yüklerim Götürür de dağ başına dökerim Gurbet elde yarım varda beklerim Ondan başkasına verem ayranı Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı (Erkek) Tebsiye koydum da binliği tuzlu Ortadan kaldırak hele Aziz'i Bir kaşık ayranı ver hala kızı Hüda'nın aşkına doldur ayranı Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı (Kız) Tebsiye koydum binliği tuzlu Ortadan kaldırdık hele Aziz'i Sana feda ettim iki ala gözü Getir kabını da doldur ayranı Gülüm ayranı canım ayranı malım ayranı
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Munzur Dağında Bir Kuş
Munzur dağında bir kuş Kanadından vurulmuş Kani akmış munzur'a Munzur akmış durulmuş Oy dağlar dağlar beni Bu dert öldürür beni Bir yaralı ceylanım Dağlara saldın beni Av kovalar avcılar Tükenmez bu acılar Munzura der yanıyor Şalvar giymiş bacılar Analar çınar gibi Gözyaşı pınar gibi Düşlerine gömmüşler Acıyı dağlar gibi (Umudu dağlar gibi) |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Dersim Darda
Dağlar boyun eğmez gele dostlarım Kanar hergün içim herdem ağlarım Verdiğim ikrardan medet umarım Yteiş düzgün baba dersim darda Dersim darda Darda gardaş darda dersim çok darda Yol ver geçem dağlar dostlarım darda Kurban olam sana düzgün baba Dersim darda Dersim'in dağları zordur geçilmez Zalimin zulmüne boyun eğilmez Medet hızır senden umut kesilmez Yetiş düzgün bana dersim çok darda Dersim darda Akma munzur akma bu zulum bitmez Gözlerimin yaşı sel oldu dinmez Anadan banadan yardan geçilmez Yetiş düzgün baba dersim çok darda Dersim darda
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Çok Özledim Dersim Seni
Viran olmuş bizim köyler Yalnız kalmış menevişler Kurban olsun sana eller Çok özledim Dersim seni Munzur'un soğuk suları Serin olur yaylaları Issız olur geceleri Çok özledim Dersim seni Buralarda yaşanmıyor Kimse beni anlamıyor Dersim'e hiç benzemiyor Çok özledim dersim seni |
|
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Turna Gibi (Ali Diye Diye)
Turna gibi bir muamma İne Ali Ali diye Adını sormadım amma Konar Ali Ali diye Ak üstünde karaları Salmış saçın turaları Ah ettikçe yaraları Sızlar Ali Ali diye Dersim ellerinden soyu Selviye benziyor boyu Sanki abu kevser suyu Sunar Ali Ali diye Şah Merdan'a boyun büker Bütün evren teker teker Baktım bir can semah döner Hü der Ali Ali diye Ak gerdanda Zülfükar'ı Gönüldeki bütün varı Kerbela'da zarı zarı Yanar Ali Ali diye Zeynel der ki doğan güneş Huri meleklerine eş Alev alev düşen ateş Söner Ali Ali diye
|
|
|
|
#11 (permalink) |
|
Super Moderator
|
munzur
bir uzun havadır şu munzur dağı mor bir katar gibi dizilir gider saz çalınır akşamları cem olur gönlüm terazisi bozulur gider koca fırat vura vura başını benim anam döve döve döşünü aşar çığlıkları anacıkların ağıtlar yükselir munzur’a doğru ben de silah çattım şu munzurlar’da yıldızlara uludum yalnızlığı başı duman duman dağlara doğru yönelmiş gidiyor yörük kervanı söz-müzik: grup yorum |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Birlik Zamanı Dersim
Nice Padişahlar geldi cihana İlim almak için düştü gümana Her bir çesit atmış bir yana Kesilmemiş qal u qırı Dersimin Bismillah diyelim haktan inayet Ta ezel mazarı ihsanı Dersim Muhammet Mustafa şahı velayet On iki imamın lisanı Dersim Ceddimiz şah Hasan, şahı Horasan Himmeti bizlere olmuş sayeban Ikilik Perdesini atalım hemen Birlik makamıdır zamanı Dersim |
|
|
|
|
|
#13 (permalink) |
|
Super Moderator
|
dersim'de doğan güneş şu dersim’in dağları vay le le le vay şu dersim’in dağları vay yiğitlerin odağı vay le le le vay yiğitlerin odağı vay güne durmuştu gece vay le le le vay pusu kurulmuştu haince yırtılıyordu sesizlik le le le vay gerillanın mermisiyle dağların ılık yeli vay le le le vay kavgamızda yol alıyor d |