|
||
|
|
#1 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
Adana Yöresi Türkü Sözleri
Adana Köprü Başı
Yöre: Adana Kaynak: Selahattin Sarıkaya Adana köprü başı Otur saraya karşı Gel beraber gezelim Dosta düşmana karşı Vur çapayı çapayı Vur kazmayı kazmayı Kız başına bağlamış Oyalı da ipek yazmayı Pamuk içinde çiğit Elinde altın divit Hem sararmış hem solmuş Bir kız için bir yiğit Vur çapayı çapayı Vur kazmayı kazmayı Kız başına bağlamış Oyalı da ipek yazmayı *** Cahit Öztelli "Evlerinin Önü" adlı araştırmasında benzer bir türküyü şu şekilde aktarmaktadır (s.359) Adana'nın pamuğu Altın dolu sandığı İnanmayın hep yalan El kızının yandığı Vur çapayı çapayı Vur kazmayı kazmayı Pamuk içinde çiğit Belinde altın divit Hem sararmış hem solmuş Bir kız için bir yiğit Vur çapayı çapayı Vur kazmayı kazmayı Pamuğu dize çeker Sürmeyi göze çeker Yari güzel olanlar Kendini naza çeker Vur çapayı çapayı Vur kazmayı kazmayı
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#2 (permalink) |
|
Super Moderator
|
İlgi: Adana Yöresi Türkü Sözleri
Adana Yollarında
Yöre: Adana Kaynak: Abdurrahman Yağdıran Adana yollarında Pamuklar dallarında Allah canımı alsın Yarimin kollarında Gel Adanalı kız Güzel edalı kız Adana yollarında Gezemiyom yalınız Gitti pamuk dalına Sepet almış koluna Sevdiğim kız geliyor Hep salına salına Gel Adanalı kız Güzel edalı kız Adana yollarında Gezemiyom yalınız Ormanda çalı mıyım Çalının dalı mıyım Adanalı dururken Yabancı alır mıyım Gel Adanalı kız Güzel edalı kız Adana yollarında Gezemiyom yalınız
|
|
|
|
#3 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ağlarım (Yirmi Sene Gurbet Kahrı)
Yirmi sene gurbet kahrı az mıdır Bilmem ki ne için gezer ağlarım Mevsimi şaşırdım bahar yaz mıdır Ayları yıllara dizer ağlarım Derdimi diyemem yürekten doldum Yitirdim aklımı gayrı del'oldum Hasret gözyaşına düştüm boğuldum Azraile mektup yazar ağlarım Devran Baba ayrı kalmış yurdundan Hasta yatağına düşmüş derdinden Ölse ağlayanı yoktur ardından Vefasız dostlara kızar ağlarım |
|
|
|
|
|
#4 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ahu Gözlüm Tut Elimden
Ahu gözlüm tut elimden Vaz geçmeden emelimden Aşkın beni temelinden Yıkmadan gel yakmadan gel Derde salmadan başımı Noksan etmeden işimi Damla damla gözyaşımı Dökmeden gel akmadan gel Göz deymeden yapımıza Yıkılmadan tapımıza Kara deve kapımıza Çökmeden gel ihmadan gel Feymani'yim kaçma benden Usanmadı gönül senden Ecel tatlı canı tenden Çekmeden gel çıkmadan gel |
|
|
|
|
|
#5 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ala Geyik Gibi Boyun Sallarsın
Ala geyik gibi boyun sallarsın Kemend atıp yollarımı bağlarsın Bana derler niçin gülmez ağlarsın Mevlam gül dememiş nasıl güleyim Nöbet şekerimi ezenim yoktur İnce tülbentlerden süzenim yoktur Neyleyim köşkü neyleyim sarayı İçinde sallanıp gezenim yoktur |
|
|
|
|
|
#6 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ay Doğar Ayazlanır
Ay doğar ayazlanır Gün doğar beyazlanır Gelin olacak kızlar Hem gider hem nazlanır Haydi çiftetelliye Ayşe Fatma Hayriye Çapkınlıktan usanmaz Yaşı gelse elliye Ay doğar batar şimdi Yüklenir gatar şimdi Ben yarim kölesiyim İsterse satar şimdi Haydi çiftetelliye Ayşe Fatma Hayriye Çapkınlıktan usanmaz Yaşı gelse elliye Al beni ele beni Kalbur al ele beni Seveceksen kendin sev Sevdirme ele beni Haydi çiftetelliye Ayşe Fatma Hayriye Çapkınlıktan usanmaz Yaşı gelse elliye |
|
|
|
|
|
#7 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aşk Yoluna Canı Feda Kılanlar
Aşk yoluna canı feda kılanlar Sizde düştünüz mü zora ben gibi Bir Leyla misali Mecnun olanlar Yaktınız mı canı nara ben gibi Karagöz üstünde o keman kaşlar Kirpikler canıma tığ gibi işler Mah cemal üstüne dökülmüş saçlar Acep yanan yare var mı ben gibi Aşık Maşukunun esrarın saklar Mecnun Leyla için sahrayı bekler Yar yoluna canın veren aşıklar Bulmamış derdine çare ben gibi |
|
|
|
|
|
#8 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Baba Gızın Çok Muyudur
Baba gızın çok muyudur Bir gız sana çok muyudur Gırılası emmilerim Heç oğlunuz yok muyudur Gız anası gız anası Yakın gelin gınası Hani bunun öz anası Daşında mumlar yanası Samenim geldi duruyor Heral gına yahıcılar Yeni umudum kesildi Heral beni vericiler Gız anası gız anası Yakın gelin gınası Hani bunun öz anası Daşında mumlar yanası Doyulu bu söve daşlar Gölgelendi gabağaçlar İşte gelin gidiyorum Helallaşak çüt yoldaşlar Gız anası gız anası Yakın gelin gınası Hani bunun öz anası Daşında mumlar yanası
|
|
|
|
#9 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bak Sevdiğim (Kanlı Yaşlar)
Kanlı yaşlar aka aka gözümden Nasır çıktı gel de bir bak sevdiğim Ben kendimi sordum kendi özümden Kusur çıktı gel de bir bak sevdiğim Yollarımı Toroslardan aşırdım Yüreğimi kebap ettim pişirdim Saniyemi hesap ettim şaşırdım Asır çıktı gel de bir bak sevdiğim Gelmedik ne kaldı garip başıma Aklıma yaramıyordu boşuna Kilomu vurdum ben meheng taşına Sıfır çıktı gel de bir bak sevdiğim Ömrüm geçti gitti bitti zamanım Ters tersine döndü gayrı devranım Dostun dost üstünde dostluk nişanım Zifir çıktı gel de bir bak sevdiğim Devran Baba nasıl gönül eyleyim Ruh bedene küsmüş daha neyleyim Biri milyarlara böldüm söyleyim Küsur çıktı gel de bir bak sevdiğim
|
|
|
|
#10 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Belli Olmaz (Baki Değil)
Baki değil şu dünyanın ziyneti Ölüm kıyametin bir alameti Yolcuya yıldızın, ayın alameti Karanlıkta bakmayınca bell'olmaz Kimi yaşar birlik dirlik içinde Kimi nefse esir hürlük içinde İnsan hoş görünür varlık içinde Yiğit düşüp kalkmayınca bell'olmaz Zalimlerin bu dünyada nesi var Amma o dünyada endişesi var Kimin torbasında neyi nesi var Ağz'aşağı silkmeyince bell'olmaz Feymani kefinmiş servetin malın Hakka yakın eyler ahvalin, halin Sabrı var mı yok mu öğünen kulun Beliları ilkmeyince bell'olmaz
|
|
|
|
#11 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Ben De Yoruldum
Saklanmış yolların ardına gurbet Gözlemekten gayrı ben de yoruldum Gizlenmiş yılların ardına hasret Özlemekten gayrı ben de yoruldum Haber salamadım bir eşe dosta Ağlar garip gönlüm hep kara yasta Kaldım bir odada perişan hasta Üzülmekten gayrı ben de yoruldum Turnalara yol gösteren katardım Gurbet elde aşk orucun tutardım Bağı viran bülbül gibi öterdim Üzülmekten gayrı ben de yoruldum |
|
|
|
|
|
#12 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bileydim Derinci'ya Varmazdım
(ah) Bileydim de Derinci’ya varmazdım Gelen belelara da garşı durmazdım Çifte guzuları da garip goymazdım Yuvasız galdı garip anam çifte guzular (ah) Cenazemi de sardılar hayvana El ettiler de Badarsa’ya meydana Çifte guzularım da galdı da gadir Mevla’ma Emaneti senin gadir Mevla’m çifte guzunun |
|
|
|