|
||
|
|
#151 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
İlgi: Ankara Yöresi Türkü Sözleri
Taş dönmüyor dönmüyor
Taştan bulgur inmiyor Sağ olasın kaynana Pişirdiğin yenmiyor (Bağlantı) İnin kuşlar inin özün başına Mayil oldum yarin hilal kaşına Bir destim var deriden Gel beriden beriden Senin sevdan değil mi Beni böyle eriden Bağlantı Arpa yoldum az kaldı Tel kırıldı saz kaldı Kurban olam sevdiğim Kavuşmaya az kaldı Bağlantı |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#153 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kor ateşlere yanarım
Tenim tutuşur tutuşur Sevdan benden geçer sandım Külüm tutuşur tutuşur Emek verdim yıllarına Canım koydum yollarına Dolanaydım kollarına Elim tutuşur tutuşur Ağrı dağı kadar yüce Derdim dağlardan da koca Hiç durmadan gündüz gece Yolum tutuşur tutuşur Eroğlu'yum desem dile Düşürdün dilden dile Ahirete göçsem bile Ölüm tutuşur tutuşur |
|
|
|
|
|
#154 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Tık dedi gapı görümcesi geldi
Halin nedir gelin hanım dedi Vah goca ciğeri kediler yedi Halin nedir gelin hanım dedi Ah şu kediyi dutu dutu virsem Ganadını budunu didi didi versem Tık dedi gapı gaynanası geldi Halin nedir gelin hanım dedi Vah goca ciğeri kediler yedi Sağlık olsun gelin hanım dedi Ah şu kediyi dutu dutu virsem Ganadını budunu didi didi versem |
|
|
|
|
|
#155 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Vara vara vardık bağa
Sırtımızı gerdik dağa Kolcubaşı Hacı Ömer Ağa Beyler haberiniz olsun aman İstanbul'dan gelir ipek Elimizde yağlı tüfek Biz bu yerden nasıl da gidek Beyler haberiniz olsun aman Ankara'dan gider ekin Yükümüzün biri kefin İçimizde yoktur hekim Beyler haberiniz olsun aman (TRT'de yer almayan kısım) Üç yük tütün kıyılacak Ankara'ya kuyulacak Kolcubaşı vurulacak Beyler haberiniz olsun aman *** Ahmet Şükrü Esen "Anadolu Türküleri" adlı kitabında türkünün çeşitlemesini şu şekilde aktarıyor, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Emel Matbaacılık, 1986 - Ankara, s.170 Vara vara vardık dağa Sırtımızı verdik bağa Zalim misin Seyfi Ağa Beyler habarınız olsun Vara vara vardık ekin Yükümüzün biri kefin İçimizde çoktur hekim Beyler habarınız olsun Tütün gelir kasa ile Kıyamadım tasa ile (Okunmuyor) Paşa ile Beyler habarınız olsun Nevşehir'den gece geçtik Acı tatlı suyun içtik Biz bu candan dünden geçtik Beyler habarınız olsun Üç yük tütün kıyılacak Nevşehir'de duyulacak Kolcubaşı vurulacak Beyler habarınız olsun
|
|
|
|
#156 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Yağmurcuğum yağıvir
Kuyucuğum doluvir Ekmek getir yiyelim Gaytan getir giyelim Allah Allah diyelim Üşüdüm üşüdüm üş oldum Bir topacık kiş oldum Kişimi elimden aldılar Beni yola saldılar Yolda bir yumak buldum Yumağı ebeme virdim Ebem bana darı virdi Ben darıyı guşlara virdim Guşlar bana ganat virdi Ganatlandım göye ucdum Göy bana yağmır virdi Ben yağmırı yire virdim Yir bana çimen virdi Ben çimeniği goyuna virdim Goyun bana guzu virdi Ben guzuyu beğlere virdim Beğler bana at virdi Bindim gittim Garasu’ya Garasu’da ganlar akar İki bülbül bana bakar Getirin ganımı içelim Akseray’a göçelim Akseray’ın kilidi Gece geler kim idi Emmim oğlu Musacık Golu budu gısacık Çık çık çık
|
|
|
|
#157 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Nazlı yar ardından gidem diyorum
İleri gidemem yol bana küsmüş Bülbülsüz gönlümde gülü nideyim Açmıyor bahçemde gül bana küsmüş Bir selam gönderdim almamış yarim Çağırırım bana dönmüyor zalim Nazlı yar küserse nic'olur halim Gelmiyor mektubu pul bana küsmüş Eroğlu'yum yanıp kül olsam bile Söylenir sevgimiz hep dilden dile Alışmalı artık şu gurbet ele Sılaya dönemem yar bana küsmüş |
|
|
|
|
|
#158 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Yatırmışler de yazımı (guzum oy oy oy) hicin gibi
(yavrım yavrım da oy oy oy) Sarı saçı da (guzum) sicim gibi (yavrım oy oy) Gelin gardaşlarım yavrıma (oy oy oy) Ağlıyalım da bacım gibi (yavrım oy oy) Mezerin de yol üstüne gazsınlar (oy oy oy) Yol üstüne goysunlar (yavrım oy oy oy) |
|
|
|
|
|
#159 (permalink) |
|
Super Moderator
|
(Aman)
Yatıvermiş (de) Kargalı'nın düzüne Salıvermiş ellerini yüzüne Zalım kurşun nerden değmiş dizine Kalk birader usul usul gidelim Kalk birader yavaş yavaş gidelim (Aman) Yatıvermiş (de) Kargalı'nın bayıra Salıvermiş ellerini çayıra Kadir Mevlam ikimizi kayıra Kalk birader usul usul gidelim Kalk birader hanemize gidelim |
|
|
|
|
|
#160 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Yaz baharı geldi geçti ömrümün
Hazan yeli talan etti gidiyom Vahı kaldı ahi geçti ömrümün Bu gün yarin o da bitti gidiyom Önce emekledim sonra yürüdüm Niceleri pesim şifa sürüdüm Bunca yıldır ucun ucun eridim Yok oldu bedenim bitti gidiyom Eroglu'yum ummanlara dalarım Bir dokunsan bin bir derdi sayarım Zembereğin bozuk yoktur ayarım Ayları yıllarca kattım gidiyom Eroğlu'yum efkarımdan söyledim Derman arar iken derdi boyladım Bilmezler ki kaç hekime söyledim Daldım ummanlara aktım gidiyom
|
|
|
|
#161 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Dağlar taşlar şahit olsun
Sevmemeye yemin ettim Evinize buğday dolsun Gelmemeye yemin ettim Çiçek açsın bağın bahçen Altın askı dolsun bohçan Bir padişah olsun kocan Bilmemeye yemin ettim Yalan yanlış hepsi sende Gör gerçeği yere in de Cenazen varsa camide Kılmamaya yemin ettim Çiçek açsın bağın bahçen Altın askı dolsun bohçan Bir padişah olsun kocan Bilmemeye yemin ettim |
|
|
|
|
|
#162 (permalink) |
|
Super Moderator
|
(Aman) Yiğidin bindiği arap atıdır
Şahinin yediği durna etidir Yoksa Sultan nişanlın mı kötüdür Bir derdin var bilemedim sevdiğim Ayrıldım Sultanım gidiyom senden Gönül vazgeçer mi sevdiği yarden Ankara başıma oluyo zindan Gençliğime sebep oldun sevdiğim Sultana yaptırdım şimşirden tarak Tara zülüfünü gerdana bırak Sultan mahkede yan yana durak Hakim merhamete gelene kadar Bir bulut kaynıyo çorum elinden Ucu pullu mektup geldi yarimden Doğan aylar ben doğayım yerinden Sultanın üstüne doğup gideyim
|
|