|
||
|
|
#51 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
İlgi: Afyon Yöresi Türkü Sözleri
Kara çadır yellenir mi
Körpe çocuk dillenir mi Ne darılın hacı baba Yeni gelin söylenir mi Koyun gelir kuzuyunan Ayağının tozuyunan Gelin Ayşe'm suya gitmiş Yanı körpe kuzuyunan Kara çadır eğmeyinen Üstü sedef düğmeyinen Güzel Ayşe'm sele atmış Kaynanası dövmeyinen Keklik gelir seke seke Çamurlara bata bata Gelin Ayşe'm suya gider Efelere baka baka |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#52 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kara da koçun boynuzu
Siyah da saçın kunduzu aman aman Koyver de yosmanın kızı Doğdu şafak yıldızı aman aman Haydi de bir tanem çarşıdan aman aman Biraz da alalım komşudan Kara da koç meler gelir Dağları deler gelir aman aman Gurbete giden gelinin Aklına neler gelir aman aman Haydi de bir tanem çarşıdan aman aman Biraz da alalım komşudan |
|
|
|
|
|
#53 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Karahisar kalesi yıkılır gelir
Zülüfler gerdana dökülür gelir Bir yiğit de sevdiceğin almazsa Yaşları gözünden dökülür gelir (O yiğidin ömrü sökülür gelir) (Bağlantı) Yayladan gel allı gelin yayladan Kesme umudunu gadir Mevla'dan Ver elini garlı dağlar aşalım Bayramlaşalım Gapıya bağladım gınalı goçu Harmanlar galdırdım gız senin uçu Eğer anan seni bana vermezse Afiyonun damları gız benim uçu Bağlantı Ben bir goyun olam sen de bir guzu Meleye meleye getirem yazı Bağlantı
|
|
|
|
#54 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kayalar katmer olsa
Sevdiğim esmer olsa Sevdiğimin yanağı Balınan şeker olsa Amanın ocakta bakla Kaynanam ortadan çatla Oğlunu sandıkta sakla Ara lilo lay lay lay lay lam Tara lilo lay lay lay lay lam Kayalar eklenir mi Köşeler beklenir mi Oğlannan kızın derdi Deveye yüklenir mi Amanın ocakta bakla Kaynanam ortadan çatla Oğlunu sandıkta sakla Ara lilo lay lay lay lay lam Tara lilo lay lay lay lay lam Kayalarım düz düze Oturalım diz dize Otururken diz dize Ayrılık geldi bize Amanın ocakta bakla Kaynanam ortadan çatla Oğlunu sandıkta sakla Ara lilo lay lay lay lay lam Tara lilo lay lay lay lay lam Patlıcanı doğradım Doğradım da vurmadım Kendim güzel olmaynan İftiraya uğradım Amanın ocakta bakla Kaynanam ortadan çatla Oğlunu sandıkta sakla Ara lilo lay lay lay lay lam Tara lilo lay lay lay lay lam Yarim seni ararım Aradım bulamadım Kimseye soramadım Ben sensiz olamadım Amanın ocakta bakla Kaynanam ortadan çatla Oğlunu sandıkta sakla Ara lilo lay lay lay lay lam Tara lilo lay lay lay lay lam
|
|
|
|
#55 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Virandır bahçenin gülleri viran
Ölür mü dünyada dengini bulan Önünü koyup da sonunu sayan Ölür de bir murada eremez Beyler aman gidelim Keklik öter yükseğinde kayanın Gelin gider gölgesinde mayanın Bu dünyada sevdiğini saranın Gündüzü arife gecesi bayram Beyler aman gidelim Atımın başında püsküllü koza Kanlarım karıştı toprağa toza Elin nişanlısı yar m'olur bize Ver elini kömür gözlüm gidelim Beyler aman gidelim Er sabahtan mavzerler takladı Berberoğlu cenazemi bekledi Mayser gelin kır atımı örkledi Verin benim filintamı sırata Beyler aman gidelim Erenlerin türbesini taşladım Bilmem sevap bilmem günah işledim Öpim derken al yanaktan dişledim Affetsinler benim suçumu Beyler aman gidelim Kır atıma bindim Çerkeş'ten geçtim Kayalar dağında al kanlar saçtım Elimde mavzer Dinar'ı bastım Duymadın mı Kaymakam bey şanımı Beyler aman gidelim
|
|
|
|
#56 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bohurcular bölük bölük geldiler
Ciğerimi delik delik deldiler Mustafa'yı şu çimene serdiler Malı yağma ırzı beylik dediler Sular akmayınca durulmazimiş Gönül gezmeyince yorulmazimiş Kocalıkta demler sürülmezimiş Gençlik elde iken sürem demleri Kahbe felek değirmenin döndü mü Bağın bahçen sular ile doldu mu Ben yaparım sen yıkarsın bendimi Döne döne nöbet bile geldi mi Çıkaydım Kumalar'ın düzüne Martinimi alaydım yüzüme Onbeş sene az geliyor gözüme Yandım Allah müfrezeler elinden Burçak verin kır atıma kişnesin Fitil salın yarelerim işlesin Ben ölürsem nazlı yarim n'işlesin Kalk gidelim ela gözlüm dağlara Kır ata bindim de Macıl'dan geçtim Kumalar dağ'ına al kanlar saçtım Onbeş atlıynan Dinarı bastım Duymadın mı Kaymakam bey ünümü
|
|
|
|
#57 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Koca Mustafa da al kanlar kustu
Jandarmalar dumanından duramaz Mustafa der bu dağ bize yaramaz Belki müfrezeler vururlar bizi Zindan boğazını müfreze bastı Koca Mustafa da al kanlar kustu Bunu gören İnce Memed koydu da kaçtı Şahinin yuvadan kaçtığı gibi Haydarlı üzeri çifte değirmen Ankara'dan geldi vur emri ferman İnce Memed der ki ben burda durmam Bugün müfrezeler basarlar bizi Yörüklerin keçileri alabaş Mustafa'nın varacağı Karataş Aman İnce Memed yanıla ulaş Şimdi Bohurcular vururlar bizi Müfrezeler bölük bölük geldiler Ak göğsümü delik delik deldiler Hükümet önünde resmim aldılar Ak kağıt üstünde görün siz beni
|
|
|
|
#58 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kırklar'a vardım emme gezmedim
Galem alıp gözelleri yazmadım Bu gara yazıyı gemdim yazmadım Yazan katip galemin gırılmadı mı Kırıklar'ın sıra sıra söğüdü Ben giderken yapracığı göğüdü Tükendi mi Kırklar'ın yiğidi Gak gidelim İnce Memed dağlara Müfrezeler bölük bölük geldiler Akbağırımı delik delik deldiler Goca Mustafa'nın öldüğünü bildirdiler Gak gidelim Karataşlım buradan Goca Mustafa da atar atar vuramaz Buhurcular dumanından duramaz İnce Memed bu iş bize yaramaz Gak gidelim Karataşlım buradan Çadır gurdum Kumalar'ın düzüne Aynalı martinimi aldım yüzüme O gız vermiş gül memesini ağzıma Yüzbir sene az geliyor gözüme Goca Mustafa gaktı gayalara dayandı Keten göynek al gannara boyandı İnce Memed buna can mı dayandı Gak gidelim Karataşlım buradan Goca dağ başında bir ulu gavak Dibinde açılmış gül tabak tabak Gözelin goynunda tez olan sabah Çirkinlere var ömrünü yoğetti
|
|
|
|
#59 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aldım martini indim Dinar'a
Söylen Osman bey'e versin bin lira Bizden selam söyleyin hep yarenlere Şimdi müfrezeler çevirir bizi Sabah namazından dağlardan aştım Cumalan yaylasına al kanlar saçtım Martim kucağında Dinar'ı bastım Duymadın mı Kaymakam bey namımı Başmakçı'dan çıktım bir at kişnedi Üzengisi ayağımı dişledi Telgraflar Ankara'ya işledi Şimdi müfrezeler çevirir bizi Buhurcular bölük bölük geldiler Ak bağrımı delik delik deldiler Şu Dinar'da resmimi aldılar Ak kağıt üstünde tanıyın beni Yörüklerin keçileri alabaş Mustafa'nın ah çektiği Karataş İnce Memed olmaz bize arkadaş Ver elini Kareyserli gidelim Çakın atları çayıra çakın Kurşun tuttu pınarı taşlara yatın Allah'ın aşkına vurasıya atın Şimdi müfrezeler vururlar bizi Atıma bindim de elimde dizgin Şahinin payına iner mi kuzgun Var mı bizim gibi sıladan bezgin Sılanın dikeni gül oldu bize Buhurcular Akgedikten ünledi Koca Mustafa kulak verdi dinledi Candarmanın kulağından ennedi Düş arkama kömür gözlüm gidelim Koca Mustafa da gençten bir uşak Beline kuşanmış binbeşyüz fişek Peşine düştü onbin genç uşak Koyverin efeyi salıverin gitsin
|
|
|
|
#60 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Buhurcular atar atar vuramaz da
İnce Memed dumanından duramaz Kalk gidelim bu el bize yaramaz Şimdi müfrezeler basarlar bizi Yörüklerin keçileri alabaş da Mustafa'nın varacağı Karataş Aman İnce Memed imdada ulaş Şimdi müfrezeler basarlar bizi Buhurcular bölük bölük geldiler de Ak bağrımı delik delik deldiler Şu Dinar'da resmini aldılar Ak kağıt üstünde görsünler bizi |
|
|
|
|
|
#61 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kınası karılır da tasda da ney ney
Oğlan evi de pek havasda ney neyaman Kız anası da kara yasda da ney ney Yarenim kınan kutlolsun (sadıcım) Orda dirliğin tatlolsun ney neyaman Tuz kabını da tuzsuz koyan ney ney Baba evini de ıssız koyan ney neyaman Anasını da kızsız koyan ney ney Yarenim kınan kutlolsun (sadıcım) Orda dirliğin tatlolsun ney neyaman Kayalarda karıncalı ney ney Yanı çifte de görümceli ney neyaman Hem dayılı da hem amcalı ney ney Yarenim kınan kutlolsun (sadıcım) Orda dirliğin tatlolsun ney neyaman Kızın anası kezban anası Kızınız gidiyor nazınız gidiyor Bu gün de akşamlık akşamlık Yarın da öğlenlik öğlenlik Misafir galdı da söylemez oldu Fişneden hoşafında bişdi Neyde ney ney ney Gelinlik nişanın düşdü Ney ney neyde neyaman ney Kız anadan da ayrı da düşdü Ney ney ney Aman anam gadın anam ben gidiyorum Evinizi hepinizi terkediyorum Ney ney neyde neyaman ney
|
|
|
|
#62 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kınası karılır tasta
Oğlan evi pek havasda Kız anası kara yasta Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Tuz kabını tuzsuz koyan Goc’evleri ıssız koyan Anasını kızsız koyan Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Ana hamama vardın mı Yunduğum yeri gördün mü Şimdi kıymetim bildin mi Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Kaya dibi karıncalı Yanı çifte görümceli Hem dayılı hem amcalı Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Gayınnam hamama varsa İk’ayağı birden kaysa Hamam tası bana kalsa Yarenim kınan kutlu olsun Orda dirliğin tatlı olsun Atlayıp geçer eşiği Sofrada kaldı kaşığı Gelin evlerin ışığı Kızınız gidiyor da nazınız gidiyor da Bugün akşamlık yarın öğlenlik Misafir kaldı da söylemez oldu
|