|
||
|
|
#76 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
İlgi: Hayata dair...
Sana geldim denize giden ırmak gibi,
Yatağımı değiştirdim dağlarıma kıydım, Her şeyi boşladım senin uğruna... Dostlarımdan ayrıldım çocukluğumu unuttum, Ömrümün her damlası tuzunu sonsuzluğundan aldı Güneşin dağıttı foltlorumu... ... Kanımın düşlerimin çılgınlığımın ecesi, Sana verdim belleğimi bir tutam saç gibi, Artık yalnız senin karlarında uyuyorum, Yatağımdan çıktım perilerimi kovdum Boş verdim nicedir efsanelerime... ... Sarmaşığım sessiz soluksuz büyüyen, Sana bağlı bir sarmaşık sökülüp atılıncaya dek... Basa basa aşındırdığın taşım, İskemleyim seni bekleyen eski yerinde, Alnının boşluğa bakarken yandığı camım, Yalnız sana yönelmiş beş paralık bir romanım... Bir mektubum açılıp sonra okunması unutulmuş, Tamamlamaya değmez yarım kalmış bir cümleyim... Ürperişi çiğnenmiş odaların, Geçerken yaydığın güzel kokuyum, Ve sen çıkıp gidince, mutsuzum aynan kadar... (...Louis Aragon) |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#77 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bazen inatla sever insan...
Bir plaza kapısı gibi yaklaşana kapılarını açtığında; Ne kendine verdiği sözler gelir aklına, ne de adına “aşk” dediği büyük boşluklar... Söylenir; “-Hoşgeldin... Ne kadar da aynı iklimin sevgilileriyiz...” ... Çoğu kez karşılıksız sever insan... Hayatının sırlarına ortak edeceği insan seçimini; durarak, düşünerek, “az bekle” diyerek yapmaz... “-Düşünüyorum da... En çok ikimiz için yarın ve dün yok...” ... Ne kadar sevebilirse, hep o kadar sever insan... Özlemlerine, beklentilerine, ne verip ne alabileceğine bakmaz... Sadece “Beni ne kadar seviyorsun”un cevabını bildiğini sanır... “-Ellerim bu kadar açılıyor... Ama dünyalar kadar”... ... Rakamsız, matematiksiz, hesapsız sever insan... “Farklı bedenlerin bir insanıyız” der; “-Sen ve ben eşittir mutluluk... İki kere iki dört...” ... Aşkın kanununu okumaz insan... Yazar... “Sende tutuklu kaldım” diye mahkûmiyetini anlatır; “-Esaretim sensizliktir... Özgürlüğüm seninle...” ... Bedelsiz, beklentisiz, karşılıksız sever insan... “Ben seni seviyorsam; bundan sana ne” diyerek... Kavuşma hayalleri, gerçeğini bastırır... “-Senin olduğun yerde... Seni düşündüğüm yeri özlüyorum...” ... Ama nasıl severse sevsin insan... Her kavuşma, bir terk ediştir aslında... Tıpkı hesapsız kavuşmalar gibi, hesapsız ayrılıklar yaşar... “-Beyaz atlı prens sandım... Korkulu rüyanın kahramanıymış meğer...” ... Hesapsız sevmelere koşan kalbiyle, hesaplaşma vakti gelmiştir artık... Gökkuşağı gibi her köşesi rengarenk kalbinin; kömür karasına dönüşmesini izleyip ağlama vakti... “-Yüreğim yanıyor... Ciğerim kanıyor... Bitmeseydi öykümüz böyle...” |
|
|
|
|
|
#78 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Kızılderililer’in şöyle bir deyişi vardır:
“-Bir insanı yargılamadan önce gökte üç ay eskiyinceye dek onun makosenleriyle yürü...” Dışarıdan bakınca pek çok hayat yanlış, mantıksız, delice görünebilir... Dışarıda kaldığın sürece insanları ve ilişkileri yanlış yargılayabilirsin... Yalnızca içinden, yalnızca gökte üç ay değişene dek onun makosenleri içinde yürüyerek; dürtüler, duygular, insanı farklı davranmaya yönelten nedenler anlaşılabilir... Anlayış, bilgiçliğin kibriyle değil, alçakgönüllülükle doğar... |
|
|
|
|
|
#79 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Dostluk insana erdem kazandırır...
Bir başka deyim ile; erdem, dostluğun oluşmasının yardımcısıdır... Erdem, tek yaşayan insan için değil, toplum halinde yaşayan insanlar içindir... Erdemliliğimizin varlığı, ancak birlikte olduklarınızın kabulü ile gerçeklik kazanır... ... Erdem olmadan, dostluğun hiçbir türü olmaz... Dostluğu hem doğuran hem sürdüren erdemdir... Erdemden daha çok sevilebilecek hiçbir şey yoktur... Hiçbir şey onun kadar kendine sevgiyi çekmez... ... Dostluktan gelen sevecenliği, doğanın oluşturduğunu anlamak güç değil... Sevgi ile yüklü dostlar isterler ki, aralarında yardım istemekten çok yardım etmeye hazır olsunlar... Böylece hayatlarına onur kazandırırlar... (...Çicero) |
|
|
|
|
|
#80 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bazen “şey”lerin anlamını bilmek yetmez...
Bazen “şey”lerin ne anlama gelmediğini de bilmek gerekir... Mesela sevdiğiniz insanın ne yapabileceğini bilmemenin ne anlama geldiği gibi... Her şey parçalanır... Özellikle de kuralların ve kanunların tertipli düzeni... Dünyaya bakma biçimimiz aslında bizim kim olduğumuzdur... Dünyaya güzel bir bahçeden bakarsanız her şey neşeli gözükecektir... Yüksek bir platoya tırmanırsanız yağma ve cinayet görürsünüz... Doğruluk ve güzellik bakanın gözündedir... Ben her şeyi anlamaya çalışmaktan çok uzun zaman önce vazgeçmiştim... (...Bob Dylan) |
|
|
|
|
|
#81 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Sacha Guitry’e
“Dünyada en güzel şey nedir” diye sordular... Guitry, bu soruyu “Sevmek” diye cevapladı... -Peki ondan sonra?... “Sevilmek” dedi Guitry... -Neden sevmek sevilmekten daha güzel?... Guitry,”İnsan” dedi; “-Sevdiğine sevildiğinden daha çok emindir de ondan...” |
|
|
|
|
|
#82 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aşk nedir?... Bu çok basit; Aşk; hayatımızı artıran, genişleten ve zenginleştiren her şeydir...
Tüm iniş ve çıkışlarıyla aşk; problemsiz bir araç gibidir... Problemli olan sadece direksiyon, yolcular ve yoldur... (Franz Kafka) |
|
|
|
|
|
#83 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aşkı ölçmek, sınamak, denemek ve kurtarmak için aşka yönelttiğimiz bütün sorular belki de her şeyin yanı sıra aşkı kısaltmaya da yarıyor...
Belki de sevemememizin nedeni çok sevmek istememiz... Yani karşımızdaki kişiden hiçbir istekte bulunmaksızın ondan onunla birlikte olmaktan başka bir şey istemeksizin kendimizi ona verecek yerde ondan bir şey (aşk) talep etmemizdendir... (...Milan Kundera) |
|
|
|
|
|
#84 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Seni sevdiğimi göreceksin sevmediğim zaman,
Çünkü iki yüzüyle çıkar karşına hayat... Bir sözcük sessizliğin kanadı olur bakarsın Ateş de pay alır kendine soğuktan... ... Seni sevmeye başlamak için seviyorum seni, Sana olan sevgimi sonsuzlaştıracak, Bir yolculuğa yeniden başlamak için: Bu yüzden şimdilik sevmiyorum seni... ... Sanki ellerimdeymiş gibi mutluluğun Ve hüzün dolu belirsiz bir yarının anahtarları Hem seviyorum, hem de sevmiyorum seni... ... Sevgimin iki canı var seni sevmeye. Bu yüzden sevmezken seviyorum seni Ve bu yüzden severken seviyorum seni... (...Pablo Neruda) |
|
|
|
|
|
#85 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Öylesine geniş ki yüreğim bir deniz gibi,
Güler yüzün bir güneş ışığınca, Tatlı ve derin yalnızlığında, Dalganın dalgaya sessiz karıştığı yerde... ... Gece mi bastırdı, gün mü yoksa, bilmiyorum. Güler bana o tatlı, o sevimli güneş ışıltılı yüzün, Ben bir çocuk gibi mutluyum. ... Gece yarısı bir de rüzgar Yavaştan yavaştan pencereme çarpar. Bir sağanak başlamış inceden, Damlar odama yavaşça. Mutluluğumun düşüdür benim, Rüzgar gibi yalar geçer yüreğimi. Bir buğudur o bakışında senin. Bir yağmur tadıyla sarar yüreğimi. (...Nietzsche) |
|
|
|
|
|
#86 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Eğer sen insanı insan olarak
ve onun dünya ile ilişkisini de insancıl bir ilişki olarak görürsen, sevgiyi ancak sevgi ile, güveni ancak güven ile değiştirebilirsin... ... Eğer sanattan zevk almak istersen, sanat kültürüne sahip bir insan olman gerekir... ... Eğer öbür insanlar üzerinde etkili olmak istersen, öbür insanlar üzerinde gerçekten canlandırıcı ve uyarıcı bir etkisi bulunan bir insan olman gerekir... ... İnsan ile -ve doğa ile- ilişkilerinin her biri, senin gerçek bireysel yaşamının, iradenin nesnesine uygun düşen belirli bir belirtisi olmalıdır... ... Eğer sen karşılıklı sevgi uyandırmadan seversen, yani seven insan olarak senin dirimsel belirtin ile sen kendini sevilen insan durumuna dönüştürmüyorsan, senin aşkın da bir mutsuzluktur, talihsizliktir... (...K.Marx) |
|
|
|
|
|
#87 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Silgi kullanmadan resim çizme sanatına hayat deniyor,
... Öylesine güçlü olun ki, hiçbir şey huzurunuzu bozmasın... Dostlarınıza değerli oldukları hissini verin... Her şeyin iyi yanını görmeye çalışın... Başkalarının başarılarına kendi başarınız kadar sevinin... Geçmişin hatalarını unutun ve onlardan yararlanın... Neşeli davranın ve herkese gülümseyin... ... Kuşkular karşısında çok düzeyli, Öfke karşısında çok olgun, Korkular karşısında çok güçlü ve Sorunlar karşısında çok mutlu olun ki, Silgiye ihtiyacınız kalmasın... (...Christian Larson) |
|
|
|
|
|
#88 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Heyecan ve duygularınızı kontrol altında tutmalısınız...
Örneğin, kızdığınız zaman tansiyonunuz altı derece artar... Bunun kalbiniz üzerindeki zararlı baskısını bir düşünün... Bir kimseyi hatasından dolayı suçladığınız zaman da o insanın kalbi üzerinde büyük bir baskı yapmış olursunuz... Bir problem yüzünden sinirlenir veya kızmaya başlarsanız hemen bu problemi kafanızdan atıp gevşemeye bakın... Bu sayede iç huzursuzluğunuzu ortadan kaldırırsınız... Kalbimiz; duygularını kontrol edebilen, neşeli ve huzurlu insanlardan hoşlanır. (...Dr. Charles Miner Cooper) |
|
|