|
||
|
|
#151 (permalink) |
|
Super Moderator
![]() Giriş Tarihi: May 2006
Mekan: Zonguldak
|
İlgi: Hayata dair...
Ey güzel mehtap
Hatırlıyorum şimdi, Yıl biterken Bu tepede gelirdim seni seyretmeye, Hüzünden ağırlaşmış yüreğimle... ... Ve sen; Şimdi yaptığın gibi Yine böyle, ormanın üstünde asılı Işıtırdın her yeri... Ve benim; Çileli hayatımın değişmeyen çizgisi kazınmış. Titrek ve bulutlu kirpiklerimin altındaki gözlerimde Yansırdın... ... Ey güzel mehtabım; Şimdi Aramızda bir dostluk yoludur O ışıltılı anı ve Anlatır Benim en acılı zamanlarımı... Ah... Gençlikte her şey ne kadar farklıydı.. Umutlar yığınla ve Henüz yaşanmışlıkların geçmişi o kadar kısayken... Ve... Henüz o ümitler ve o yaşanmışlıklar Acıdan çok güç verirken ruhuma... (...Giacomo Leopardi) |
|
|
|
| Faydalı Linkler |
|
|
#152 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aşk yaralar...
Ellerle ayakları delip parçalamayan aşk yoktur... Aşkın şiddetli mutluluğu, aynı zamanda aşkın şiddetli acısıdır... Acının peşinden koşmuyorum, ama acıtıyor... Acı çekmenin peşinden koşmuyorum ama acı çekiyorum... Ürkmemek, uğraşmamak, aşkın yolundaki bu şeyleri görmezden gelmek en iyisi... Bu aşk kolay değil; Ama yalnızca imkansız olan uğruna çabalamaya değer... (...Jeanette Winterson) |
|
|
|
|
|
#153 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Sadece neşeli arkadaşlarınız olsun... Suratsızlar sizi
çeker...Öğrenmeyi sürdürün: Bilgisayar, el sanatları, bahçecilik, ne olursa... Beyniniz âtıl kalmasın... Âtıl kafa, iblisin tezgâhıdır... İblisin adı da, alzheimer’dır... Sık sık, uzun uzun, vargücünüzle gülün... Soluksuz kalıncaya kadar gülün... Gözyaşları olacaktır... Katlanın, yas tutun, başka yaşantılara geçin... Sevdiklerinizle doldurun çevrenizi, aile, kuş, balık, müzik, bitkiler, hobiler, ne olursa... Eviniz sığınağınızdır... Sağlığınızın kıymetini bilin... İyiyse üstüne titreyin... Bozuksa düzeltin... Siz kendiniz düzeltemiyorsanız yardım sağlayın... Vicdan azabından uzak durun... Çarşı pazarda gezin, komşu illerde dış ülkelerde dolaşın, ama sakın suçluluk, pişmanlık duygusuna yönelmeyin... Sevdiğiniz insanlara onları sevdiğinizi söyleyin her fırsatta... ...Ve hiç unutmayın ki yaşam, aldığımız soluklarla değil, soluk kesen anlarla ölçülür... (...George Carlin) |
|
|
|
|
|
#154 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Öğrencileri Konfüçyüs’e bir devletin ne zaman iyi yönetilmiş olacağını sordu...
Şu cevabı aldılar: “-Yakındakiler sevinir, uzaktakiler oraya gelirse...” ... Bir bey Konfüçyüs’e devlet yönetimine nasıl kişileri getirmesi gerektiğini sordu... Şu cevabı aldı: “-Kendi kendisini yönetebilen için devlet yönetiminde bir güçlük yoktur... Kendi kendisini yönetemeyenin, başkalarının başına geçmek nesinedir?...” ... Konfüçyüs’e bir hükümdarın yanında çalışanların nasıl davranmaları gerektiği soruldu... Konfüçyüs şu cevabı verdi: “-Onu hiçbir zaman aldatmamalı ve yanlış kararlarında ona direnmelidirler...” |
|
|
|
|
|
#155 (permalink) |
|
Super Moderator
|
İnsanları birleştiren duygular, ayıran da fikirlerdir...
Duygular bizi bir araya getiren basit birer bağdır... Fikirler ise, çeşitlilik prensibinin temsilcileridirler ve bu yüzden insanları çeşitli gruplara ayırırlar... Gençliğin dostluğunu meydana getiren duygulardır... Yaşlılığın hiziplerini çıkaran ise fikirlerdir... Eğer, bunun zamanında farkına varabilir ve başkalarına daha toleranslı bir gözle bakacak şekilde düşüncelerimizi eğitebilirsek, daha barışçı bir karaktere sahip olur ve fikirlerin dağıttığı insanları, duygu bağları ile bağlamayı başarırız... (...Goethe) |
|
|
|
|
|
#156 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Aşkın doğurduğu istek...
Yani bütün yüzyılların şairlerinin dinlenmeden sayısız biçimlerde dile getirdikleri ve bir türlü tüketemedikleri gibi, hakkını da veremedikleri bu istek... Kaynağını bireyin günlük ihtiyaçlarında ve yoksunluklarında bulamaz... Sevilen varlığın elde edilememesinden doğan acı için de durum aynıdır... Bu mutluluk da, bu acı da; kendi amaçlarının gerçekleşmesi konusunda yerine başka bir şey konulmayacak bir fırsatı ele geçirmiş olduğunu kavrayan ve bunun hem kazanılabilir, hem de kaybedilebilir olduğunu bilen tür ruhunun çırpınışlarıdır... Yalnızca türün sınırsız bir hayatı vardır ve bundan ötürü, sınırsız bir istek duyan, sınırsız bir doygunluğa erişen ve sınırsız acı çekebilen şey, yalnız tür ruhudur... Ama tutkulu aşkta, bütün bunların, ölümlü bir insanın yüreğine sıkıştırılmış olduğunu görüyoruz... Öyleyse, bu çeşit bir gönlün, neredeyse patlayıp dağılacak gibi olmasına ve içine dolan sonsuz zavallılık ile sonsuz coşkunluğu dile getirecek sözü bulamayışına şaşırmamak gerekir... (...Schopenhauer) |
|
|
|
|
|
#157 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Hükümdar tarafından bir eyaleti yönetmesi için atanan bir öğrencisi geldi,
Konfüçyüs’ten öğüt almak istedi... Konfüçyüs o eyalet halkının nasıl kişiler olduğunu sordu... “Şehirde idareleri çok zor, güçlü kişiler var” diye cevap verdi yeni yönetici... Konfüçyüs ona şu öğüdü verdi: “Ciddiyetle ve titizlikle en cesur ve asi olanlar el altına alınabilir. Yüksek kalplilik ve adaletle güçlüler kendi yanına çekilebilir. Sevgi ve saygı ile darda olanlara yardım edilebilir, fakirlerin sevgisi kazanılabilir. Entrikacılar ise biraz tatlılık ama kesin kararlılıkla yola getirilebilir... Eğer bunları uygularsan yönetim zor bir şey değildir...” |
|
|
|
|
|
#158 (permalink) |
|
Super Moderator
|
sevgi çok sabreder,
lütufla muamele eder... sevgi haset etmez; sevgi övünmez, kibirlenmez; çirkin muamele etmez, kendi faydasını aramaz, hiddetlenmez, kötülük saymaz; haksızlığa sevinmez, fakat hakikatle beraber sevinir; her şeye katlanır, her şeye inanır, her şeyi ümit eder, her şeye sabreder... (...Pavlos) |
|
|
|
|
|
#159 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Güneşin olsun gönlünde,
Kar bile yağsa Ya da fırtına olsa, gök bulutlarda Dünya kavgayla dolsa, Güneşin olsun gönlünde... ... O zaman gelsin ne gelirse, doldurur ışıklarla En karanlık gününü, Bir şarkın olsun gönlünde... Sevinçli ezgilerle, Seni günlük tasalar boğsa bile Bir şarkın olsun dudaklarında... ... O zaman gelsin ne gelirse, Yardım eder atlatmaya, En yalnız gününü Başkaları içinde bir diyeceğin olsun Tasada ve bunalımda Ve seni mutlu edecek her şeyi Söyle onlara da... ... Bir şarkın olsun dudaklarında Yitirme sakın cesaretini Güneşin olsun gönlünde ...Ve her şey iyi olacak (...Cesar Fleischler) |
|
|
|
|
|
#160 (permalink) |
|
Super Moderator
|
çocukken
tek istediğim büyümekti. çünkü; sanki büyümek, özgürlük ve saygınlık demekti... ... 20 yaşımda, 30’umda olmak istedim. daha olgun, daha boyutlu... ... hayatımın ortasındayım, bu sefer de 20’li yaşlarımı özledim. genç olmayı ve de özgür ruhlu... ... emekli oldum, bu defa orta yaş dönemineydi. nasıl da özlemiştim, zihnimin yıpranmamış halini... ... hayatım böylece geldi geçti. bense hiç istediğimi yaşayamadım, ne yazık ki... (...Jason Lehman) |
|
|
|
|
|
#161 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Tüm göklerin en güzel yıldızlarından ikisi,
Yalvarıyorlar onun gözlerine işleri olduğundan: Biz dönünceye dek siz parıldayın diye... Gözleri gökte olsaydı, yıldızlar da onun yüzünde; Utandırdı yıldızları yanaklarının parlaklığı... Gün ışığının kandili utandırdığı gibi tıpkı... Öyle parlak bir ışık çağlayanı olurdu ki gözleri gökte; Gece bitti sanarak kuşlar cıvıldaşırdı... (...W.Shakespeare - Romeo ve Juliet’ten) |
|
|
|
|
|
#162 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Odandan çıkmana gerek yok...
Masanda oturmaya devam et ve dinle... Dinleme bile, sadece bekle... Bekleme bile, gerçekten sakin ve yalnız ol... Dünya özgürce sunacaktır kendini sana... Maskesinden sıyrılmak için başka seçeneği yok... Huşu içinde yuvarlanacaktır ayaklarının dibine... (...Franz Kafka) |
|
|
|
|
|
#163 (permalink) |
|
Super Moderator
|
Bedenimizin ihtiyaçları o kadar az ki;
bedenimizden acıyı uzak tutalım... Kendimize yeni zevkler bulalım yeter... Doğamız bundan başka bir şey istemez... ... Evimizin önünde, gecenin geç saatlerine kadar toplanmayan zengin sofrayı aydınlatan meşaleleriyle, altından genç adam heykelleri olmasa ne olur?... Salonumuz gümüşlerle, altınlarla ışıl ışıl parlamasa, ud müziğinin yankılanacağı oymalı tavanlarımız olmasa ne olur?... ... Oysa doğa bize ne lüksler sunar... İnsanlar dostlarıyla birlikte bir dere kenarında, çimenlerin üstünde, koca bir ağacın gölgesi altında oturup neredeyse hiç para harcamadan hoş vakit geçirip rahatlayabilirler... Hele de güneş parlıyorsa; ve yılın o mevsiminde yeşil çimenlerin üstünde çiçekler açmışsa ne güzel... (...Lucretius) |
|
|